Το Παγκόσμιο Κύπελλο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τελείωσε όπως ξεκίνησε. Με ένα χαμένο πέναλτι.
Στην τελετή έναρξης η διάσημη τραγουδίστρια Νταϊάνα Ρος απέτυχε παταγωδώς να εκτελέσει ένα προσχεδιασμένο πέναλτι.
Στις 17 Ιουλίου 1994, στην πιο κρίσιμη στιγμή της καριέρας του, ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, αστόχησε από τα 11 μέτρα.
Τα πάντα είχαν κριθεί. Η Ιταλία έχασε το Τρόπαιο στα πέναλτι από τη Βραζιλία.
Το πέναλτι που τον στοίχειωσε
Ο τελικός ανάμεσα στην Ιταλία και Βραζιλία ήταν η μοναδική αναμέτρηση που έληξε 0-0 και το θέαμα φυσικά δεν ικανοποίησε τους 94.000 θεατές, οι οποίοι υπέμειναν τη ζέστη και την υγρασία στο γήπεδο της Πασαντίνα στο Λος Άντζελες. Η αγωνία όμως είχε χτυπήσει κόκκινο!
Ο νικητής έπρεπε να περάσει από τη διαδικασία των πέναλτι.
Με τους Μπαρέζι, Μασάρο και Μάρσιο Σάντος να έχουν αστοχήσει, ο Μπάτζιο ήξερε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να ευστοχήσει για να παραμείνει η Εθνική του ομάδα ζωντανή στη διεκδίκηση του πολυπόθητου Τροπαίου.
Τα πόδια του ξαφνικά βάρυναν.
Ο “Μικρός Βούδας”, όπως τον αποκαλούσαν, καθώς από τη δεκαετία του ΄80 ο Ιταλός είχε ασπαστεί τον βουδισμό, πήρε λίγη φόρα και σούταρε από την άσπρη βούλα.
Η μπαλιά – βολίδα πήρε ύψος και πέρασε πάνω από το δοκάρι του βραζιλιάνου τερματοφύλακα, Ταφαρέλ.
Με κατεβασμένο το κεφάλι και πλήρως απογοητευμένος, ο Μπάτζιο έχασε το πέναλτι και μαζί το Μουντιάλ. Οι Βραζιλιάνοι ήταν παγκόσμιοι πρωταθλητές.
Ο ίδιος λίγο αργότερα είπε: “Πήγα να το χτυπήσω δυνατά στο κέντρο και λίγο ψηλά. Ήξερα ότι ο Ταφαρέλ πάντοτε διάλεγε γωνία και έπεφτε. Ήθελα, λοιπόν να το στείλω ψηλά, ώστε να μην μπορεί να το αποκρούσει με το πόδι. Δεν σούταρα ποτέ όμως έτσι τα πέναλτι. Πήγα ενάντια στη φύση μου.
Ήταν το μοναδικό πέναλτι που έστειλα άουτ στη ζωή μου. Θα θυμάμαι πάντα αυτό το πέναλτι.
Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό. Από παιδί ονειρευόμουν να παίξω σε τελικό παγκοσμίου κυπέλλου αλλά δεν πίστευα ότι μπορούσε να τελειώσει με τέτοιο τρόπο. Ακόμα δεν μπορώ να αποδεχτώ τι έγινε εκείνη την ημέρα.
Ωστόσο, με βοήθησε να μείνω ψύχραιμος γιατί η ζωή είναι συνέχεια προκλήσεις”.
Ο Μπάτζιο, στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του, “Una Porta Nel Cielo”, άφησε όμως υπονοούμενα για το πώς τον αντιμετώπισε η ομάδα του μετά από το χαμένο πέναλτι.
“Ήταν η χειρότερη στιγμή της καριέρας μου. Ακόμη την έχω στο μυαλό μου. Εάν μπορούσα να σβήσω μια στιγμή από την πορεία μου, αυτή θα ήταν.
Αυτό που πολλοί ξεχνούν είναι πως ακόμη και να είχα σκοράρει, η Βραζιλία θα είχε την ευκαιρία να κατακτήσει το τρόπαιο με το τελευταίο της πέναλτι, αφού νωρίτερα είχαν αστοχήσει Μπαρέζι και Μασάρο. Όλοι έψαχναν έναν αμνό για να σφάξουν κι επέλεξαν εμένα. Ξεχνώντας πως είχαν φτάσει στον τελικό χάρη σε εμένα“.
“Σκότωσα το φάντασμα του 1994”
Το 1998 ο Μπάτζιο συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας.
Η Ιταλία έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού, όπου αποκλείστηκε από την “τρικολόρ”, η οποία λίγο αργότερα στέφθηκε και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.
Στον αγώνα ανάμεσα στην Εθνική Ιταλίας και τη Χιλή, ο Μπάτζιο “ξόρκισε το κακό” που τον κυνηγούσε.
Ο Ιταλός “κέρδισε” το πέναλτι όταν η μπάλα κατέληξε στο χέρι του αντιπάλου του, Φουέντες.
Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή για τον ίδιο, ο “Μικρός Βούδας” ευστόχησε.
“Με αυτό το πέναλτι σκότωσα το φάντασμα του 1994″, δήλωσε αργότερα.
Έγινε έτσι ο μοναδικός Ιταλός που έχει σκοράρει σε τρία διαδοχικά Παγκόσμιο Κύπελλα.
Το 1990 στην πατρίδα του απέναντι στον αγώνα με την Τσεχοσλοβακία σημείωσε ένα από τα πιο θεαματικά τέρματα στην ιστορία του Μουντιάλ, που ψηφίστηκε και ως το καλύτερο γκολ εκείνης της διοργάνωσης.
Η Ιταλία κατάφερε να φτάσει μέχρι και τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε, για άλλη μια φορά στα πέναλτι, από την ανώτερη Αργεντινή του Μαραντόνα.
Σε όλη τη ποδοσφαιρική του καριέρα, ο Μπάτζιο εκτέλεσε 122 πέναλτι και ήταν εύστοχος στα 108 από αυτά.
Το σημαντικότερο πέναλτι της ζωής του, που έχασε αργότερα, έγινε πηγή έμπνευσης για ένα διαφημιστικό σποτ γνωστού ουίσκι που είχε ως μότο “Keep Walking”.
Μισό χρόνο πριν από το Μουντιάλ της Αμερικής ο “Μικρός Βούδας” είχε κάνει μια … προφητική δήλωση: “Τα πέναλτι τα χάνουν μόνο όσοι έχουν το κουράγιο να τα εκτελέσουν”…
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Σόκρατες. Γιατρός και μπαλαδόρος. Έπινε, κάπνιζε, μάγευε και ασκούσε πολιτική στο γήπεδο
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr