Στη Δυτική Αχαΐα βρίσκεται το παραθαλάσσιο δάσος της Στροφυλιάς που μαζί με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου αποτελούν το Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς. Πρόκειται για ένα δίκτυο λιμνοθαλασσών, λιμνών, ελών και δασών κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών της Πελοποννήσου
Το δάσος Στροφυλιάς είναι το πιο εκτεταμένο δάσος κουκουναριάς στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Η έκτασή του αγγίζει τα 22.000 στρέμματα και, εκτός από τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, συνορεύει με το έλος της Λάμιας, τη λίμνη Προκόπου και το Ιόνιο πέλαγος.
Έχει μήκος 14 χιλιόμετρα και μέσο πλάτος 1250 μέτρα. Ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο το 2008.
Το δάσος απαρτίζεται από τρία κυρίαρχα είδη δέντρων.
Την κουκουναριά, την χαλέπιο πεύκη και την ήμερη βελανιδιά. Από αυτά, η χαλέπιος πεύκη καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση και εμφανίζεται κυρίως κατά μήκος της αμμώδους παραλίας ενώ στα εσωτερικά τμήματα του δάσους σχηματίζονται μεικτές συστάδες με κυρίαρχο είδος την κουκουναριά.
Το συγκεκριμένο είδος δέντρου, γνωστό από τον εδώδιμο καρπό του, είναι ένα ευαίσθητο είδος με περιορισμένη μεσογειακή εξάπλωση. Προτιμά τα αμμώδη ή αμμοαργιλώδη εδάφη και γι’ αυτό συναντάται σε πεδινές εκτάσεις κοντά στη θάλασσα.
Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κατοχίου-Στροφυλιάς, οι περισσότερες κουκουναριές στο δάσος της Στροφυλιάς έχουν ηλικία 100-200 χρόνων.
To δάσος μαζί με τη λιμνοθάλασσα αποτελεί ένα σημαντικό ζωντανό οικοσύστημα που έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής και φιλοξενεί πολλά άγρια είδη, από πτηνά και ερπετά μέχρι μικρά θηλαστικά.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί των ζώων φθίνουν, λόγω της υπερβόσκισης που περιορίζει την τροφή των φυτοφάγων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ολοένα και λιγότερα θηράματα για τα σαρκοφάγα ζώα.
Τα τοξικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες έχουν επίσης συμβάλλει στην πληθυσμιακή ελάττωση των συγκεκριμένων πληθυσμών.
Η περιοχή προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ (Διεθνής Σύμβαση Υγροβιοτόπων, 1971) και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000. To 2002 ιδρύθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κατοχίου-Στροφυλιάς με σκοπό τη σωστή διαχείριση ολόκληρης της περιοχής.
Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Μάκη Θεοδώρου από το Δάσος Στροφυλιάς:
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr