Το έγκλημα στις πόλεις του 20ο αιώνα στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY.
Το επεισόδιο μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή 27 Ιουνίου στις 17.00.
Η εκπομπή παρουσιάζει την εξέλιξη του εγκλήματος την Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα, όταν η χώρα είχε μπει σε τροχιά εκσυγχρονισμού και μαζί με τις υποδομές, «εκσυγχρονίστηκε» και ο υπόκοσμος.
Στο επίκεντρο του 20ου αιώνα βρέθηκαν τα αστικά κέντρα και τα εγκλήματα πλέον καταγράφονταν στις πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις της Ελλάδας.
Μια νέα μορφή εγκληματικότητας ήταν τα ναρκωτικά
Εγκληματολόγοι περιγράφουν την εξάπλωση τους στην Αθήνα, από το χασίς των ρεμπετών μέχρι την κοκαΐνη των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων
Το 1919, το ελληνικό κράτος ποινικοποίησε την χασισοποτεία και τη λειτουργία των τεκέδων, με σκοπό να εξαλείψει τον τρόπο ζωής των λεγόμενων «χασικλήδων», που θεωρούσε εμπόδιο στην πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό της χώρας.
Η εκπομπή φωτίζει την εξάπλωση της ηρωίνης στην Ελλάδα, η οποία παρέμεινε για αρκετά χρόνια νόμιμη, καθώς αντιμετωπιζόταν ως φάρμακο. Όμως διαδόθηκε με ταχείς ρυθμούς και γρήγορα έγινε μάστιγα της κοινωνίας.
Μέσα από ρεπορτάζ της εποχής, παρουσιάζεται η ζωή των ηρωινομανών που συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα, τη δεκαετία του ’20 και του ’30.
Η πορνεία
Η πορνεία και η περιθωριοποίηση των εκδιδομένων γυναικών σε γκέτο, όπως το Γκάζι και τα Βούρλα στον Πειραιά, ήταν ένας από τους τρόπους που το κράτος προσπαθούσε να ελέγξει τις γυναίκες, αλλά και τον υπόκοσμο που τις περιέβαλλε και ζούσε από αυτές.
Οι μικροκλοπές και οι απάτες, όπως οι περίφημοι «παπατζήδες», ήταν ένα καθημερινό φαινόμενο στην Ελλάδα του ’30.
Συνηθισμένα δεν ήταν όμως, τα εγκλήματα όπως η άγρια δολοφονία του Δημήτρη Αθανασόπουλου, από την πεθερά του, τη σύζυγό του και τον ξάδελφό της.
Οι δράστες αφού τον σκότωσαν, τεμάχισαν το πτώμα του και το πέταξαν στον Κηφισό. Εγκληματολόγοι εξηγούν γιατί το στυγερό έγκλημα στου Χαροκόπου επηρέασε βαθιά την κοινή γνώμη και έγινε πασίγνωστο τραγούδι.
Παράλληλα εμφανίστηκαν και άλλες γυναίκες εγκληματίες, που χρησιμοποιούσαν το καυστικό βιτριόλι, για να εκδικηθούν άντρες που τις εκμεταλλεύτηκαν.
Οι βιτριολίστριες αντιμετωπίζονταν ευνοϊκά από την κοινωνία, αλλά και από τα δικαστήρια, με τη δικαιολογία ότι προστάτευαν την τιμή τους.
Η εκπομπή παρουσιάζει τα εγκλήματα που ήρθαν στο προσκήνιο την περίοδο της κατοχής στην Ελλάδα, όταν η πείνα και οι κακουχίες οδήγησαν τον κόσμο σε εγκλήματα επιβίωσης.
Η μαύρη αγορά βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης Τσολάκογλου, που προπαγάνδιζε ότι θα την εξαλείψει με μαζικές διώξεις μαυραγοριτών.
Ειδικοί στην προστασία των αρχαιοτήτων εξιστορούν ένα από τα πιο διαχρονικά εγκλήματα που μάστιζαν και μαστίζουν την ελληνική κοινωνία, την αρχαιοκαπηλία.
Από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο Έλγιν φόρτωσε σε πλοία τα γλυπτά της Ακρόπολης, μέχρι τη δεκαετία του ’60, όταν τα διεθνή κυκλώματα αρχαιοκαπήλων συνεργάστηκαν με ντόπιους για να λεηλατήσουν τάφους και αρχαίες πολιτείες σε όλη την Ελλάδα.
Στην εκπομπή μιλούν:
ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΓΚΑΝΟΥ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΙΟΝΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ – ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ
ΦΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, Δρ. ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΝΟΜΙΚΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΘΩΜΑΣ ΣΙΤΑΡΑΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΑΘΗΝΑΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΗΛΙΩΝΗ – ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΕΛΕΝΑ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ – ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΥΠ.ΠΟ.Α.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (ΑΡΧΕΙΟ ΜΤΧ)
ΑΡΕΤΗ ΜΠΕΛΛΟΥ – ΑΝΙΨΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΥ (ΑΡΧΕΙΟ ΜΤΧ)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr