Το Παλατάκι της Θεσσαλονίκης που εγκαταλείφθηκε και λεηλατήθηκε. Είχε δοθεί στη βασιλική οικογένεια ως θερινή κατοικία, αλλά φιλοξενούσε υπουργούς και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (drone)

Το Παλατάκι της Θεσσαλονίκης που εγκαταλείφθηκε και λεηλατήθηκε. Είχε δοθεί στη βασιλική οικογένεια ως θερινή κατοικία, αλλά φιλοξενούσε υπουργούς και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (drone)
Σε μία παραθαλάσσια έκταση στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται κτισμένο το επιβλητικό νεοκλασικό του ’50. Το «Παλατάκι», άλλοτε εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας, έχει αφεθεί έρμαιο στη φθορά του χρόνου, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί την αίγλη του.

Το Παλατάκι θεωρείται χαρακτηριστικό δείγμα ανακτορικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με προπύλαιο και περιστύλιο αποτελούμενο από ιωνικούς κίονες/ πηγή: Wikipedia

Το εμβληματικό κτίριο, γνωστό αρχικά ως «Κυβερνείο», χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από το υπουργείο Δημοσίων Έργων σε μία παραθαλάσσια έκταση 15 στρεμμάτων. Η ανέγερσή του έγινε βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Χριστόπουλου και θεωρείται χαρακτηριστικό δείγμα ανακτορικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με προπύλαιο και περιστύλιο αποτελούμενο από ιωνικούς κίονες. Διαθέτει δύο επίπεδα εμβαδού 1.604 τ.μ. και ένα υπόγειο 1.330 τ.μ. Μέσα στο οικόπεδο υπάρχει επίσης εκκλησάκι, ένα ελικοδρόμιο, καθώς και πρόσβαση στη θάλασσα, όπου υπήρχε μικρή μαρίνα ελλιμενισμού.

Το «Παλατάκι» βρίσκεται σε ένα πραγματικά κομβικό σημείο της πόλης. Οι τεράστιες βεράντες του έχουν θέα σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Μπορεί κανείς να ατενίσει από το λιμάνι και τον Λευκό Πύργο μέχρι τα κάστρα, ενώ παράλληλα βλέπει από τη μια τον Θερμαϊκό και από την άλλη τις κορυφογραμμές των Πιερίων και του Ολύμπου.

Πανοραμική φωτογραφία του σημείου/ πηγή: YouTube

Αρχικά, παραχωρήθηκε στη βασιλική οικογένεια ως θερινή κατοικία. Ωστόσο, λέγεται ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έμεινε εκεί μόνο μία νύχτα, καθώς προτιμούσε το ξενοδοχείο «Μεντιτερανέ» που βρισκόταν στην παλιά παραλία. Στη μεταπολίτευση χρησιμοποιήθηκε ως κυβερνητική κατοικία κυρίως για τους εκάστοτε υπουργούς Μακεδονίας-Θράκης. Εκείνος που το τίμησε ιδιαίτερα ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος έμενε τακτικά, τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αργότερα. Τελευταίος ένοικος του «Κυβερνείου» υπήρξε την περίοδο 2004-2006 ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης της κυβέρνησης Καραμανλή, Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο οποίος καταγόταν από την Κοζάνη.

Έκτοτε το «Παλατάκι» έχει εγκαταλειφθεί. Τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται περιστασιακά μόνο ο αύλειος χώρος του για τη διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πέρα από τη φυσιολογική φθορά που υφίσταται το κτίριο, πολλά από τα αντικείμενα αξίας που υπήρχαν εκεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες είτε να χαθούν είτε να εντοπιστούν μυστηριωδώς σε άλλα μέρη.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες από το drone που δείχνουν πώς είναι σήμερα το Παλατάκι:

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το Τατόι χιονισμένο είναι ακόμη πιο όμορφο. Το κτήμα που το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε 13 εκατ. ευρώ, παραμένει αναξιοποίητο. Εντυπωσιακή πτήση πάνω από το ανάκτορο 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.