Τριγμοί στην καρδιά της κυβέρνησης μετά τις απώλειες στην ψηφοφορία
Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και αφού η αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή είχε αδειάσει, διεξήχθη ένας σουρεαλιστικός διάλογος.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ρώτησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και επικεφαλής της πρώην συνιστώσας ΚΟΕ Ρούντι Ρινάλντι τι θα κάνουν τελικά οι τέσσερις βουλευτές που ανήκουν στην ομάδα του. «“Οχι” ξερό» απάντησε ο Ρινάλντι.
«Και η αρχή της δεδηλωμένης;» ρώτησε ξανά ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, για να λάβει την απάντηση: «Λυπάμαι, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Είναι θέμα αρχής».
«Τι είναι αυτά που λέτε, βρε παιδιά, δείξτε υπευθυνότητα!» είπε ο Λαφαζάνης.
Μερικές ώρες αργότερα, ο ίδιος ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης διάλεξε τον δρόμο του «παρών», αντίθετα με όσα είχε διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας δήλωσε πως «στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους θεσμούς και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας».
Η Αριστερή Πλατφόρμα. Όλα ήταν θέμα σχεδίου.
Η Αριστερή Πλατφόρμα αποφάσισε τα στελέχη της να επιλέξουν μεταξύ του «ναι» και του «παρών».
Τον δρόμο του επικεφαλής της εσωκομματικής μειοψηφίας ακολούθησαν ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, ο βουλευτής Α’ Πειραιά Στάθης Λεουτσάκος, ο βουλευτής Ημαθίας Κώστας Λαπαβίτσας, οι βουλευτές Βοιωτίας Γιάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας και η βουλευτής Επικρατείας Αγλαΐα Κυρίτση.
Στόχος της εσωκομματικής μειοψηφίας ήταν να δείξει τα δόντια της, χωρίς όμως να υπάρξει πρόβλημα με την αρχή της δεδηλωμένης.
Άλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας υποστήριζαν πως δεν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση. Τα σχέδιά της χάλασαν οι διαφοροποιήσεις και άλλων βουλευτών, από άλλες ομάδες και τάσεις που αντιδρούσαν μπροστά στην επικείμενη συμφωνία. Έτσι αιτιολόγησαν και τη θετική τους στάση οι δεκαπέντε βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας που υπερψήφισαν την εξουσιοδότηση προς τον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Οικονομικών να διαπραγματευτούν με τους δανειστές.
Το μήνυμα για τη σκληρή γραμμή που θα ακολουθούσαν τα στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας το είχαν δώσει κατά τη διάρκεια της χθεσινής εξάωρης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου άστραψαν και βρόντηξαν κατά του κειμένου που πρότεινε η κυβέρνηση στους θεσμούς προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.
Μάλιστα τρεις βουλευτές, οι Στάθης Λεουτσάκος, Θανάσης Πετράκος, Κώστας Λαπαβίτσας, αλλά και δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, η Σόφη Παπαδόγιαννη και ο Αντώνης Νταβανέλος, κατέθεσαν ένα τετρασέλιδο κείμενο – πρόταση μέσω του οποίου ζητούσαν ρήξη με την ευρωζώνη και παύση πληρωμών του χρέους αν η συμφωνία που θα προτείνουν οι θεσμοί δεν τερματίζει τη λιτότητα και την ύφεση.
Η Ζωή και η Ραχήλ
Το «παρών» επέλεξε και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρά τον θεσμικό της ρόλο, επικαλούμενη το Οχι στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.
Η βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, που διατηρεί στενούς πολιτικούς δεσμούς με την Πρόεδρο της Βουλής, ήταν απούσα κατά την ψηφοφορία, παρότι από νωρίς είχε δηλώσει ότι δεν θα έδινε εξουσιοδότηση στον Πρωθυπουργό, ο οποίος την είχε προσωπικά επιβάλει στο ψηφοδέλτιο της Κοζάνης.
Τη σκληρότερη στάση μέσα στο κυβερνών κόμμα κράτησαν οι δύο βουλευτές του Κόκκινου Δικτύου Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελενα Ψαρρέα, οι οποίες καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση, ακολουθώντας πιστά τη θέση του επικεφαλής της ομάδας τους και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Νταβανέλου.
Οι απόντες
Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι τέσσερις βουλευτές που ανήκουν στην πρώην συνιστώσα ΚΟΕ.
Πρόκειται για τους Βασίλη Χατζηλάμπρου, Μαρία Τριανταφύλλου, Δημήτρη Κοδέλα, Βασίλη Κυριακάκη, οι οποίοι με κοινή τους δήλωση μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας υποστήριξαν πως «δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό Οχι του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε».
Ταυτόχρονα, άφησαν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το άμεσο μέλλον, συμπλήρωσαν πως «στον βαθμό που ακολουθηθεί μια τέτοια αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική – και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις – θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν μπορούμε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουμε αυτή την πορεία».
Απόντες από τη διαδικασία ήταν επίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης που επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους και η Ελένη Αυλωνίτου. Και οι δύο δήλωσαν πως στηρίζουν την κυβέρνηση – αν και ειδικά στην περίπτωση Βαρουφάκη ήταν εμφανής η άρνησή του να στηρίξει την κυβερνητική προσπάθεια για συμφωνία.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ