Έχει 160 δωμάτια, δέκα χιλιάδες παράθυρα και μοιάζει με αρχιτεκτονικό παράδοξο. Αν και οικοδομήθηκε το 1884, μέχρι σήμερα θεωρείται το πιο στοιχειωμένο σπίτι του κόσμου. Ο λόγος για τον “οίκο των Ουίντσεστερ”.
Την επιμέλεια της οικοδόμησης του ιδιαίτερου αυτού σπιτιού ανέλαβε η Σάρα Ουίντσεστερ, όταν κληρονόμησε την τεράστια περιουσία του συζύγου της. Η ίδια λέγεται πως ήθελε να δημιουργήσει ένα καταφύγιο “ψυχών”. Σήμερα παραμένει ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.
Τα πρώτα θεμέλια του μυστηριώδους σπιτιού
Στις 30 Σεπτεμβρίου 1862, η Σάρα Παρντί παντρεύτηκε τον Ουίλιαμ Ουίντσεστερ, τον μοναδικό απόγονο του ιδιοκτήτη της περίφημης εταιρείας κατασκευής όπλων Repeating Arms, Όλιβερ Ουίντσεστερ. Ο Όλιβερ ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή του τουφεκιού Ουίντσεστερ (Winchester), το οποίο έμεινε στην ιστορία ως “το όπλο που κέρδισε τη Δύση”.
Ήταν από τα πρώτα τουφέκια που σχεδιάστηκαν να ρίχνουν επαναληπτικές βολές και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο αλλά και σε ευρύτερες μάχες της περιόδου. Οι σφαίρες του σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους, οι ψυχές των οποίων έμελλε να αποτελέσουν τα πρώτα “θεμέλια” του μυστηριώδους σπιτιού.
Το νιόπαντρο ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ και στις 15 Ιουνίου 1866 απέκτησαν μία κόρη. Σαράντα μέρες αργότερα, στις 25 Ιουλίου 1866, το νεογνό απεβίωσε από υποθρεψία (marasmus). Το 1881 ακολούθησε ο θάνατος του Ουίλιαμ Ουίντσεστερ από φυματίωση.
Η περιουσία που κληρονόμησε η Σάρα ξεπερνούσε τα 20 εκατομμύρια δολάρια, (540 εκατομμύρια με τα σημερινά δεδομένα) ενώ το 50% της εταιρείας πέρασε στα χέρια της. Γεγονός που σήμαινε πως λάμβανε τουλάχιστον χίλια δολάρια ημερησίως, ποσό που σήμερα ισοδυναμεί με 26.000 δολάρια.
Ωστόσο, η αμύθητη περιουσία της δεν μπορούσε να καλύψει το αβάσταχτο κενό από τον κατακερματισμό της οικογένειάς της.
Λέγεται μάλιστα πως θεωρούσε την περιουσία της καταραμένη, καθώς ήταν βασισμένη στο αίμα χιλιάδων ανθρώπων. Εξηγούσε τον θάνατο του συζύγου και της κόρης της ως επακόλουθο της “καταραμένης εφεύρεσης”, αναφερόμενη στο τουφέκι Ουίντσεστερ.
Όντας στα όρια της απελπισίας, η Σάρα Ουίντσεστερ απευθύνθηκε σε ένα μέντιουμ και με την καθοδήγησής του αποφάσισε να μετακινηθεί δυτικά και να χτίσει ένα σπίτι προς τιμήν των αποθανόντων.
Η κατοικία των πνευμάτων
Πράγματι, το 1884, η Σάρα αγόρασε στην περιοχή του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, ένα αγρόκτημα με ένα σπίτι οκτώ δωματίων.
Τότε ξεκίνησε αυτό που αργότερα χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη ανακαίνιση σπιτιού στον κόσμο.
Για τα επόμενα 36 χρόνια, το σπίτι είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο εργοτάξιο, που λειτουργούσε αδιάκοπα.
Το παράδοξο, όμως, ήταν πως τη διεύθυνση της ανακατασκευής δεν είχε κάποιος αρχιτέκτονας, αλλά η ίδια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σπίτι – λαβύρινθος. Με πόρτες και σκάλες που οδηγούν στο πουθενά, δεκάδες υπνοδωμάτια διάσπαρτα μεταξύ τους και άλλα αρχιτεκτονικά παράδοξα. Η ίδια λέγεται πως επιμελήθηκε τη συγκεκριμένη χαώδης διάταξη, προκειμένου τα πνεύματα που επρόκειτο να κατοικήσουν στο σπίτι, να μπερδεύονται και να μένουν παγιδευμένα.
Συνολικά το σπίτι αποτελούταν από:
- 10.000 παράθυρα
- 2.000 πόρτες
- 160 δωμάτια
- 52 φεγγίτες
- 47 σκάλες και τζάκια
- 17 καμινάδες
- 13 μπάνια
- 6 κουζίνες
- 3 ανελκυστήρες
- 2 υπόγεια
Ένα ακόμα αξιοπερίεργο του σπιτιού ήταν η επανάληψη του αριθμού 13 σε διάφορα σημεία. Σκάλες με 13 σκαλοπάτια, πολυέλαιοι με 13 φώτα και σιφόνια με 13 τρύπες στα καλύμματά τους.
Η συνολική αξία του σπιτιού υπολογίστηκε στα πέντε εκατομμύρια δολάρια, ποσό που σήμερα ισοδυναμεί με 71 εκατομμύρια.
Το 1906, ο σεισμός που χτύπησε την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, άφησε το επταόροφο σπίτι με μόλις τέσσερις ορόφους. Η Σάρα Ουίντσεστερ, απτόητη, διέταξε τη συνέχεια των διαδικασιών ανακατασκευής. Την ημέρα που ολοκληρώθηκε το σπίτι, το 1922, η Σάρα πέθανε, σε ηλικία 83 ετών.
Όλα τα υπάρχοντα της αποθανούσας κληροδοτήθηκαν στην ανιψιά και γραμματέα της, η οποία κράτησε ό,τι ήθελε και πούλησε τα υπόλοιπα σε δημοπρασία. Χρειάστηκαν έξι ολόκληρες εβδομάδες μέχρι να απομακρυνθούν όλα τα έπιπλα από την “κατοικία των πνευμάτων”. Το σπίτι κρίθηκε ακατάλληλο για κατοικία λόγω των ζημιών που υπέστη από τον σεισμό. Έτσι, η κληρονόμος το πούλησε για 135.000 δολάρια στην οικογένεια Μπράουν, οι οποίοι αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το ιδιόμορφο σπίτι, ανοίγοντας το προς το κοινό. Φυσικά όχι αφιλοκερδώς.
Έτσι, από τον Φεβρουάριο του 1923, η κατοικία της Σάρα Ουίντσεστερ έγινε δημόσιο αξιοθέατο.
Από τους πρώτους διάσημους επισκέπτες του ήταν και ο μάγος Χάρι Χουντίνι. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν περάσει το κατώφλι του σπιτιού πάνω από 12 εκατομμύρια επισκέπτες ενώ έχει αποτελέσει έμπνευση για τηλεοπτικές σειρές και βιντεοπαιχνίδια καθώς και για την κινηματογραφική ταινία, “Winchester: Το Σπίτι των Φαντασμάτων” με πρωταγωνίστρια την Αγγλίδα ηθοποιό Έλεν Μίρεν, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία της Σάρα Ουίντσεστερ.
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ:
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Που βρίσκεται η εκκλησία των εννέα φαντασμάτων. Εγκαταλείφθηκε επειδή οι κάτοικοι την θεώρησαν «καταραμένη» μετά από μία καταστροφή. Σήμερα θεωρείται αξιοθέατο
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr