Το πρώτο στηθοσκόπιο δημιουργήθηκε από την ανάγκη ενός Γάλλου γιατρού να καταφέρει να βρει τρόπο να εξετάσει μια ασθενή του. Τόσο το πλούσιο στήθος της όσο και οι ηθικοί κανόνες της εποχής, του απαγόρευαν να την αγγίξει στο στήθος. Γι αυτό και εφηύρε το στηθοσκόπιο.
Τον Σεπτέμβριο του 1816 μια γυναίκα επισκέφθηκε τον Γάλλο γιατρό Δρ. Ρενέ Λαενέκ για να την εξετάσει. Ήταν σίγουρη ότι υπέφερε από κάποιο πρόβλημα στην καρδιά της. Ωστόσο οι ηθικοί κανόνες της εποχής απαγόρευαν στον γιατρό, ο οποίος ήταν εργένης, να ακροαστεί την καρδιά της ασθενούς με τον συνηθισμένο τότε τρόπο. Συγκεκριμένα δεν επιτρεπόταν να τοποθετήσει το αυτί του στο στήθος της γυναίκας και να την εξετάσει. Πέρα από τα ηθικά εμπόδια που αντιμετώπιζε, το πλούσιο στήθος της γυναίκας δεν διευκόλυνε την εξέταση. Έτσι, η εφαρμογή της κοινής μεθόδου εξέτασης φάνηκε μάταιη και αναποτελεσματική για τον γάλλο γιατρό.
Ο γιατρός αναζητούσε τρόπους για να καταφέρει να εξετάσει την ασθενή. Γι΄ αυτό έφτιαξε έναν σωλήνα από χαρτί που έμοιαζε σαν φλάουτο. Με αυτό άγγιξε το στήθος της ασθενούς. Εξέλιξε την εφεύρεση του και αντικατέστησε το χαρτί με ξύλο. Έφτιαξε έναν ξύλινο κύλινδρο, ο οποίος αποτελούταν από ένα μικρό χωνί στο ένα άκρο του. Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι οι ακουστικές ιδιότητες του οργάνου βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του γιατρού να ακούει ήχους της καρδιάς και των πνευμόνων με ζωτική σημασία.
“Έμεινα έκπληκτος και ικανοποιημένος επειδή μπορούσα να ακούω τον χτύπο της καρδιάς πολύ πιο καθαρά από πριν”
Το πρώτο στηθοσκόπιο είχε δημιουργηθεί. Ο γιατρός Ρενέ Λάενεκ θεώρησε ότι η εφεύρεση του ήταν μια τόσο απλή συσκευή που δεν χρειαζόταν όνομα. Αλλά όταν τον πίεσαν να την ονομάσει, πρότεινε το όνομα “στηθοσκόπιο”, από τις ελληνικές λέξεις στήθος και σκοπώ, που σημαίνει παρατηρώ.
Η μέθοδος της εξέτασης ονομάστηκε «έμμεση ακρόαση» και στηρίχθηκε σε χρόνια ακροαστικής πείρας και επιμελούς καταγραφής των καρδιακών και των αναπνευστικών ήχων που ακούγονται στο θώρακα του αρρώστου και του υγιούς. Η νέα μέθοδος μεσολάβησης της ακρόασης έγινε σύντομα η συνήθης πρακτική των γιατρών στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο.
Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, ο γιατρός Τζορτζ Κάμαν από τη Νέα Υόρκη εφηύρε το σύγχρονο στηθοσκόπιο. Αυτό αποτελούταν από ένα εξάρτημα που μοιάζει σαν χωνί το οποίο θα ακουμπούσε το στήθος και δύο σωλήνες, οι οποίοι θα τοποθετούνταν στα αυτιά. Από τότε στο πιο συνηθισμένο ιατρικό εργαλείο, ελάχιστες αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί. Το στηθοσκόπιο δημιούργησε νέες δυνατότητες για τη διάγνωση προβλημάτων της καρδιάς και των πνευμόνων.
Πηγή: Συναρπαστικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, του Rick Beyer, εκδόσεις The history Channel
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Ο τυφλός γιατρός κρατά αγκαλιά και ακροάζεται το τριών μηνών βρέφος. Η συγκινητική ιστορία του Γάλλου επιστήμονα που παρά την ξαφνική τύφλωση, βοήθησε στη γέννηση 4 χιλιάδων παιδιών...
Ειδήσεις σήμερα:
- Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους. Οι πιθανές συνδέσεις με προηγούμενα χτυπήματα
- Νεκρό 3χρονο αγοράκι στο Μαρκόπουλο μετά από πυροβολισμούς. Το σενάριο ενέδρας εξετάζουν οι αρχές
- Έρευνα. Πάνω από τους μισούς θανάτους από ζέστη το καλοκαίρι του 2022 στην Ευρώπη αποδίδονται στην υπερθέρμανση
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr