Το νοσοκομείο που χτίστηκε με πανελλήνιο έρανο και όταν εγκαινιάστηκε είχε μόνο 16 κρεβάτια. Ήταν το μοναδικό στην περιοχή και περιέθαλψε τραυματίες των πολέμων. Το προσωπικό του συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση

Το νοσοκομείο που χτίστηκε με πανελλήνιο έρανο και όταν εγκαινιάστηκε είχε μόνο 16 κρεβάτια. Ήταν το μοναδικό στην περιοχή και περιέθαλψε τραυματίες των πολέμων. Το προσωπικό του συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση
Το κτίριο της φωτογραφίας, που τραβήχτηκε περίπου το 1915,  θεμελιώθηκε τον Οκτώβριο του  1896. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε λίγους μήνες νωρίτερα μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Ιεράς Μονής Πετράκη και ήταν έκτασης 97.777 τεκτονικών τετραγωνικών πήχεων.Το κτίριο ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία της πριγκίπισσας Σοφίας  και χρήματα που συγκεντρώθηκαν με πανελλήνιο έρανο.

Εκεί το 1897 άρχισε να λειτουργεί η πρώτη Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων διετούς φοίτησης. Τον Ιανουάριο του 1900 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ιδρυτικό καταστατικό του νοσοκομείου και δύο μήνες αργότερα έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του νοσηλευτικού ιδρύματος το οποίο διέθετε συνολικά 16 κρεβάτια.

Τον Απρίλιο του 1900 εισήχθη για νοσηλεία το πρώτο άρρωστο παιδί.

paidwn2

Τα χρόνια της Κατοχής γιατροί και νοσηλευτές συμμετείχαν ενεργά στην Εθνική Αντίσταση

Στους Βαλκανικούς πολέμους το νοσοκομείο επιτάχθηκε για να περιθάλψει τραυματίες πολέμου και το 1914 οι γιατροί του  συμμετείχαν στην κατ΄οίκον νοσηλεία των Μακεδόνων προσφύγων.

Στα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής ο Πατριωτικός Σύνδεσμος των Ελληνίδων επισπεύδει την αναμόρφωσή του και κατασκευάζει δρόμο ώστε να είναι πιο προσπελάσιμο.

Το 1926 η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου εγκαθίσταται στο Νοσοκομείο ενώ στα χρόνια της Κατοχής γιατροί και νοσηλευτές συμμετέχουν ενεργά στην Εθνική Αντίσταση.

Το 1953 θεμελιώθηκαν τα πλυντήρια και τα μαγειρεία ενώ στα τέλη του 1957 θεμελιώθηκε το κεντρικό κτίριο.

Νέα τμήματα προστέθηκαν στο νοσοκομείο τη δεκαετία του ’80 ενώ τη δεκαετία του ’90 ιδρύθηκε η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.

paidwn3

Άποψη του Νοσοκομείου περίπου την ίδια εποχή

Είναι το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, η προσφορά του οποίου υπήρξε καταλυτική στον παιδικό πληθυσμό της χώρας.

Στο ίδιο οικόπεδο λίγα χρόνια αργότερα θεμελιώθηκε το δεύτερο Νοσοκομείο Παίδων, χάρη στη δωρεά των Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΠΟΡΩΝ ΠΑΙΔΩΝ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ" (1934 - 1936).Πηγή: Ελληνική Εργοτεχνική Ιστορία.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΠΟΡΩΝ ΠΑΙΔΩΝ “ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ” (1934 – 1936).Πηγή: Ελληνική Εργοτεχνική Ιστορία.

  • Η αρχική φωτογραφία είναι το Αναστάσιου Κούπα και ανήκει στη Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου – Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη
  • Οι υπόλοιπες φωτογραφίες όπως και οι περισσότερες πληροφορίες είναι από το βιβλίο «Τα δημόσια Νοσοκομεία στην Αθήνα και τον Πειραιά», έκδοση της ΕΙΝΑΠ.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το νοσοκομείο που έδωσε άσυλο στις νεαρές εταίρες! Υψηλοί τοίχοι, σιδερόφραχτα παράθυρα και κοινωνική προκατάληψη. Χτίστηκε με πεντελικό μάρμαρο δίπλα σε ρεματιά της Αθήνας 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr