Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας “ΑΥΓΗ” και η δολοφονική επίθεση σε βάρος του διευθυντή της, Β. Ευφραιμίδη

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας “ΑΥΓΗ” και η δολοφονική επίθεση σε βάρος του διευθυντή της, Β. Ευφραιμίδη

Στις 24 Αυγούστου του 1952 και ενώ η Ελλάδα διένυε τα πρώτα χρόνια της μετεμφυλιακής περιόδου, κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της “εβδομαδιαίας δημοκρατικής εφημερίδας του λαού”, ΑΥΓΗ.

Εμπνευστής του τίτλου της ήταν ο πρόεδρος της ΕΔΑ, Γιάννης Πασαλλίδης και ο πρώτος διευθυντής της εφημερίδας, Βασίλης Εφραιμίδης, για να συμβολίζει “το χάραγμα μιας νέας εποχής”.

Στο πρωτοσέλιδο έγραφε με παχιά γράμματα “Για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας”. Και συμπλήρωνε ακριβώς από κάτω “Συναγερμός αλλά και Κυβέρνηση εφαρμόζουν βασικά την ίδια πολιτική”.

Απόσπασμα από τo πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου της εφημερίδας “ΑΥΓΗ”

Ήταν η περίοδος που τα ηνία της χώρας κατείχε ακόμα η κυβέρνηση Πλαστήρα. Τρεις μήνες αργότερα, στις βουλευτικές εκλογές του 1952, ακολούθησε η συντριπτική νίκη του Αλέξανδρου Παπάγου με τον “Εθνικό Συναγερμό”.

Η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ), εκπροσωπώντας το παράνομο ακόμα Κομμουνιστικό Κόμμα, έμεινε εκτός κοινοβουλίου. Το σύνθημα που επικρατούσε στους κύκλους της Αριστεράς, “Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας“, είχε ήδη διατυπωθεί εμμέσως στο αυγουστιάτικο, παρθενικό φύλλο της ΑΥΓΗΣ.

Τα περιεχόμενα του πρώτου φύλλου, όπως αναγράφονταν στο πρωτοσέλιδο, ήταν:

  • Αφιέρωμα στην Εθνική Αντίσταση
  • Η πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση
  • Αφιέρωμα στη διεθνή κατάσταση, γραμμένη από επιτελείο κατατοπισμένων συνεργατών της εφημερίδας
  • Πέντε στήλες αφιερωμένες στους φυλακισμένους και εξόριστους
  • Τρεις στήλες αφιερωμένες στις γυναίκες
  • Ανταπόκριση από τους εργάτες
  • Ο πλήρης λόγος του κ. Πασαλλίδη, προέδρου της ΕΔΑ, στη Βουλή

Ολόκληρο το πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου της “Αυγής”

Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η Χούντα των Συνταγματαρχών επέβαλλε το κλείσιμο της εφημερίδας, με την καταστροφή του αρχείου και των εγκαταστάσεών της. Η “ΑΥΓΗ” επανεκδόθηκε με το ξεκίνημα της μεταπολίτευσης, στις 4 Αυγούστου του 1974.

Η δολοφονική επίθεση στον διευθυντή της εφημερίδας Ευφραιμίδη

Στις 4 Ιουνίου 1994, κατά τη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Θεσσαλονίκη, εν όψει ευρωεκλογών, ο διευθυντής της εφημερίδας και στέλεχος του ΚΚΕ, Βασίλης Ευφραιμίδης, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ  Γιάννης Θεωνάς και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Μ. Σπυριδάκης, δέχτηκαν δολοφονική επίθεση στην εξέδρα.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ευφραιμίδης ολοκλήρωσε την ομιλία του. Καθώς πήγαινε προς τις σκάλες για να κατέβει, ένας άνδρας με κόκκινο φουλάρι και σπιρούνια στις μπότες, κρατώντας μια ανθοδέσμη με κόκκινα τριαντάφυλλα, πρόλαβε και ανέβηκε στη σκηνή.

Στιγμιότυπο από την δολοφονική επίθεση, στο οποίο διακρίνεται ο δράστης με τη λάμα και ο Θεωνάς που πλησιάζει κρατώντας μια καρέκλα (Πηγή: αρχείο εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ)

Πλησίασε τον Ευφραιμίδη, με πρόσχημα να του δώσει την ανθοδέσμη. Όταν έφτασε πολύ κοντά του, ο Ευφραιμίδης είδε ότι ο άνδρας κρατούσε κάτι γυαλιστερό. Ήταν μία λάμα. Πριν προλάβει να αντιδράσει, δέχτηκε την πρώτη μαχαιριά στο πόδι. Στη συνέχεια τον μαχαίρωσε και στο άλλο πόδι.

“Έτσι πληρώνουμε τους κομμουνιστές. Άτιμοι κομμουνιστές θα πεθάνετε”, φώναζε.

Ο Σπυριδάκης έτρεξε δίπλα στον Ευφραιμίδη. Άρπαξε μια καρέκλα και τον χτύπησε στο κεφάλι ενώ ο Θεωνάς προσπαθούσε να του πάρει τη λάμα.

Ο δράστης στράφηκε στον Θεωνά και τον μαχαίρωσε τρεις φορές στο πόδι. Μαχαίρωσε και τον Σπυριδάκη, πριν τον ακινητοποιήσει η ομάδα περιφρούρησης. Του απέσπασαν τη λεπίδα και άρχισαν να τον χτυπούν.

«Σύντροφοι και φίλοι, είμαι καλά. Τα φασιστοειδή δεν πέτυχαν τον σκοπό τους. Εμείς θα είμαστε οι νικητές” φώναξε από το μικρόφωνο ο Γ. Θεωνάς πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με τους συντρόφους του.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΙ από την επίθεση και τη δήλωση του Β. Ευφραιμίδη:

Ο δράστης

Ο 54χρονος επίδοξος δολοφόνος, Μανώλης Θεοδωράκης, αγόρασε το φονικό όπλο το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” διαβάζουμε,

“Μόνο ο θεός γνώριζε τι έκρυβε στην ψυχή του αυτός ο αινιγματικός άνθρωπος, που κανέναν δεν ενοχλούσε και η γειτονιά δεν ήξερε ούτε το όνομά του”, είπαν οι γείτονες για τον Θεοδωράκη.

Ντυμένος πάντα με τα ίδια ρούχα, ο Θεοδωράκης χανόταν κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν έμενε στη Θεσσαλονίκη δεν εργαζόταν και περνούσε όλη την ημέρα στο καφενείο, το οποίο αργότερα νοίκιασε. Στο καφενείο του ήταν ευγενικός και ήσυχος, δεν μάλωνε και δεν επέτρεπε να συζητούν πολιτικά.

Στο δώμα όπου έμενε είχε μόνο ένα κρεβάτι, λίγες κουβέρτες, βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου και μια ελληνική σημαία με το έμβλημα της Βεργίνας”.

Ο Μανώλης Θεοδωράκης (Πηγή: αρχείο εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ)

Οι γείτονες κατέθεσαν στους δημοσιογράφους της εφημερίδας, τι έκανε ο επίδοξος δολοφόνος την ημέρα της επίθεσης.

“Πριν τρεις μήνες εγκατέλειψε την γειτονιά και εμφανίστηκε “σαν κομήτης” πριν μέρες με Ι.Χ επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας AUDI, με γερμανικές πινακίδες. Έκλεισε το καφενείο, μάζεψε τις καρέκλες, δήλωσε στον ιδιοκτήτη ότι αφήνει το μαγαζί και έλεγε ότι θα επιστρέψει στη Γερμανία.

Λίγες ώρες πριν την απόπειρα δολοφονίας πήγε στον απέναντι φούρνο κρατώντας της ανθοδέσμη, αποχαιρέτησε την ιδιοκτήτρια λέγοντάς της ότι φεύγει για πάντα.

Έκτοτε όλη η γειτονιά έμαθε τις εξελίξεις από την τηλεόραση”.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.