Η αγιαχουάσκα είναι ένα ψυχοτρόπο ποτό που έχει τις ρίζες του στους αρχαίους ιθαγενείς πολιτισμούς της Λατινικής Αμερικής.
Tην εποχή των Ίνκας σε κάθε φυλή του Αμαζονίου υπήρχε ένας σαμάνος. Οι σαμάνοι είχαν αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ ανθρώπων και πνευμάτων. Μέσω ειδικών τελετουργιών οι «σοφοί γέροντες» ισχυρίζονταν ότι καλούσαν τα θεία και επικοινωνούσαν μαζί τους. Βασικό συστατικό των τελετουργιών αυτών ήταν η χρήση του ιερού ποτού της αγιαχουάσκας.
Η παρασκευή του ήταν σχετικά απλή με δεδομένο ότι το φυτό βρισκόταν σε αφθονία μέσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Η κατανάλωσή του οδηγούσε τους ιθαγενείς πνευματικούς σε ένα είδος ύπνωσης. Βοηθούσε το σώμα τους να χαλαρώσει και το μυαλό τους να ταξιδέψει σε άλλες διαστάσεις. Έτσι πίστευαν ότι πετύχαιναν τη σύνδεση με το ανώτερο θεϊκό στοιχείο.
Βέβαια, πέρα από τη σοφία που θεωρούσαν ότι αντλούσαν, οι σαμάνοι απέδιδαν στο ιερό ποτό θεραπευτικές ιδιότητες. Το χρησιμοποιούσαν ως ένα είδος κάθαρσης του οργανισμού και της ψυχής από τις κακές ενέργειες.
Το τελετουργικό
Η πρώτη επαφή του δυτικού κόσμου με την αγιαχουάσκα έγινε τον 16ο αιώνα μ.Χ. Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι κατακτητές που ήρθαν σε επαφή με τους ιθαγενείς χαρακτήρισαν το ποτό ως «παρασκεύασμα του διαβόλου». Μάλιστα, οι περιγραφές τους από τις σαμανικές τελετές είναι αυτές που ρίχνουν φως στις μυστικιστικές ρίζες του ποτού:
«Ο μάντης τοποθετεί το κρεβάτι του στη μέση και δίπλα αφήνει ένα εφιαλτικό παρασκεύασμα, που το λένε αγιαχουάσκα, εξαιρετικά αποδοτικό για να χάνει κανείς τα λογικά του. Έπειτα ανακατεύει και βράζει διάφορα πικρά χόρτα, τα οποία εξαιτίας του υπερβολικού βρασμού πυκνώνουν. Αυτό που φτιάχνει είναι τόσο δυνατό που σε πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να σε κάνει να χάσεις τα λογικά σου. Επομένως, το ποτό είναι λίγο και χωράει σε μόλις δύο ποτηράκια. Ο «μάγος» πίνει πάντα μια μικρή γουλιά. Και γνωρίζει πολύ καλά πόσες φορές μπορεί να γευτεί το παρασκεύασμα χωρίς να χάσει τα λογικά του, προκειμένου να φέρει εις πέρας με επισημότητα την τελετή.
Έτσι, ο μάντης παίρνει θέση ανάμεσα στους συγκεντρωμένους άντρες και πίνει μια-δυο γουλιές από το ποτό χωρίς να πει κουβέντα. Πολύ γρήγορα, υπό την επήρεια της αγιαχουάσκας η θερμοκρασία του σώματός του ανεβαίνει και αρχίζει να παραμιλά. Επαναλαμβάνει πολλές φορές τα ίδια λόγια. Τότε, πίνει ξανά. Αφημένος εντελώς στην επήρεια, αρχίζει να φωνάζει σαν μανιακός, επαναλαμβάνοντας λόγια χωρίς νόημα, κάνοντας χειρονομίες και απότομες κινήσεις, μέχρι που πέφτει κουλουριασμένος στο κρεβάτι. Τα λόγια που ξεστομίζει κατά τη στιγμή της έκστασης θεωρούνται προφητείες».
Οι τελετές αυτές διαρκούσαν όλη τη νύχτα. Οι σαμάνοι, έχοντας τα μάτια όλου του χωριού στραμμένα πάνω τους, έδιναν ένα είδος σόου. Όπως γίνεται αντιληπτό από τα γραπτά και τις μαρτυρίες, οι τελετουργίες ήταν ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα των φυλών. Η επικοινωνία με τους θεούς και τα πνεύματα ήταν μία διαδικασία που οι άνθρωποι είχαν ανάγκη και αποζητούσαν.
Τουρισμός και αγιαχουάσκα
Παρά το πέρασμα των αιώνων, την αποικιοκρατία από τους Ισπανούς και τις σφαγές των ιθαγενών φύλων, οι τελετές της αγιαχουάσκας δεν εξαφανίστηκαν. Ιδίως στο Περού, υπάρχουν μέχρι σήμερα πολλές μικρές παραδοσιακές κοινότητες ιθαγενών που διατηρούν τον θεσμό του σαμάνου και το έθιμο των μυστικιστικών τελετουργιών.
Ωστόσο, η δημοφιλία του ποτού και στη Δύση έχει πλέον εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα πολλοί τουρίστες και ταξιδιώτες στη Νότια Αμερική να επιδιώκουν να το καταναλώσουν.
Οι σαμάνοι και οι λοιποί γνώστες αποθαρρύνουν τη μη καθοδηγούμενη χρήση του. Για τους άπειρους, η επίδραση της αγιαχουάσκας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αρχικά, το ισχυρό ποτό είναι εξαιρετικά παραισθησιογόνο. Προκαλεί έντονη ζαλάδα, υπέρταση και ψυχολογικές διακυμάνσεις. Οι μύες του σώματος χαλαρώνουν και η αίσθηση της πραγματικότητας σταδιακά εκλείπει. Μάλιστα, η επήρεια διαρκεί για πέντε με έξι ώρες.
Ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, η φήμη της αγιαχουάσκας έχει εξαπλωθεί μαζικά. Πολλοί Αμερικανοί αποφασίζουν να ταξιδέψουν στα άδυτα της περουβιανής ζούγκλας του Αμαζονίου προκειμένου να βιώσουν μία σαμανική τελετή.
Οι περισσότεροι απλώς ελκύονται από την εξωτική εμπειρία, άλλοι θέλουν να το δοκιμάσουν στο πλαίσιο βαθύτερων πνευματικών αναζητήσεων, ενώ αρκετοί είναι και όσοι το αναζητούν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Οι ντόπιοι, έχοντας πλέον αντιληφθεί την απήχηση του ιερού τους ποτού, εκμεταλλεύονται την κατάσταση προς οικονομικό όφελος. Από τη μία, οι αυθεντικές σαμανικές τελετές χρεώνονται αδρά. Από την άλλη, αρκετοί απατεώνες έχουν κάνει την εμφάνισή τους επιχειρώντας να εξαπατήσουν τους αφελείς τουρίστες.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Άνδρες απομονωμένης φυλής στον ινδικό Ωκεανό σκότωσαν με βέλη Αμερικανό ιεροκύρηκα που θέλησε να τους επισκεφθεί. Γιατί οι ιθαγενείς δεν μπορούν να κατηγορηθούν
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ