Το νοτιότερο άκρο της Αφρικής δεν είναι το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αλλά το Ακρωτήριο με τις Βελόνες εξαιτίας των κοφτερών βράχων. Εκεί σμίγουν ο Ατλαντικός και ο Ινδικός ωκεανός και υπάρχουν αναρίθμητα ναυάγια

Το νοτιότερο άκρο της Αφρικής δεν είναι το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αλλά το Ακρωτήριο με τις Βελόνες εξαιτίας των κοφτερών βράχων. Εκεί σμίγουν ο Ατλαντικός και ο Ινδικός ωκεανός και υπάρχουν αναρίθμητα ναυάγια
Το νοτιότερο άκρο της Αφρικής δεν είναι το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.  Το πιο νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου είναι το λιγότερο γνωστό Ακρωτήριο Αγκούλιας, 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.
Η συνήθης αιτιολογία για τη φήμη και το όνομα του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας είναι πως αποτελούσε το ψυχολογικά σημαντικό σημείο όπου οι ναυτικοί, έπειτα από τη μακρά κατάβαση κατά μήκος της δυτικής ακτής της Αφρικής στο δρόμο προς την Άπω Ανατολή, άρχιζαν επιτέλους να πλέουν ανατολικά.
Ο Μπαρτουλουμέου Ντίας, ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος που ανακάλυψε το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας κι έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που πραγματοποίησε τον πραγματικά τρομακτικό περίπλου της νότιας πλευράς της Αφρικής, το ονόμασε “Ακρωτήριο των Καταιγίδων”.

Ο εργοδότης του, βασιλιάς Ιωάννης Β’ της Πορτογαλίας, επιθυμώντας διακαώς να ενθαρρύνει κι άλλους να ακολουθήσουν το νέο εμπορικό δρόμο, τον αγνόησε και το μετονόμασε σε “Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας”.

agulias1

Ο πέτρινος τύμβος ενημερώνει τους ναυτικούς που πλέουν κατά μήκος της ακτογραμμής ότι αλλάζουν ωκεανό

Ο Μπαρτουλουμέου Ντίας ναυάγησε στη διάρκεια τρομερής καταιγίδας κοντά στο ακρωτήριο που τόσο διορατικά είχε βαφτίσει.
Το Ακρωτήριο Αγκούλιας είναι εξίσου επικίνδυνο. Στα πορτογαλικά σημαίνει “Ακρωτήριο με τις Βελόνες”, εξαιτίας των κοφτερών βράχων και των υφάλων που κατακλύζουν τα τρικυμιώδη νερά του. Η πόλη κοντά στο ακρωτήριο φιλοξενεί μουσείο με ναυάγια σε ανάμνηση του “νεκροταφείου πλοίων”.
Εξαιτίας του απομονωμένου σημείου και της δυσπρόσιτης βραχώδους ακτής, η περιοχή έχει πλούσια πανίδα και χλωρίδα.

Στην ξηρά φιλοξενεί τον μικροβάτραχο που αποτελείται σοβαρότατα με εξαφάνιση και τον χερσόφιλο του Αγκούλιας, έναν κορυδαλλό ο οποίος στη διαδικασία του ζευγαρώματος χτυπά με θόρυβο τα φτερά του.

agulhas3

Εκεί που συναντιούνται δύο ωκεανοί

Μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου στις ακτές, η θάλασσα κοχλάζει από τις δισεκατομμύρια νοτιοαφρικανικές σαρδέλες που μεταναστεύουν.

Τα κοπάδια τους αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες συνάξεις άγριας ζωής στον πλανήτη.

Εκατοντάδες χιλιάδες καρχαρίες, δελφίνια, φώκιες και θαλασσοπούλια ακολουθούν τα κοπάδια απολαμβάνοντας το εύκολο φαγητό αν και τελικά ελάχιστη ζημιά προκαλούν στον συνολικό πληθυσμό τους.

Το Ακρωτήριο είναι το επίσημο διαχωριστικό σημείο μεταξύ Ατλαντικού και Ινδικού ωκεανού. Αν κανείς έπλεε κατά μήκος της ακτογραμμής κατά πάσα πιθανότητα ούτε που θα το πρόσεχε αν δεν υπήρχε ο πέτρινος τύμβος που σηματοδοτεί την ακριβή θέση.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.