Το “Χαμόγελο του Παιδιού” καταγγέλλει ότι βάζει “λουκέτο” σε δομές με το νέο νόμο. Τι απαντά το υπ. Εργασίας
Λουκέτο σε δομές του Χαμόγελο του Παιδιού «απειλεί» να βάλει νόμος του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τους Όρους Λειτουργίας φορέων Κοινωνικής Προστασίας, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος.
Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, η εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων επιβάλλει αυστηρές και ανελαστικές προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Ιδιωτικών Μη Κερδοσκοπικών Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, καθώς και σχετικές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, όπως είναι η ποινή φυλάκισης κατ’ ελάχιστον ενός έτους, η παύση του διοικητικού συμβουλίου και υπέρογκα πρόστιμα, χωρίς να περιλαμβάνει τους δημόσιους και εκκλησιαστικούς φορείς.
Σε μια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γιαννόπουλος, άφησε αιχμές κατά της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, αναφέροντας τον τίτλο της αλλά όχι το όνομά της, ζητώντας να μην κλείσει το Χαμόγελο του Παιδιού. «Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστώ ότι μπορεί να υπάρξει άνθρωπος που να θέλει να κάνει κακό σε αυτόν τον φορέα και μάλιστα άνθρωπος που υποτίθεται είναι ειδικός σε αυτές τις καταστάσεις», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Γιαννόπουλος.
«Στον βωμό της αποϊδρυματοποίησης, που κι εμείς πρεσβεύουμε, έρχεται να κλείσει κάποια ιδιωτικά, γιατί κάποιοι άλλοι έχουν ειδικές σχέσεις με την κα υφυπουργό, και φυσικά να αφήσει στο απυρόβλητο τα δημόσια και εκκλησιαστικά» σπίτια που φιλοξενούν παιδιά ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος σχετικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας υφιστάμενων και νέων ιδιωτικών δομών για παιδιά.
Ο πρόεδρος του φορέα πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν πρόκειται για μία κόντρα με την κυβέρνηση, «με την οποία έχουμε μία καλή συνεργασία, όπως και με τα αρμόδια Υπουργεία που καθημερινά συνεργαζόμαστε.»
Κάνοντας προσωπική έκκληση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε να καταργηθεί ο επίμαχος νόμος, τον οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε αντισυνταγματικό, και να «θεσμοθετηθεί και να θωρακιστεί στην Ευρώπη και διεθνώς το “Χαμόγελο” ως κέντρο αναφοράς για κάθε παιδί που είναι σε ανάγκη ή κινδυνεύει»,.
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλούμε όλους εσάς που καθημερινά στηρίζετε το έργο μας, και μας βοηθάτε να χαρίσουμε χαμόγελα στα παιδιά που το έχουν ανάγκη, να στηρίξετε τη μεγάλη Οικογένεια του “Χαμόγελου”, και μαζί να διαφυλάξουμε την πανελλαδική προσπάθεια αυτού του Οργανισμού που σήμερα έχει καταφέρει να αναγνωριστεί διεθνώς, και πριν από 27 χρόνια δημιουργήθηκε χάρη στο Όραμα του μικρού ιδρυτή του, του γιου μου Ανδρέα, ο οποίος σοφά μας προέτρεψε «Αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.
Το Χαμόγελο του Παιδιού ζητά, μάλιστα, στους πολίτες να υπογράψουν έγγραφο με το οποίο ζητούν την κατάργηση των νόμων που που κλείνουν τα Σπίτια του Χαμόγελου.
«Κανείς δεν κλείνει, αλλά μπαίνουν κανόνες», λέει το υπ. Εργασίας
Το ένα σκέλος της απόφασης προβλέπει τη ρύθμιση της λειτουργίας, στελέχωσης, κτιριολογικών προδιαγραφών, ελέγχου και εν τω συνόλω παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε η φροντίδα των παιδιών εντός δομών να είναι η βέλτιστη δυνατή. Το δεύτερο κλειδί του σχεδίου είναι η λειτουργία των δομών να είναι προσανατολισμένη στο σκοπό της εύρεσης κατάλληλης οικογένειας για κάθε παιδί που στερείται την οικογένειά του.
Υπενθυμίζεται ότι οι προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) τέθηκαν για πρώτη φορά σε δημόσια διαβούλευση τον Φεβρουάριο του 2022 στο www.paidi.gov.gr. Στη διαβούλευση συμμετείχαν φορείς παιδικής προστασίας, όπως o Συνήγορος του Πολίτη, οι Περιφέρειες, η Unicef, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας κ.ά. Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας, όλες οι απόψεις που κατατέθηκαν αξιολογήθηκαν και πολλές από αυτές υιοθετήθηκαν, ώστε να διασφαλιστεί επιτέλους η εύρυθμη λειτουργία των δομών, η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στα παιδιά, η σωστή στελέχωση τους με κατάλληλο προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, φροντιστές κ.ά.) και φυσικά η ταχύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση όλων των παιδιών -ίσως ο βασικότερος στόχος του σχεδιασμού.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, σε όλες τις δομές προβλέπεται μεταβατική περίοδος ενός έτους, ώστε οι δομές να καταφέρουν να προσαρμοστούν στις προϋποθέσεις λειτουργίας τους.
Από την πλευρά του, το υπ. Εργασίας και συγκεκριμένα το γραφείο της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου απαντούν ότι «κανείς δεν πρόκειται να κλείσει, αλλά και κανείς δεν θα μείνει χωρίς κανόνες».
Όπως αναφέρουν, τα τελευταία κρούσματα παιδικής κακοποίησης έδειξαν πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να αποφύγουμε αντίστοιχα περιστατικά και να διασφαλίσουμε τις προδιαγραφές προστασίας των ΜοΠΠ. Γι’ αυτό, προσθέτουν, «για πρώτη φορά ορίζουμε αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ). Πρόκειται για τις μόνες δομές που δεν είχαν κανόνες λειτουργίας, σε αντίθεση π.χ. με τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία κτλ».
Τι αλλαγές φέρνει η απόφαση για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας
Κατά τις ίδιες πηγές, με το νέο σχέδιο δημιουργείται για πρώτη φορά, με απόλυτη διαφάνεια ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας.
Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι «με τη νέα Υπουργική Απόφαση όλες οι Μονάδες Παιδικής Προστασίας, οφείλουν να παρέχουν σε κάθε παιδί, την κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Πλέον κάθε ΜοΠΠ οφείλει, για όσο διάστημα φιλοξενεί τα παιδιά, να διασφαλίζει τα δικαιώματα τους, ώστε αυτά να συμμετέχουν και να έχουν ενεργό ρόλο στα θέματα που τα αφορούν και κυρίως μεριμνά έμπρακτα για την τοποθέτηση των ανηλίκων σε κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, σε όλες τις δομές παρέχεται μεταβατική περίοδος διάρκειας ενός έτους, με σκοπό να προσαρμοστούν στις νέες προϋποθέσεις λειτουργίας τους. Σε περίπτωση που μια δομή για τον οποιοδήποτε λόγο αδυνατεί να προσαρμοστεί, είμαστε εδώ για να ακούμε τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν και να μπορούμε να βοηθήσουμε».
Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενισχύει έμπρακτα την αποϊδρυματοποίηση, μέσω προγραμμάτων, όπως οι Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης εφήβων, προκειμένου να ενταχθούν τα παιδιά που μένουν σε ορφανοτροφεία, πιο ομαλά στην κοινωνία.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr