Σε ένα μουσείο στην Ιταλία, υπάρχει ένα πολύ ξεχωριστό έκθεμα. Πρόκειται για ένα δάχτυλο που δεν ανήκει, όμως, σε κανέναν Άγιο. Αντιθέτως, ανήκει σε έναν “εχθρό” της εκκλησίας: τον Γαλιλαίο.
Ο “πατέρας των σύγχρονων επιστημών” πέρασε τα τελευταία 9 χρόνια της ζωής του έγκλειστος στο σπίτι του, αφού είχε καταδικαστεί από την Ιερά Εξέταση. Πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1642. Ήταν 77 ετών και είχε τυφλωθεί.
Επειδή είχε κριθεί ως “αιρετικός” από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, δεν του επιτράπηκε να ταφεί όπως του άρμοζε στη Βασιλική της Σάντα Κρότσε στη Φλωρεντία.
Η σορός του μεταφέρθηκε δίπλα σε ένα παρεκκλήσι των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού. Στις 12 Μαρτίου 1737, σχεδόν έναν αιώνα μετά το θάνατό του, η Εκκλησία επέτρεψε τη μεταφορά του Γαλιλαίου στην Σάντα Κρότσε.
Ενταφιάστηκε σε ένα μαυσωλείο που φιλοτεχνήθηκε με δωρεά του μαθητή του, Βιτσέντζο Βιβιάνι.
Κατά την εκταφή, ο Άντον Φραντσέσκο Γκόρι, αρχαιοδίφης και θαυμαστής του Γαλιλαίου απέσπασε από τη σορό το μεσαίο δάχτυλο από το δεξί του χέρι του Ιταλού αστρονόμου. Μαζί με αυτό, πήρε δύο ακόμη δάχτυλα, ένα σπόνδυλο και ένα δόντι.
Από όλα τα εξαρθρωμένα μέρη του σώματος, το μεσαίο δάχτυλο αποδείχθηκε το πιο άξιο προσοχής. Αποκτήθηκε από τον Άντζελο Μπαντίνι, τον βιβλιοθηκονόμο της Λαυρεντιανής Βιβλιοθήκης και εκτέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί.
Τελικά, το 1927, το μεσαίο δάχτυλο μεταφέρθηκε στο Μουσείο Ιστορίας της Επιστήμης της Φλωρεντίας, σήμερα γνωστό ως Μουσείο Γαλιλαίου. Φυλάσσεται σε μια γυάλινη προθήκη, σε σχήμα αυγού, στερεωμένη πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο.
Το έκθεμα “αποτελεί παράδειγμα εγκωμίου του Γαλιλαίου ως ήρωα και μάρτυρα της επιστήμης”, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του μουσείου.
Τα υπόλοιπα λείψανα του Γαλιλαίου
Το 1823, ο σπόνδυλος του Γαλιλαίου εκτέθηκε μόνιμα στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, όπου o “πατέρας των σύγχρονων επιστημών” δίδαξε για πολλά χρόνια.
Τα υπόλοιπα δύο δάχτυλα και το δόντι φέρονται να πέρασαν από διάφορα χέρια. Όμως, τα ίχνη τους χάθηκαν μυστηριωδώς μετά το 1905. Οι ιστορικοί πίστεψαν ότι εξαφανίστηκαν.
Το Νοέμβριο του 2009, εμφανίστηκαν τυχαία σε μια δημοπρασία στην Ιταλία. Ο Αλμπέρτο Μπρούσκι, ένας διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης της Φλωρεντίας, τα αγόρασε και υποπτεύθηκε ότι ανήκαν στον Ιταλό αστρονόμο.
Απευθύνθηκε στο διευθυντή του Μουσείου Γαλιλαίου και οι επιστήμονες εξακρίβωσαν την αυθεντικότητά τους ύστερα από ενδελεχή μελέτη.
Σύμφωνα με το μουσείο, είχαν τοποθετηθεί μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο που, με τη σειρά του, βρισκόταν σε μια ξύλινη θήκη με μια προτομή του Γαλιλαίου στην κορυφή.
Σήμερα, εκτίθενται πλάι στο μεσαίο δάχτυλο του Γαλιλαίου. Στο ίδιο μουσείο υπάρχουν δύο τηλεσκόπια, μια πυξίδα και μια πληθώρα άλλων οργάνων που σχεδίασε ο σπουδαίος Ιταλός επιστήμονας.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube
Με πληροφορίες από: Museo Galileo, Vintage News, Atlas Obsura και Reuters
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ