Ένα μικρό ορεινό χωριό στις πλαγιές του όρους Βέρνου έχει αναδειχθεί ως ένα από τα δέκα ομορφότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Νυμφαίο έχει λιγότερους από 150 μόνιμους κατοίκους και απέχει μόλις 57 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας.
Στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O., το Νυμφαίο διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Άλλωστε, ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί “διατηρητέος παραδοσιακός” από το 1978. Και οι ντόπιοι έχουν φροντίσει να διαφυλάξουν την αρχιτεκτονική ομορφιά του.
Πέρα από τα πετρόκτιστα σπιτάκια, τα επιβλητικά αρχοντικά και τα λιθόστρωτα μονοπάτια, το φυσικό τοπίο είναι εξίσου εντυπωσιακό. Χτισμένο σε υψόμετρο 1350 μέτρων, το Νυμφαίο εποπτεύει όλη τη γύρω περιοχή. Τα πανύψηλα δέντρα οξιάς που το περιβάλλουν, καθώς και οι συχνές χιονοπτώσεις, συμπληρώνουν το εντυπωσιακό μωσαϊκό που το συνθέτουν.
Η Χιονάτη του Βορρά
Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Νιβέστα ή Νεβέσκα. Υπάρχουν τρεις εκδοχές για την ερμηνεία του. Είτε σημαίνει “νύφη”, λόγω της ομορφιάς του τοπίου, είτε “αθέατη” από το λατινικό ni vista, ή πιθανότατα “χιονάτη” πάλι από το λατινικό nives sta. Η μετονομασία σε Νυμφαίον έγινε το 1926.
Οι λατινικές εκδοχές του ονόματος δικαιολογούνται αν αναλογιστούμε ότι ο οικισμός χτίστηκε το 1385 από Βλάχους Οδίτες, που ήταν λατινόφωνοι.
Επί Τουρκοκρατίας, ο οικισμός υπαγόταν απευθείας στη Βαλιντέ Σουλτάνα, δηλαδή τη μητέρα του Σουλτάνου και έτσι πλήρωναν ελάχιστους φόρους.
Στην Επανάσταση του 1821, η προσφορά των κατοίκων του Νυμφαίου ήταν σημαντική. Πολλοί ντόπιοι με οικονομική άνεση μετατράπηκαν σε κορυφαίους ευεργέτες του Αγώνα. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι αυτά της οικογένειας του Μίχα Τσίρλη, του Νάκα, καθώς και τον αδερφών Αντώνιου και Βασίλειου Ζούρκου.
Ορεινός παράδεισος
Από τα μέσα του 20ου αιώνα και έπειτα, η αστικοποίηση έπληξε τη ζωντάνια του χωριού. Οι μόνιμοι κάτοικοι το εγκατέλειψαν μαζικά, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του να μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο, το 1990 επιφανείς Νυμφαιώτες αποφάσισαν να επενδύσουν στον τόπο τους και να αναδείξουν την ομορφιά του διεθνώς.
Σήμερα, ο παραδοσιακός οικισμός έχει χαρακτηριστεί ως πρότυπος και συγκαταλέγεται σταθερά από τους τουριστικούς οδηγούς ανάμεσα στους 10 ομορφότερους της Ευρώπης.
Στην περιοχή λειτουργούν, ακόμα, ένας ιππικός όμιλος, ο αστικός συνεταιρισμός γυναικών “Η Νύμφη”, πέντε παραδοσιακοί ξενώνες, εστιατόρια και η κοινοτική επιχείρηση τουριστικής ανάπτυξης.
Το Νυμφαίο έχει κινήσει το ενδιαφέρον της οργάνωσης του Αρκτούρου. Σε κοντινή απόσταση από το χωριό υπάρχει ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και τον λύκο. Στις εγκαταστάσεις αυτές φιλοξενούνται αρκούδες, οι οποίες έχουν κατασχεθεί από αρκουδιάρηδες και ζωολογικούς κήπους, αλλά και αρκετοί λύκοι.
Δείτε εικόνες του Νυμφαίου, όπως το κατέγραψε ο συνεργάτης μας Travel Inspiration:
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr