Στην επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις εφάρμοσαν το κλασικό επιχειρησιακό δόγμα των σοβιετικών δυνάμεων: «επιχείρηση σε βάθος», χάρη στο οποίο κέρδισαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο θεωρητικός του δόγματος αυτού -αλλά και γενικότερα της σοβιετικής επιχειρησιακής τέχνης- είναι ένας Έλληνας από τον Πόντο, ο Βλαδίμηρος Κυριάκου Τριανταφύλλοφ
του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
«Ο χαρακτήρας των επιχειρήσεων του σύγχρονου στρατού»
Ο Βλαδίμηρος Τριανταφύλλοφ, ήταν επικεφαλής επιτελών που το 1923 ανέλαβαν να σχεδιάσουν και να οργανώσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε μεγάλη έμφαση στον τρόπο πολέμου του στρατού της νέας αυτής κρατικής οντότητας. Ο Τριανταφύλλοφ έκανε ριζοσπαστικές προτάσεις που άντλησε από τις γνώσεις και το ταλέντο του, αλλά κυρίως από τις εμπειρίες που είχε αποκομίσει στη διάρκεια του ρωσικού εμφυλίου πολέμου (1917-1923), και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Τις ιδέες του δημοσίευσε σε τρία βιβλία, με πιο σημαντικό αυτό με τίτλο: «Ο χαρακτήρας των επιχειρήσεων του σύγχρονου στρατού» που εκδόθηκε το 1929.
Ο Τριανταφύλλοφ παρουσίασε τις νέες στρατηγικές και τακτικές για τον πόλεμο του μέλλοντος, όπου το κύριο βάρος των επιχειρήσεων θα είχαν ευέλικτες μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες μονάδες.
Το δόγμα «επιχείρηση σε βάθος»
Σύμφωνα με τον Βλαδίμηρο Τριανταφύλλοφ, το άρμα μάχης θα αποτελούσε την αιχμή του δόρατος σ’ ένα επιθετικό πόλεμο. Έτσι, θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος μιας «επιχείρησης σε βάθος». Σύμφωνα με τη θεωρία του, δυνάμεις τεθωρακισμένων με αεροπορική κάλυψη θα μπορούσαν να υπερκεράσουν τον εχθρό και να επιτεθούν ταυτόχρονα σε όλο το βάθος της επίγειας δύναμής του. Παράλληλα, μεγάλο τμήμα του στρατού, κυρίως πεζικό και πυροβολικό, θα απασχολούσε τις εχθρικές δυνάμεις στο μέτωπο.
Οι μονάδες τεθωρακισμένων θα προκαλούσαν καταστροφικά χτυπήματα στο αμυντικό σύστημα του εχθρού. Στη συνέχεια, όλο και περισσότερες μηχανοκίνητες μονάδες θα εκμεταλλεύονταν την αδυναμία του εχθρού, και θα εισχωρούσαν σε μεγαλύτερο βάθος στα μετόπισθέν του, καταστρέφοντας τις υποδομές του.
Έτσι, δεν θα ήταν σε θέση να αμυνθεί και θα υποχρεωνόταν να παραδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Από τον Πόντο στη Ρωσία
Ο Βλαδίμηρος Τριανταφύλλοφ γεννήθηκε το 1894 στο χωριό Μαγκορότζι (σημερινό Mağaracık) της Περιφερείας Καρς της Τουρκίας από Έλληνες γονείς. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κυριάκος. Οι γονείς του αναγκάστηκαν να φύγουν από την Τουρκία και εγκαταστάθηκαν στη Ρωσία. Μετά το σχολείο, και ενώ είχε ξεσπάσει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Βλαδίμηρος υπηρέτησε στο ρωσικό στρατό. Στα τέλη του 1915 τελείωσε τη «Σχολή Ανθυπολοχαγών» στη Μόσχα («Σχολή Praporshchik»).
Το 1917 είχε προαχθεί σε υπολοχαγό. Ο Τριανταφύλλοφ πολέμησε στην πρώτη γραμμή όπου τραυματίστηκε τρεις φορές και έλαβε πέντε παράσημα.
Όταν ξέσπασε η Οκτωβριανή Επανάσταση, το Νοέμβριο του 1917, ήταν από τους αξιωματικούς του στρατού που συντάχθηκαν με τους Μπολσεβίκους. Ο ίδιος ήταν αριστερός και μέλος του κόμματος των Επαναστατών Σοσιαλιστών από το Φεβρουάριο του 1917. Με την ιδιότητα αυτή συμμετείχε στην δημιουργία πολεμικών-επαναστατικών επιτροπών στο στράτευμα.
Στον Κόκκινο Στρατό
Μετά την ίδρυση του Κόκκινου Στρατού, ο Βλαδίμηρος Τριανταφύλλοφ έγινε σημαντικό στέλεχός του. Το αποτέλεσμα ήταν η ανέλιξή του σε αυτό να είναι «μετεωρική». Ενώ το καλοκαίρι του 1918 διοικούσε ένα λόχο, σύντομα του ανατέθηκε η διοίκηση τάγματος μαθητών της στρατιωτικής σχολής πεζικού στο Ασάτοβο. Το τάγμα του τον εξέλεξε ως διοικητή του συντάγματος.
Το 1919, όταν οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές αντιτάχθηκαν στη σοβιετική εξουσία, ο Τριανταφύλλοφ έγινε μέλος του Κουμμουνιστικού Κόμματος.
Στο μεταξύ, είχε ξεσπάσει ο ρωσικός εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Ερυθρών και Λευκών Φρουρών, δηλαδή των οπαδών του τσαρικού καθεστώτος. Ο Βλαδίμηρος την εποχή εκείνη μετεκπαιδευόταν στην Ακαδημία Πολέμου για τα ανώτατα στελέχη του Κόκκινου Στρατού. Παράλληλα, συμμετείχε στις επιχειρήσεις στο νότιο και νοτιοανατολικό μέτωπο ως διοικητής ταξιαρχίας. Εκεί διακρίθηκε κυρίως στις μάχες στην Ουκρανία. Για τη δράση του ανακηρύχθηκε «δημόσιος εχθρός» από τους Ουκρανούς, αλλά τιμήθηκε από τον Λένιν με το παράσημο της «Κόκκινης Σημαίας». Αργότερα ανέλαβε διοικητής της 7ης Στρατιάς.
Το 1923, αφού είχε πια τελειώσει ο ρωσικός εμφύλιος, ο Βλαδίμηρος Τριανταφύλλοφ μετατέθηκε στο Γενικό Επιτελείο της Σοβιετικής Ένωσης (ΡΚΚΑ). Εκεί διορίστηκε αρχηγός των Διευθύνσεων Επιχειρήσεων. Έφθασε να γίνει το 1928, αναπληρωτής του Αρχηγού του ΡΚΚΑ.
Θαυμασμός του Ζούκοφ
Το βιβλίο του Βλαδίμηρου Τριανταφύλλοφ, «Ο χαρακτήρας των επιχειρήσεων του σύγχρονου στρατού» αποτέλεσε τη βάση για την πολεμική θεωρία της Σοβιετικής Ένωσης στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και τις επόμενες δεκαετίες.
Εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα στις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Όμως, ο Τριανταφύλλοφ δεν πρόλαβε να δει τη θεωρία του να γίνεται πράξη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 12 Ιουλίου 1931. Η τεφροδόχος με τη στάχτη του θάφτηκε στο Τείχος του Κρεμλίνου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στρατάρχης Γκεόργκι Ζούκοφ στα απομνημονεύματά του μιλά με θαυμασμό για το βιβλίο του Τριανταφύλλοφ.
Μάλιστα, ο ίδιος έχει αποδώσει τις νίκες του κατά των γερμανικών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην πιστή εφαρμογή του δόγματος του Τριανταφύλλοφ για «επιχειρήσεις σε βάθος».
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ