Το ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου συναντά τα σύννεφα. Οι Τούρκοι το έτρεμαν γιατί έβγαζε “τα καλύτερα τουφέκια” (drone)

Το ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου συναντά τα σύννεφα. Οι Τούρκοι το έτρεμαν γιατί έβγαζε “τα καλύτερα τουφέκια” (drone)

Χτισμένο σε υψόμετρο 1365 μέτρων, μέσα σε ένα πυκνό πανέμορφο ελατοδάσος, το χωριό Μαγούλιανα κατέχει την πρωτιά σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, ως το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της.

Ο οικισμός ιδρύθηκε μεταξύ 1530 και 1600 μ.Χ από πέντε οικισμούς, με σκοπό να γλυτώσουν από τις επιδρομές των Λαλαιών Τουρκαλβανών. Η ονομασία φαίνεται να προέρχεται από την σλαβική λέξη “Magila”, που σημαίνει λόφος, ύψωμα. Το 1927 μετονομάστηκε σε “Αργυρόκαστρο” όπως και πολλά χωριά εκείνη την περίοδο που είχαν σλαβικά ή λατινικά ονόματα. Σύντομα όμως το όνομα αυτό εξέπεσε λόγω αντιδράσεων των κατοίκων.

Παρότι μικρός και απομακρυσμένος, ο οικισμός συνεισέφερε σημαντικά στην Επανάσταση του 1821. Ήδη από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, τα Μαγούλιανα είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος της Πελοποννήσου. Η οικονομική και στρατιωτική δύναμη που διέθεταν ήταν μεγάλη, ενώ οι ντόπιοι είχαν κερδίσει τη φήμη των «καλύτερων τουφεκιών του Μοριά».

Μαγούλιανα, χωριό, ψηλότερο, Πελοπόννησος

Το χωριό Μαγούλιανα από ψηλά.

Δεν είναι τυχαίο ότι το χωριό υπήρξε πατρίδα πολλών σπουδαίων οπλαρχηγών, μεταξύ των οποίων, ο Φώτιος Χρυσανθόπουλος, Α΄ υπασπιστής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Από κατάγονταν επίσης οι Παπαγιαννακοπουλαίοι, ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος και ο Λιάκος Κοσμόπουλος.

Πάνω από τα Μαγούλιανα και στην κορυφή απόκρημνου υψώματος σε υψόμετρο 1450 μ. βρίσκεται το ψηλότερο κάστρο της Πελοποννήσου, το Αργυρόκαστρο, επονομαζόμενο και “Γορτυνιακό δυναμάρι”.

Tο ψηλότερο κάστρο της Πελοποννήσου, το Αργυρόκαστρο, επονομαζόμενο και “Γορτυνιακό δυναμάρι”.

Το κάστρο, που έχει ανεγερθεί την εποχή της Φραγκοκρατίας, δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή και ήταν χτισμένο σε τέτοιο οχυρό σημείο που να προσφέρει ιδιαίτερη ασφάλεια. Στη θέση αυτή υπήρχε η αρκαδική πόλη Αργυρόκαστρο η οποία εξαφανίστηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια. Στις 20 Αυγούστου 1927 το χωριό μετονομάστηκε σε Αργυρόκαστρο, αλλά σύντομα το όνομα αυτό εξέπεσε.

Μαγευτικό ορεινό τοπίο

Μετά την Απελευθέρωση και μέχρι το 1912 τα Μαγούλιανα αποτέλεσαν έδρα του Δήμου Μυλάοντος. Είναι χτισμένα στην κόγχη μιας απότομης πλαγιάς, δυτικά της Βυτίνας. Η απόσταση που τα χωρίζει από την Τρίπολη είναι 58 χιλιόμετρα.

Ο οικισμός παραμένει παραδοσιακός με πετρόκτιστα σπιτάκια, ενώ η θέα από τα μπαλκόνια και τα γραφικά καφενεία κόβει την ανάσα. Τα Μαγούλιανα εποπτεύουν πανοραμικά την οροσειρά του Μαινάλου. Το τοπίο είναι καταπράσινο, με εκατοντάδες έλατα να περικυκλώνουν το χωριό. Όταν ο καιρός δεν είναι καλός, τα σύννεφα συχνά κατεβαίνουν στο ύψος του.

Μαγούλιανα Αρκαδίας. Πηγή: magouliana.gr

Οι μόνιμοι κάτοικοι που έχουν απομείνει, σήμερα είναι ελάχιστοι. Το 2011 καταγράφηκαν μόλις 117. Τη δεκαετία του 1850, όποτε και γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του, οι μόνιμοι κάτοικοι ήταν πάνω από 2.300.

Δείτε εικόνες του ψηλότερου χωριού της Πελοποννήσου, όπως τις κατέγραψε ο συνεργάτης μας Travel Inspiration:

Μαγούλιανα. Το ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr