Πολλά έχουν αλλάξει στo ανθρώπινο είδος και τις συναλλαγές του, εδώ και αιώνες. Ωστόσο, αυτό που παραμένει αναλλοίωτο σε βάθος χιλιετιών φαίνεται πως είναι τα παράπονα των πελατών και η προσπάθεια ορισμένων εμπόρων να τους εξαπατήσουν. Σύμφωνα με ανακάλυψη των αρχαιολόγων, το παλαιότερο παράπονο που έχει εκφραστεί και ανακαλυφθεί, είναι σκαλισμένο σε μια πλάκα από πηλό το 1750π.χ και προέρχεται από την αρχαία Μεσοποταμία.
Το αρχαιολογικό εύρημα, βρέθηκε στην αρχαία πόλη Ουρ, γνωστή για τα εντυπωσιακά Ζιγκουράτ, δηλαδή ογκώδεις κατασκευές, που βρίσκεται στο σημερινό νότιο Ιράκ. Η πλάκα, μέτριου μεγέθους, έχει ύψος 11,6 cm και πλάτος 5 cm. Η γλώσσα στην πλάκα είναι η ακκαδική, η παλαιότερη γνωστή σημιτική γλώσσα (γλώσσες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή) και η γραφή της σε σφηνοειδή γραφή, που χρησιμοποιήθηκε για να γραφτεί, είναι η σουμέρια γλώσσα.
Περιγράφει μια συναλλαγή κατά την οποία ο Eα Νασίρ, έμπορος, φέρεται να πούλησε χαλκό κατώτερης ποιότητας σε έναν πελάτη με το όνομα Nάνι. Ο Nάνι δυσαρεστημένος με την ποιότητα, την κακή εξυπηρέτηση και την κακομεταχείριση του υπηρέτη του, προχώρησε στην γραπτή καταγγελία.
Το “Παλαιότερο Παράπονο Πελατών”
“Για ποιον με περνάτε και με αντιμετωπίζετε με τέτοια περιφρόνηση”, φαίνεται πως έγραψε ο Νάνι, σύμφωνα με τη μετάφραση του ασσυριολόγου καθηγητή της Μεσοποταμίας, Λέο Όπενχαϊμ. “Έστειλα ανθρώπους να πάρουν τα χρήματά μου, αλλά μου συμπεριφερθήκατε με θράσος στέλνοντάς τους με άδεια χέρια κάθε φορά και όλα αυτό κάτω από εχθρικό έδαφος”.
Μετά από όλα αυτά, δεν είναι σίγουρο ότι ο Νάνι αγόρασε ξανά χαλκό από τον Εα-Νασίρ, σύμφωνα με αυτά που γράφει στην “επιστολή”: “Να ξέρετε ότι από εδώ και πέρα δεν θα δεχθώ χαλκό από εσάς, αν δεν είναι εξαιρετικής ποιότητας. Θα επιλέγω τα πλινθώματα ξεχωριστά στην αυλή μου και θα ασκώ το δικαίωμά μου να τα απορρίψω κάθε φορά που δεν μου αρέσουν, επειδή με αντιμετωπίσατε με περιφρόνηση”.
Την πλάκα ανακάλυψε ο Σερ Λέοναρντ Γούλεϊ, που ήταν επικεφαλής, μιας κοινής αποστολής, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και του Βρετανικού Μουσείου από το 1922 έως το 1934 στην πόλη Ουρ των Σουμερίων. Αποτελεί μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και έχει αναγνωριστεί ως το “Παλαιότερο Παράπονο Πελατών”, από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες. Από το 2015 και έπειτα το περιεχόμενο απέκτησε δημοτικότητα στο Διαδίκτυο, λόγω του διαχρονικού θέματος και τον σύγχρονο τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για την ποιότητα του προϊόντος και την εξυπηρέτηση.
Οι μεταφράσεις και τα επιπλέον παράπονα
Ο Όπενχάιμ μετέφρασε αρκετές από τις γραμμές της πλάκας σε ένα άρθρο του 1954 για το Journal of the American Oriental Society. Μια άλλη αγγλική μετάφραση έγινε το 1960. Ο Όπενχάιμ δημοσίευσε μια πλήρη μετάφραση της πέτρινη πλάκας το 1967, αγνοώντας άλλες μεταφράσεις που είχαν γίνει.
Μεταφράστηκε επίσης στα ρωσικά το 1990, ενώ η τελευταία μετάφραση δημοσιεύθηκε το 2010. Ωστόσο δέχτηκε κριτική ότι “δεν είναι πάντα πιστή στις λεπτομέρειες”.
Απ’ ότι φαίνεται ο Νάνι δεν ήταν ο μόνος δυσαρεστημένος πελάτης, καθώς βρέθηκαν και άλλες πλάκες στα ερείπια που πιστεύεται ότι ήταν η κατοικία του Εα-Νασίρ. Περιλαμβάνουν μια επιστολή από έναν άνδρα ονόματι Arbituram που παραπονέθηκε ότι δεν είχε λάβει ακόμη τον χαλκό του, ενώ ένας άλλος είπε ότι είχε κουραστεί να λαμβάνει κακής ποιότητας χαλκό.
Είναι άγνωστο αν ο Νάνι πήρε ξανά χαλκό από τον Εα-Νασίρ, ή αν ο τελευταίος ξαναπάτησε στην Ουρ. Το βέβαιο είναι ότι, πάντα υπήρχαν έμποροι που δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις των πελατών τους και αγοραστές που διαμαρτύρονταν ότι εξαπατήθηκαν. Μάλλον έχουν δίκιο όσοι λένε ότι, οι άνθρωποι δεν αλλάζουμε.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας:
Ειδήσεις σήμερα:
- Τετραήμερο εθνικό πένθος για τον Κώστα Σημίτη. Δημοσία δαπάνη η κηδεία του με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού
- Πέθανε ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην Πρωθυπουργός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών
- Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τα μεγαλύτερα λιμάνια πετρελαίου παγκοσμίως
- Πέθανε σε ηλικία 116 ετών η Γιαπωνέζα Τομίκο Ιτόκα, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ