To πιο παγωμένο μέρος στον κόσμο. Πώς ζουν οι κάτοικοι στους -69 C. Οι υπαίθριες τουαλέτες και “ο δρόμος των οστών”

To πιο παγωμένο μέρος στον κόσμο. Πώς ζουν οι κάτοικοι στους -69 C. Οι υπαίθριες τουαλέτες και “ο δρόμος των οστών”

Το χωριό Oymyakon στην βορειοανατολική Σιβηρία είναι, με βάση τα δεδομένα, το πιο παγωμένο μέρος στον κόσμο.Το Oymyakon έχει πληθυσμό περίπου 472 κατοίκους. Η περιοχή Oymyakon θεωρείται ως ρυθμιστής του κλίματος για την Ευρώπη και παρακολουθείται στενά από τους μετεωρολογικούς σταθμούς.

Βρίσκεται στα ανατολικά της Δημοκρατίας των Σαχά. Η Σιβηριανή Δημοκρατία των Σαχά, ή αλλιώς «Παγωμένος Πόλος», είναι μία από τις πιο παγωμένες κατοικημένες περιοχές του πλανήτη.

Παλαιότερα ο πληθυσμός είχε φτάσει τους 2.500 κατοίκους, αλλά ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε λιγότερους από 500 το 2018.

Τον χειμώνα η θερμοκρασία φτάνει τακτικά γύρω στους -40 °C με -50 °C, ενώ τα χιόνια μπορεί να φτάσουν τα 2 μέτρα ύψος. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει τους 20 με 25 °C, ενώ το βράδυ μπορεί να πέσει στους 9 με 10 °C. Το καλοκαίρι επίσης παρατηρούνται οι περισσότερες καταιγίδες.

Στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, οι κάτοικοι πρέπει να κρατούν το στόμα τους κλειστό, διαφορετικά το σάλιο παγώνει και τρυπάει σαν βελόνες τη στοματική κοιλότητα. Η χρήση γυαλιών οράσεως και ηλίου σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να τα κάνει να κολλήσουν στο πρόσωπο του χρήστη. Υπερβολικά μύωπες και άλλοι με προβλήματα όρασης αποφεύγουν να κυκλοφορούν στο δρόμο.

Τα αεροπλάνα δεν μπορούν να πετάξουν στην περιοχή το χειμώνα και το μοναδικό σχολείο του χωριού κλείνει μόνο όταν η θερμοκρασία πέσει στους-52 βαθμούς Kελσίου.

Εξαιτίας της εξαιρετικά βόρειας γεωγραφικής θέσης του, η διάρκεια της ημέρας στο Oymyakon κυμαίνεται από 3 ώρες το Δεκέμβριο, έως 21 ώρες τον Ιούνιο. Το καλοκαίρι  δηλαδή σχεδόν δεν βραδιάζει.

Τον Φεβρουάριο του 1933, η θερμοκρασία έφτασε στους -67.7 βαθμών Κελσίου. Πηγή φωτογραφίας: Flickr

Ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας

Τον Φεβρουάριο του 1933, ένας μετεωρολογικός σταθμός, κατέγραψε θερμοκρασία -67.7 βαθμών Κελσίου. Με αυτό τον νούμερο-ρεκόρ το Oymyakon  έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο παγωμένου οικισμού στη Γη, καθώς είναι το χαμηλότερο νούμερο που σημειώθηκε σε μόνιμα κατοικημένη περιοχή.

Για την ιστορία, μόνο στην Ανταρκτική έχουν καταγραφεί χαμηλότερες θερμοκρασίες. Το παγκόσμιο ρεκόρ κατέχει από το 1991 η Γροιλανδία, με την θερμοκρασία να φτάνει τους -69.6 βαθμούς Κελσίου.

Στις αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους, ένας αντικυκλώνας με υψηλή ατμοσφαιρική πίεση «χτυπάει» ολόκληρη την επαρχία των Σαχά. Τότε είναι που ξεκινάει η πολική νύχτα, κατά την διάρκεια της οποίας η επιφάνεια της Γης ψύχεται απότομα και από κάτω  βρίσκεται μόνιμα παγετός.

O μετεωρολογικός σταθμός του χωριού. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Το Oymyakon έχει κλίμα ψυχρό υποπολικό. Αυτό το κλίμα προκαλεί υπερβολικά ψυχρούς χειμώνες και καλοκαίρια με σχετικά υψηλή θερμοκρασία την ημέρα και αρκετά πιο χαμηλή θερμοκρασία τη νύχτα. Σε αυτές τις συνθήκες συντελούν η τεράστια απόστασή του από τα θερμά ρεύματα των ωκεανών, σε συνδυασμό με το υψόμετρό του (750 μέτρα), καθώς και η απόστασή του από τον Βόρειο Πόλο.

Η ζωή στους -60 βαθμούς Κελσίου

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολες σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την εκτροφή αγελάδων, αλόγων και ταράνδων, με το κυνήγι και το ψάρεμα. Λόγω του παγωμένου εδάφους δεν υπάρχουν καλλιέργειες.

Ο κίνδυνος για κρυοπαγήματα είναι μεγάλος μετά από ελάχιστα λεπτά στο κρύο. Τα υποδήματα από δέρμα τάρανδου, είναι τα μόνα που μπορούν να προστατεύσουν τα πόδια και να κρατήσουν τη θερμοκρασία του σώματος σε ασφαλή επίπεδα.

Ένα κωμικοτραγικό γεγονός για το Oymyakon είναι ότι, παρά το υπερβολικό κρύο, τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν εσωτερικές τουαλέτες. Είναι σχεδόν αδύνατο να τοποθετηθούν σύγχρονα υδραυλικά συστήματα μέσα στο μόνιμα παγωμένο έδαφος. Έτσι οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν υπαίθριες τουαλέτες ακόμα και στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, γεγονός που καταδεικνύει την απίστευτη αντοχή που έχουν σ’ αυτές τις θερμοκρασίες.

Πολλές φορές οι ντόπιοι βάζουν ειδικό λάδι στα βλέφαρά τους γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν να παγώσουν και να μην μπορούν να ανοίξουν τα μάτια. Πηγή φωτογραφίας: youtube

Τα αυτοκίνητα πρέπει να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαφορετικά η βενζίνη, αλλά και τα εξαρτήματα μπορεί να παγώσουν. Κάποιοι χρησιμοποιούν θερμαινόμενα γκαράζ για τα αυτοκίνητά τους.

Αν κάποιος πεθάνει, οι συγγενείς εκτός από τον πόνο τους, έχουν και τα προβλήματα της κηδείας. Το κρύο δυσκολεύει το σκάψιμο των τάφων. Το έδαφος πρέπει να ζεσταθεί με σωρούς από κάρβουνα για αρκετές ώρες πριν από την ταφή.

Παρά το πολικό ψύχος, χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το Oymyakon. Πηγή φωτογραφίας: Flickr

 «Ο δρόμος των οστών»

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Oymyakon κατασκευάστηκε αεροδρόμιο για την εναέρια διαδρομή Αλάσκας – Σιβηρίας, προκειμένου να μεταφερθούν αμερικανικές προμήθειες στο ανατολικό μέτωπο.

Από το Oymyakon υπάρχει δρόμος που οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο Kolyma, γνωστό και ως “Ο δρόμος των οστών”. Αυτός ο δρόμος κατασκευάστηκε από εργάτες των γκουλάγκ κατά τη διάρκεια της σταλινικής εποχής της ΕΣΣΔ  και εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν κατά την κατασκευή του.

Καλύβα εξόριστων στην Κολύμα. Πηγή φωτογραφίας: wikimediamtx commons

Ο Ιωσήφ Στάλιν είχε χρησιμοποιήσει την περιοχή ως τόπο εξορίας αντιφρονούντων. Δεκάδες στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στήθηκαν εκεί, με κυριότερο στόχο την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Αρκετοί φυλακισμένοι και εξόριστοι, μετά την έκτιση της ποινής τους, παρέμειναν στην περιοχή, καθώς τούς ήταν αδύνατο να γυρίσουν πίσω.

Στο σχολείο του χωριού υπάρχει ένα τοπικό μουσείο ιστορίας, αφιερωμένο στους συγγραφείς, τους ποιητές, τους καλλιτέχνες και τους επιστήμονες που εξέτισαν ποινές φυλάκισης στις περιοχές εκείνες, ή στάλθηκαν στην εξορία.

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τους κατοίκους του Oymyakon και της ευρύτερης περιοχής είναι ο τουρισμός. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τον τόπο χιλιάδες λάτρεις της περιπέτειας για να κυνηγήσουν τάρανδους, να ψαρέψουν στις παγωμένες λίμνες και να κάνουν μπάνιο στις θερμές πηγές.

Αντέχετε;

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Meteo Hellas

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr