Το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά έργα της Αγκάθα Κρίστι, αλλά και ένα από τα διασημότερα αστυνομικά μυθιστορήματα όλων των εποχών. Για τη συγγραφή του, η σπουδαία λογοτέχνης άντλησε έμπνευση από ένα επεισοδιακό ταξίδι που πραγματοποίησε η ίδια με το θρυλικό τρένο.
Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’20 ήταν ίσως η δυσκολότερη περίοδος στη ζωή της Αγκάθα Κρίστι. Το 1926, ο πρώτος της σύζυγος, Άρτσι Κρίστι, της ζήτησε διαζύγιο και έφυγε από το σπίτι αφού της ανακοίνωσε ότι είχε ερωτευτεί μία άλλη γυναίκα. Ο χωρισμός αυτός στοίχισε πολύ στη Βρετανίδα. Για δέκα μέρες εξαφανίστηκε από προσώπου γης κι όταν την βρήκαν στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου έμοιαζε χαμένη. Δεν θυμόταν πως είχε καταλήξει εκεί, ούτε είχε επίγνωση του τι συνέβαινε γύρω της. Πολλοί εικάζουν ότι έπασχε από αμνησία, άλλοι από βαριά κατάθλιψη. Το σίγουρο είναι πως ψυχολογικά ήταν καταρρακωμένη.
Προκειμένου να βρει και πάλι την ηρεμία, αποφάσισε να αρχίσει τα ταξίδια. Το 1928 επιβιβάστηκε για πρώτη φορά στο Οριάν Εξπρές. Ο τεράστιος μηχανοκίνητος συρμός με τα πολυτελή βαγόνια είχε τεθεί σε λειτουργία το μακρινό 1883 και αποτελούσε το πρώτο διηπειρωτικό τρένο στον κόσμο. Την περίοδο της ίδρυσής του ξεκινούσε από το Παρίσι και, μέσω Βουδαπέστης και Βουκουρεστίου, έφτανε έως την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Συνολικά κάλυπτε μία απόσταση 2.740 χιλιομέτρων, η οποία διαρκούσε 81 ώρες και τριάντα λεπτά.
Η συγγραφέας απολάμβανε τη διαδρομή με το τρένο και μέχρι το 1930 είχε επισκεφθεί αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Τη χρονιά εκείνη γνώρισε τον δεύτερο σύζυγό της, Μαξ Μάλοουαν και σταδιακά, η χαρά και η έμπνευση επέστρεψαν στη ζωή της.
Το σημαδιακό ταξίδι
Το 1931 επιβιβάστηκε για ακόμη μία φορά στο Οριάν Εξπρές. Παρότι παντρεμένη πλέον, απολάμβανε να κάνει ταξίδια μόνη της. Αποκλειστική της συντροφιά ήταν η γραφομηχανή της, την οποία δεν αποχωριζόταν ποτέ.
Εκείνο το χειμωνιάτικο δειλινό, λοιπόν, ανέβηκε στο τρένο από τον σταθμό της Κωνσταντινούπολης. Ακριβώς όπως και ο Ηρακλής Πουαρό στο γνωστό μυθιστόρημα.
«Αγαπημένε μου, τι ταξίδι κι αυτό! Ξεκινήσαμε από την Κωνσταντινούπολη με μία δυνατή καταιγίδα. Προχωρούσαμε πολύ αργά κατά τη διάρκεια της νύχτας και γύρω στις τρεις τα ξημερώματα ακινητοποιηθήκαμε εντελώς», έγραφε στον σύζυγό της, ο οποίος την περίοδο εκείνη εργαζόταν σε μία αρχαιολογική ανασκαφή στο Ιράκ.
Εξαιτίας της καταιγίδας, το τρένο έμεινε ακινητοποιημένο για 24 ώρες. Κατά τη διάρκεια των ωρών αυτών, η Αγκάθα είχε την ευκαιρία να γνωριστεί με τους συνεπιβάτες της και να ακούσει πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Έμαθε ότι λίγα χρόνια πριν, το ιστορικό τρένο είχε κολλήσει και πάλι σε χιονοθύελλα. Ωστόσο, εκείνη τη φορά οι επιβάτες έμειναν εγκλωβισμένοι για περισσότερες από έξι ημέρες.
Το συμβάν αυτό κατευθείαν διήγειρε τη φαντασία της συγγραφέως. Άρχισε να σκέφτεται το πώς θα μπορούσε να διαπραχθεί το τέλειο έγκλημα μέσα σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο, από τον οποίο κανείς δεν μπορούσε να βγει ή να μπει.
Στο επόμενο γράμμα προς τον σύζυγό της, ο ενθουσιασμός της ήταν εμφανής. Του έγραφε για τη διάταξη των καμπίνων, τα πόμολα, τους διακόπτες, τους κοινούς χώρους των βαγονιών. Με την ίδια γλαφυρότητα θα τα περιέγραφε και μερικά χρόνια αργότερα στο βιβλίο της.
Το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» κυκλοφόρησε στα αγγλικά βιβλιοπωλεία την 1η Ιανουαρίου του 1934. Οι πωλήσεις του δεν άργησαν να εκτοξευτούν, χαρίζοντάς του μία μόνιμη θέση στα ράφια των ευπώλητων.
Θεωρείται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα της Αγκάθα Κρίστι, με πολλαπλές θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές. Η πιο πρόσφατη είναι η χολιγουντιανή παραγωγή του 2017 στην οποία πρωταγωνίστησαν, μεταξύ άλλων, ο Τζόνυ Ντεπ, η Πενέλοπε Κρουζ και η Τζούντι Ντεντς.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikipedia
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η μυστηριώδης εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Αστυνομία και εθελοντές την έψαχναν επί δέκα μέρες όταν ο πρώτος σύζυγός της έφυγε με την ερωμένη του
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ