ΠΗΓΗ: Το βιβλίο ολικής άγνοιας, Τζον Λόϋντ & Τζον Μιτσινσον, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ
Το κιλτ, η γκάιντα, το χάγκις, ο χυλός βρόμης, το ουίσκι και το ταρτάν δεν είναι σκοτσέζικης προέλευσης. Στην πραγματικότητα ούτε καν η Σκοτία δεν είναι σκοτσέζικη. Πήρε το όνομά της από τους Σκότους μια κέλτικη φυλή της Ιρλανδίας που εγκαταστάθηκε τον 5ο ή τον 6ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή την οποία οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν Καληδονία. Μέχρι τον 11ο αιώνα είχαν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ηπειρωτική Σκοτία. Η σκοτική γαελική γλώσσα είναι στην πραγματικότητα ιρλανδική διάλεκτος.
Το κιλτ, η σκοτσέζικη φούστα, αποτελεί επινόηση των Ιρλανδών, αν και η λέξη kilt προέρχεται από τα δανικά (kilte op σημαίνει “πτυχώνω ύφασμα”).
Οι γκάιντες υπάρχουν από τους αρχαίους χρόνους και πιθανότατα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Κεντρική Ασία.
Αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη (Δανιήλ 3:5, 10, 15) και στην ελληνική ποίηση του 4ου αιώνα π.Χ.
Οι Ρωμαίοι έφεραν κατά πάσα πιθανότητα την γκάιντα στη Βρετανία, όμως οι πρώτες σκαλιστές αναπαραστάσεις της από τους Πικτούς χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα μ.Χ.
Το χάγκις η διάσημη “σκοτσέζικη” σπεσιαλιτέ με αρνίσια γεμιστή κοιλιά, αποτελούσε έδεσμα των αρχαίων Ελλήνων. Μάλιστα ο Αριστοφάνης αναφέρει μια ψητή κοιλιά που “σκάει” στο έργο Νεφέλαι το 423 π.Χ.
Χυλός βρόμης βρέθηκε στο στομάχι νεολιθικών πτωμάτων ηλικίας 5.000 ετών τα οποία ανακαλύφτηκαν σε τυρφώνες της Κεντρικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας.
Το ουίσκι αποτελεί επινόηση της αρχαίας Κίνας, οι μοναχοί ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με την απόσταξη.
Η λέξη ουίσκι προέρχεται από το ιρλανδικό uisge beatha, από το λατινικό aqua vitae ή “νερό της ζωής”.
Το περίπλοκο σύστημα σύμφωνα με το οποίο το ταρτάν, το σκοτσέζικο ύφασμα, έχει ιδιαίτερο σχέδιο για κάθε σκοτσέζικη πατριά είναι ένας μύθος που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα. Όλες παραδοσιακές ενδυμασίες των Σκοτσέζων συμπεριλαμβανομένης της σκοτσέζικης φούστας και κάπας, απαγορεύτηκαν μετά την επανάσταση του 1745. Η αγγλική φρουρά άρχισε να σχεδιάζει τα δικά της ταρτάν για λόγους εντυπωσιασμού και για να σηματοδοτήσει την επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Γεωργίου Δ’ στο Εδιμβούργο το 1822.
Η βασίλισσα Βικτόρια υποστήριξε αυτή τη στάση, η οποία γρήγορα επικράτησε ως βικτοριανή μόδα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Σκοτσέζοι είναι οκνηροί. Στις σκοτσέζικες εφευρέσεις και ανακαλύψεις συμπεριλαμβάνονται τα αυτοκόλλητα γραμματόσημα, η Τράπεζα της Αγγλίας, τα πεντάλ των ποδηλάτων, ο ζωμός Μπόβριλ, τα οπισθογεμή τουφέκια, ο πυρήνας του κυττάρου, το χλωροφόρμιο, ο θάλαμος ιονισμού, η έγχρωμη φωτογραφία, το κορνφλάουρ, η θεραπεία της ελονοσίας, η υποδιαστολή, ο ηλεκτρομαγνητισμός, η Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα, η ύπνωση, οι υποδόριες σύριγγες, η ινσουλίνη, το καλειδοσκόπιο, η κλίμακα Κέλβιν, η παγκόσμια Ώρα, το θερμός, ο μαγνητικός τομογράφος, η ασφάλιση των οχημάτων, η ταχυδρομικής σφραγίδα, οι λογάριθμοι, η ασφάλιση των οχημάτων, τα ταμιευτήρια, το εμβόλιο του τύφου, οι ηλεκτρογεννήτριες που δουλεύουν με την ενέργεια των κυμάτων και το συρματόσχοινο.
ΠΗΓΗ: Το βιβλίο ολικής άγνοιας,Τζον Λόϋντ & Τζον Μιτσινσον, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Braveheart. Η αληθινή ιστορία του σκωτσέζου ήρωα Γουίλιαμ Γουάλας, που έγινε ταινία με τον Μελ Γκίπσον. Το σύμβολο της ανεξαρτησία της Σκωτίας είχε φριχτό θάνατο (Προσοχή! Σκληρές περιγραφές)
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ