Το πρώτο ράλι τρακτέρ έγινε στη Λαμία και ήταν φιέστα της χούντας. Οι σούζες, το όργωμα και οι αγώνες ταχύτητας (βίντεο)

Το πρώτο ράλι τρακτέρ έγινε στη Λαμία και ήταν φιέστα της χούντας. Οι σούζες, το όργωμα και οι αγώνες ταχύτητας (βίντεο)

Τον Μάιο του 1970  τρακτέρ από διάφορες περιοχές συγκεντρώθηκαν στη Λαμία για να λάβουν μέρος στο πρώτο στην Ελλάδα -και ίσως στον κόσμο-, ράλι Τρακτέρ.

Το πρωτότυπο ράλι διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 3ης Πανελλήνιας Γεωργικής και Βιομηχανικής Έκθεσης “Θερμοπύλεια” και κατάφερε να “επισκιάσει” ακόμη και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στα αγωνίσματα ήταν και το φρεζάρισμα (όργωμα). Διεξάγονταν “άνευ κράνους και προστατευτικής στολής”. Πηγή: Επίκαιρα, Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο

Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα συγκεντρώθηκαν σε ένα χωράφι, που χρησιμοποιήθηκε ως πίστα. Ανάμεσά τους  και ένα πρωτοποριακό, για την εποχή του μίνι τρακτέρ που είχε καταφθάσει από το χωριό Αχλάδι.

Σύμφωνα με τα “Επίκαιρα”, το 1o πανελληνίως ράλι τρακτέρ αποσκοπούσε στην «ενίσχυση της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των γεωργών» περιλαμβάνοντας τα εξής αγωνίσματα άνευ κράνους και προστατευτικής στολής: κάλυψη τμήματος δρόμου, διεξαγωγή δεξιοτεχνίας, φρεζάρισμα (όργωμα).

Ο αγώνας ήταν  εντυπωσιακός με τους οδηγούς να χειρίζονται με δεξιοτεχνία τα βαριά και δυσκίνητα οχήματα. Οδηγούσαν ανάμεσα σε εμπόδια και δεν έλειψαν και οι θεαματικές  “σούζες”. Πηγή φωτογραφίας: Επίκαιρα από Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο

Το δεύτερο ράλι

Το 1ο ράλι τρακτέρ Λαμίας εντυπωσίασε τόσο τους συμμετέχοντες ,όσο και τους επισκέπτες της έκθεσης. Έτσι στις 6 Ιουνίου του 1971 πραγματοποιήθηκε το 2ο Ράλι Τρακτέρ.

Οι αγώνες είχαν χορηγούς τις εταιρείες BP και Goodyear και έγιναν πάλι στο πλαίσιο της έκθεσης «Θερμοπύλεια», απ’ όπου και το βίντεο που ακολουθεί.  Στα πλάνα από τα “Επίκαιρα” 30 τρακτέρ  διαγωνίστηκαν σε διάφορα αγωνίσματα, όπως  δεξιοτεχνίας, με την παρουσία κόσμου που παρακολουθούσε εντυπωσιασμένος.

Οι νικητές βραβεύτηκαν με έπαθλα και χρηματικά ποσά σε τελετή στην νομαρχία της πόλης.

Τη δεκαετία του ΄60, το 35% των Ελλήνων ζούσε από τη γη. Ο βασικός φορέας προβολής του γεωργικού κόσμου και των εξελίξεων στον αγροτικό τομέα ήταν η λαμπερή ΔΕΘ με τους υψηλούς προσκεκλημένους. Παράλληλα ξεκίνησε και η Πανελλήνια Γεωργική και Βιομηχανική Έκθεση, στη Λαμία.

Αυτή την ευκαιρία θέλησε να αξιοποιήσει το χουντικό καθεστώς, που έχτιζε φιλολαϊκό προφίλ. Διέγραψε αγροτικά χρέη και μετέτρεψε σε πίστα τα χωράφια της Λαμίας.  Η φιέστα με την διοργάνωση αγώνων τρακτέρ ήταν ένα ακόμα επεισόδιο της αβάσταχτης ελαφρότητας των συνταγματαρχών και πήγε πολύ καλά.

Αφίσα του 4ου Ράλι Τρακτέρ που διοργανώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1973. Τρακτέρ διασχίζουν δρόμους της Λάρισας κατευθυνόμενα προς την “πίστα”. Πηγή: Επίκαιρα, Ε.Ο.Α

Φωτογραφίες – πλάνα από τα Επίκαιρα του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, ΕΟΑ

Διαβάστε επίσης:

Όταν 2.500 οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Ο χιονιάς του 1981 που έπιασε και πάλι στον ύπνο τις αρχές 

Οι 4 Έλληνες νικητές στην ιστορία του Ράλλυ Ακρόπολις. Ποια χρονιά τερμάτισαν μόλις 6 αυτοκίνητα

Δεκαετία ΄50. To εξοντωτικό Ράλι Ακρόπολις τα πρώτα χρόνια, όταν οι οδηγοί από την κούραση έβλεπαν οράματα! 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.