Του Σπύρου Βασιλείου από Reader
Μπορεί ένα… τυπογραφικό λάθος να δημιουργήσει ένα από τα κορυφαία, αν όχι το κορυφαίο, brandname, των τελευταίων δεκαετιών; Στην περίπτωση της Google, φαίνεται πως ναι. Η προέλευση του ονόματος Google κινείται μεταξύ αλήθειας και μύθου. Μοιάζει σίγουρο πως είναι παράφραση της μαθηματικής λέξης «googol», ωστόσο το πώς ακριβώς υιοθετήθηκε το σημερινό όνομα, δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, ή θέλουν οι ιδρυτές της να γνωρίζουμε, όλα προήλθαν από ένα λάθος. Αρχικά να πούμε πως το όνομα «Google» προέρχεται από τη μαθηματική λέξη «googol», που σημαίνει το νούμερο 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά (10¹⁰⁰). Η ιδέα ήταν να δείξουν την τεράστια ποσότητα πληροφορίας που ήθελαν να οργανώσουν.
Όταν οι Larry Page και Sergey Brin δούλευαν πάνω στη μηχανή αναζήτησης (αρχικά ονομαζόταν “Backrub“), ήθελαν ένα όνομα που να υποδηλώνει τεράστιες ποσότητες πληροφορίας. Κάποιος τους πρότεινε το όνομα “googol”, λόγω του μαθηματικού του νοήματος. Σύμφωνα με τον… θρύλο λοιπόν, όταν έψαχναν αν το domain name googol.com ήταν διαθέσιμο, έκαναν τυπογραφικό λάθος και έγραψαν “google.com”. Το όνομα google.com ήταν ελεύθερο, τους άρεσε και το κράτησαν. Έτσι γεννήθηκε το «Google» – από λάθος πληκτρολόγησης!
Η Google και τα διάσημα brand στον κόσμο και την Ελλάδα
Πέρα από την Google όμως έχει ενδιαφέρον να δούμε πως προήλθαν και τα brand άλλων μεγάλων εταιριών, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας. Άλλωστε μέσα από το Reader σας έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς, από που προήλθαν τα ονόματα.
Όλες οι μάρκες που θα δείτε στη συνέχεια, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τους παγκόσμιους κολοσσούς, οφείλουν το όνομά τους σε ακρωνύμια. Είναι, δηλαδή, αρχικά άλλων λέξεων, που συνήθως κρύβουν από πίσω τους μια μικρή ιστορία για το πως δημιουργήθηκαν.
IKEA
Η σουηδική εταιρία επίπλων έχει πάρει το όνομά της από τον ιδρυτή της αλλά και από τον τόπο που μεγάλωσε. Έτσι η ονομασία έχει προκύψει από τα Ingvar Kamprad (το όνομα του ιδρυτή), Elmtaryd (τη φάρμα που μεγάλωσε) και Agunnaryd (το χωριό στο οποίο γεννήθηκε).
Adidas
Μία οικογενειακή διαμάχη που οξύνθηκε στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσα στα αδέρφια Ντάσλερ, είναι η αιτία για τη δημιουργία δύο κολοσσών στην αθλητική ένδυση. Της Adidas και της Puma. Η δεύτερη ιδρύθηκε από τον Ρούντολφ Ντάσλερ, ενώ η πρώτη από τον Άντολφ Ντάσλερ. Αν και αποτελεί δημοφιλή αστικό μύθο ότι το όνομα Adidas είναι ένα αρτικόλεξο του All Day I Dream About Sports, στην πραγματικότητα το όνομα της εταιρείας αποτελεί ένα πορτρέτο που αποτελείται από το Adi (ψευφώνυμο του Άντολφ) και το Das (από το Ντάσλερ).
WD-40
Το 1953, μια ομάδα τριών ατόμων ξεκίνησαν να δημιουργήσουν μια σειρά διαλυτών και απολιπαντικών για την πρόληψη της σκουριάς, για χρήση στην αεροδιαστημική βιομηχανία. Εργαζόμενοι σε ένα μικρό εργαστήριο στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, χρειάστηκαν 40 προσπάθειες για να πετύχουν τη φόρμουλα. Από εκεί προέκυψε και το όνομα του δημοφιλούς απολιπαντικού. WD (water displacing) – 40 (από τις προσπάθειες για την επιτυχία)!
FIAT
Στα τέλη του 20ού αιώνα μια ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ο Τζιοβάννι Ανιέλλι, ιδρύει μία αυτοκινητοβιομηχανία στο Τορίνο. Από εκεί, την περιοχή της ίδρυσης, προέρχεται και το όνομά της, καθώς FIAT σημαίνει «Fabbrica Italiana Automobili Torino» (Ιταλική Αυτοκινητοβιομηχανία του Τορίνο).
3M
Η 3M είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία που κατασκευάζει μια ποικιλία προϊόντων, όπως κόλλες μέχρι και προϊόντα προσωπικής ασφάλειας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1902 και ονομάστηκε «Minnesota Mining and Manufacturing Company». Σύντομα εγκατέλειψαν τις τρεις λέξεις που ξεκινούσαν με Μ, και ονόμασαν απλώς την εταιρεία “3M“, που είναι πολύ πιο εύχρηστο.
Yahoo
Υπήρξε κυρίαρχος στις μηχανές αναζήτησης στο ίντερνετ αλλά και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 2000. Κι όμως το όνομα «Yahoo» είναι επί της ουσίας αρχικά. Προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «Yet Another Hierarchical Officious Oracle». Υπάρχει όμως και ο… μύθος που θέλει το όνομα να προέρχεται από τα φανταστικά πλάσματα στο βιβλίο «Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ».
T.G.I Fridays
Η διάσημη αλυσίδα εστιατορίων που έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της το όνομα σήμαινε «Thank God It’s Friday»! Τα τελευταία χρόνια όμως τηλεοπτικές διαφημίσεις για την αλυσίδα έκαναν χρήση της φράσης «Thank Goodness It’s Friday».
H & M
Σε αυτή την περίπτωση είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για αρχικά, έχει όμως ενδιαφέρον το πως προέκυψαν. Το πρώτο όνομα της εταιρίας ήταν «Hennes» καθώς πουλούσε αποκλειστικά γυναικεία ρούχα. Λίγα χρόνια αργότερα ο ιδιοκτήτης της εξαγόρασε και την εταιρία ανδρικών ρούχων, «Mauritz Widforss». Πλέον έχοντας ρούχα για όλους το όνομα άλλαξε σε Hennes & Mauritz ή πιο απλοποιημένα «H&M».
BMW
Όπως ακριβώς και με τη FIAT που αναφέραμε νωρίτερα, η γερμανική μάρκα οχημάτων πολυτελείας έλκει το όνομά της από την περιοχή που δημιουργήθηκε και πρωτοδραστηριοποιήθηκε. Το BMW είναι τα αρχικά του Bayerische Motoren Werke που σημαίνει απλώς Βαυαρική Βιομηχανία Κινητήρων. Επίσης, προφέρεται ως «μπε-εμ-βε» και όχι… «μπι-εμ-ντάμπλιγιου».
Nerf
Η Nerf είναι μια μάρκα παιχνιδιών ενώ μεταξύ άλλων έχει και σειρά με μπάλες για πολλά αθλήματα. Είναι τα γνωστά «βελάκια» από μαλακό υλικό, έναν αφρό, που δεν είναι επικίνδυνος αλλά και τον εκτοξευτή. Το όνομα τους προήλθε ουσιαστικά από αυτό που είναι πραγματικά, καθώς το Nerf είναι τα αρχικά του Non-Expanding Recreational Foam που μεταγράζεται ως αφρός ψυχαγωγίας που δεν διογκώνεται.
Τι σημαίνουν και πώς προήλθαν τα ονόματα των ελληνικών εταιρειών
Την ίδια στιγμής, σε δημοφιλείς ελληνικές εταιρείες, το όνομά τους κάτι «κρύβει». Είτε είναι, δηλαδή αρχικά είτε έχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία η προέλευσή του.
ΙΟΝ
Η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ στα 95 χρόνια ζωής της έχει λανσάρει δεκάδες σήματα σοκολάτας, πιο ιστορικό όλων είναι αυτό της «ΙΟΝ Αμυγδάλου» που δημιουργήθηκε το 1947. Η εταιρεία ΙΟΝ άρχισε την πορεία της το 1930 στο Νέο Φάληρο και το όνομά της το οφείλει στο ευωδιαστό φυτό «ίον», τον μενεξέ! Άλλωστε και το πρώτο της σήμα απεικόνιζε το συγκεκριμένο λουλούδι.
ΦΑΓΕ
Λίγα χρόνια νωρίτερα, είχε ιδρυθεί μία ακόμη μεγάλη εταιρεία που συνεχίζει ακάθεκτη ως τις ημέρες μας. Συγκεκριμένα το 1926 η οικογένεια Φιλίππου θα ανοίξει ένα γαλακτοκομείο στα Πατήσια και σταδιακά εξειδικευτεί στην παραγωγή του γιαουρτιού. Πρόκειται για την εταιρεία ΦΑΓΕ μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές εταιρείες στην Ελλάδα που παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι και παγωτό. Το όνομά της προέρχεται από τα αρχικά: Φιλίππου Αδελφοί Γαλακτοκομικές Επιχειρήσεις!
Κάλας
Παραμένουμε στη δεκαετία του 1920 και συγκεκριμένα στο 1922, αυτή τη φορά στο Κουκάκι. Εκεί ο Εμμανουήλ Καλαμαράκης δημιουργεί την βιοτεχνία επεξεργασίας άλατος, όλα αλλάζουν όμως το 1948 όταν ο Κωνσταντίνος Καλαμαράκης αναλαμβάνει τα ηνία της βιοτεχνίας και βάζει για πρώτη φορά το αλάτι ΚΑΛΑΣ σε μπουκάλι. Το προϊόν που μέχρι τότε βρισκόταν πίσω από τον πάγκο του μπακάλη παίρνει θέση στο ράφι και γίνεται ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα. Το όνομα προέρχεται από μία σύντμηση του ονόματος του δημιουργού του (και δεν έχει σχέση με τη Μαρία Κάλας, όπως αναφέρει ο αστικός μύθος).
Μέλισσα
Στη δεκαετία του ’20 αρχίζει και η διαδρομή της οικογένειας Κίκιζα που έγιναν γνωστοί από το κατάστημα τροφίμων που διατηρούσαν στο Μεταξουργείο. Το 1947 οι Αλέξανδρος και Γρηγόρης Κίκιζας ιδρύουν την εταιρία «ΒΕΖΑΚ» (Βιομηχανία Εκλεκτών Ζυμαρικών Αδελφών Κίκιζα) που θα αποτελέσει και τον προπομπό των μακαρονιών «Μέλισσα». Το όνομά προέρχεται από τη μέλισσα που είναι το σύμβολο της εργατικότητας. Αυτό ήταν το σύμβολο της πιο βασικής αρχής του Αλέξανδρου Κίκιζα που προχώρησε τη μετονομασία της εταιρείας. Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά.
ΕΒΓΑ
Η ΕΒΓΑ εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει απλώς ως λογότυπο καθώς πλέον έχει μετονομαστεί σε EMFI ενώ ανήκει σε μεγάλο διεθνή όμιλο τροφίμων. Η εταιρεία άρχισε τη δραστηριότητά της, ως γαλακτοβιομηχανία στην Αθήνα, το 1934 και μέσα στην πορεία των χρόνων τα αρχικά της ονομασίας της άλλαξαν αρκετές φορές. Πάντα όμως παρέμενε το «ΕΒΓΑ», τουλάχιστον ως το 2019. Τα κατά καιρούς ονόματά της…
- 1934 έως 1936: Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος
- 1936 έως 1999: Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος
- 1999 έως 2002: Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου
- 2003 έως 2019: Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου
- 2019 έως σήμερα: EVGA-Hellenic Milk & Flour Industry
Πόσα μυρμήγκια ζουν στη Γη; Μόνο τα είδη τους είναι 22.000. Πως συμβάλλουν στην αναγέννηση των δασών
Ακούστε podcast από τη Μηχανή του Χρόνου στο podstories.gr
Ειδήσεις σήμερα:
- Κλιμακώνεται η ένταση Ινδίας- Πακιστάν. “Ούτε σταγόνα νερού του ποταμού Ινδού δε θα φτάσει στο Πακιστάν”
- Ασθενής πήρε φωτιά και υπέστη εγκαύματα κατά τη διάρκεια χειρουργείου. ΕΔΕ από το υπουργείο Υγείας
- Το Πεκίνο διαψεύδει τον Τραμπ για τις συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ. «Δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις για τους δασμούς»
- Παγκόσμια σύναξη ηγετών στην κηδεία του Πάπα. “Σπαζοκεφαλιά” του Βατικανού το που θα καθίσουν
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ