Το πρώτο LIVE στην ελληνική τηλεόραση ήταν η κατάκτηση της σελήνης το 1969. Πώς είδε ο κόσμος την διαστημική αποστολή μέσα από τους ελάχιστους δέκτες. Τι έγραφε ο τύπος

Το πρώτο LIVE στην ελληνική τηλεόραση ήταν η κατάκτηση της σελήνης το 1969. Πώς είδε ο κόσμος την διαστημική αποστολή μέσα από τους ελάχιστους δέκτες. Τι έγραφε ο τύπος
Mε τίτλους όπως «Ο άνθρωπος κυρίαρχος δύο πλανητών», «Η τέλεια πορεία», «Θριαμβευτές επιστρέφουν οι τρεις κοσμοναύτες» κ.α, ο ελληνικός Τύπος κάλυψε το μεγάλο γεγονός της πρώτης προσελήνωσης του ανθρώπου το 1969. Η αποστολή της ΝΑΣΑ με το Απόλλων 11, υπήρξε το «μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» , αλλά και για την ελληνική τηλεόραση που μετέδωσε απευθείας το κοσμοϊστορικό γεγονός.

Ο ανταγωνισμός της Νάσα με το Σοβιετικό «Λούνα-15»

Λίγες μέρες πριν το Απόλλων 11 εκτοξευθεί, οι Σοβιετικοί είχαν στείλει το μη επανδρωμένο Λούνα-15 για να «πατήσει» στο διάστημα. Ο πόλεμος του διαστήματος ήταν το «γήπεδο» εκείνη την εποχή για τη διαμάχη μεταξύ Δυτικού και Αντολικού μπλοκ.

Το Λούνα-15 επέστρεψε στη γη με δείγμα από χώμα, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα ήταν η προσελήνωση του ανθρώπου με την αποστολή του Απόλλων 11 από τους Αμερικανούς. Τα ελληνικά πρωτοσέλιδα στις 15 Ιουλίου 1969 μιλούσαν για τη «μάχη του διαστήματος» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Χαρακτηριστικά έγραφαν: «Γιγαντομαχία Αμερικής – Ρωσίας για το προβάδισμα»

Τον Ιούλιο του 1969 η αναμέτρηση Αμρικής και Σοβιετικής Ένωσης μεταφέρθηκε στο διάστημα.  Οι Σοβιετικοί είχαν στείλει μερικές μέρες πριν το μη επανδρωμένο “Λούνα-15”, ωστόσο το μεγάλο βήμα έγινε από τη ΝΑΣΑ με την αποστολή του Απόλλων 11 στη σελήνη.

«Το τολμηρότερο εγχείρημα»

Φυσικά για την εποχή η αποστολή ανθρώπων στη σελήνη ήταν ένα παράτολμο εγχείρημα, καθώς υπήρχε η εντύπωση ότι οι Αμερικανοί «βιάζονταν» για να κερδίσουν την τεχνολογική μάχη. «Ο Απόλλων ξεκινά για τη Σελήνη».

Στις 16 Ιουλίου 1969 το Απόλλων 11 με τους τρεις κοσμοναύτες, Άμστρονγκ, Όλντριν και Κόλλινς, εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντυ για το μεγάλο ταξίδι της κατάκτησης της σελήνης. Στην Ελλάδα το γεγονός μονοπώλησε το ενδιαφέρον του Τύπου, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας. Με κομμένη την ανάσα οι Έλληνες ενημερώνονταν για την αποστολή του Απόλλων 11, κυρίως από τις εφημερίδες καθώς η τηλεόραση τότε είχε «μπει» σε ελάχιστα σπίτια.

Η τηλεόραση το 1969 μετέδωσε την αποστολή στο φεγγάρι

Χιλιάδες Έλληνες γέμισαν τις πλατείες. Καταστήματα που διέθεταν τηλεόραση, αλλά και επιχειρήσεις ηλεκτρικών ειδών που είχαν στην βιτρίνα τηλεοράσεις κατακλύστηκαν από κόσμο που ήθελε να δει το κοσμοϊστορικό γεγονός της προσελήνωσης. Αρχείο Μηχανή του Χρόνου.

Στις 19 Ιουλίου το διαστημόπλοιο μπήκε σε «ελλειπτική τροχιά» γύρω από τη σελήνη, ενώ κατά τα μεσάνυχτα βρισκόταν σε τροχιά «πάρκινγκ», όπως χαρακτηριστικά έγραφε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Φωτογραφίες με τα παιδιά των κοσμοναυτών να διαβάζουν τις εφημερίδες έκαναν το γύρο του κόσμου, ενώ οι Άμστρονγκ και Όλντριν έμπαιναν στη σεληνάκατο που θα τους μετέφερε στην επιφάνεια της σελήνης.

«Ο άνθρωπος κυρίαρχος των δύο πλανητών» και οι χιλιάδες Έλληνες στους δρόμους

«Με εκπληκτική ακρίβεια αι πορθηταί της σελήνης εκτελούν την αποστολή». Στις 04:59 ώρα Ελλάδος της 20ης  Ιούλη 1969, ο Νηλ Άμστρονγκ και ο Έντουιν Κόλλινς πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη. ‘Ηταν αδιαμφισβήτητα ένα τεράστιο γεγονός για την ανθρωπότητα, για την τεχνολογία, αλλά και για την προοπτική που έδινε για το μέλλον της κοινωνίας. Οι πρώτες λέξεις του Άμστρονγκ ήταν «Ο Αετός προσεληνώθη», περιγράφοντας λακωνικά την επιτυχία της δύσκολης αποστολής.

Η ελληνική τηλεόραση ΕΙΡ μετέδωσε την προσελήνωση το 1969

Η απευθείας μετάδοση της αποστολής στην Σελήνη ήταν το πρώτο μεγάλο τηλεοπτικό γεγονός στην Ελλάδα. Έγινε για πρώτη φορά LIVE και προγραμματίστηκαν ειδικές εκπομπές με μαγνητοσκοπημένα πλάνα από το Apollo11

Χιλιάδες Αθηναίοι συνέρρευσαν στους δρόμους και σε καταστήματα που πουλούσαν τηλεοράσεις, για να παρακολουθήσουν το πρωτοφανές θέαμα που περίμενε ολόκληρος ο πλανήτης. Οι κεντρικές πλατείες είχαν γεμίσει από κόσμο, ενώ πολλοί τηλεφωνούσαν σε εφημερίδες για να μάθουν εάν το φαινόμενο ήταν πραγματικό.

«Πολλοί αναγνώστες τηλεφωνούσαν στις εφημερίδες για να μάθουν αν το εγχείρημα πέτυχε. Και άλλοι ρωτούσαν αν ήταν πραγματικό το φαινόμενο των καπνών και των νεφών που νόμισαν ότι έβλεπαν στην επιφάνεια της σελήνης…»

Όπως έγραφε η εφημερίδα τα «Νέα», πολλοί κάτοικοι ανέβαλαν τις εκδρομές τους για να παρακολουθήσουν από τις οθόνες το μεγάλο γεγονός, ενώ υπήρξαν και αυτοί οι οποίοι δεν πήγαν στις δουλειές τους προκειμένου να δουν «το συγκλονιστικότερο θέαμα όλως των εποχών»

Η επιστροφή των ηρώων

Τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου οι Άμστρονγκ και Όλντριν ολοκληρωσαν την αποστολή τους και η σεληνάκατος η οποία επέβαιναν ενώθηκε και πάλι με το διαστημόπλοιο του οποίου κύριος χειριστής ήταν ο Κόλλινς. «Κρατήστε θέσεις για τη σελήνη», ανέφερε το δημοσίευμα, καθώς 30.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είχαν κρατήσει θέσεις για μελλοντικό ταξίδι στη σελήνη.

Οι κοσμοναύτες της αποστολής Απόλλων 11 επέστρεψαν στη γη ως ήρωες και τα πρωτοσέλιδα ήταν θριαμβευτικά.

Στην Ελλάδα η αποστολή του Απόλλων 11 αποτέλεσε ένα μεγάλο γεγονός, που ωστόσο είχε αντίκτυπο και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας όπως η διαφήμιση και η εγχώρια αγορά. Σε πολλά προϊόντα αναγράφονταν τα ονόματα των αστροναυτών και πωλούνταν διάφορα είδη με το διάσημο διαστημόπλοιο ζωγραφισμένο. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι, μετά την αποστολή της ΝΑΣΑ, οι πωλήσεις στις τηλεοράσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν εντυπωσιακά.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η δασκάλα που επιλέχθηκε στη διαστημική αποστολή του Τσάλεντζερ τον Ιανουάριο του 1986. Το διαστημόπλοιο συνετρίβη 70 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του σε ζωντανή μετάδοση. Σκοτώθηκε όλο το πλήρωμα

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr