Απέναντι από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, βρίσκεται ένα απομονωμένο και ακατοίκητο νησί.
Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ένας ειδυλλιακός προορισμός, με τροπικά δάση και περιτριγυρισμένος από τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού.
Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για το φονικότερο νησί του κόσμου και για ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη γενικότερα.
Ο λόγος για το νησί Ilha da Queimada Grande, γνωστό ως “Νησί των Φιδιών”. Έχει έκταση 430.000 τετραγωνικά μέτρα και προκαλεί φόβο και τρόμο μόνο στο άκουσμά του.
Αρκετοί ερευνητές υπολογίζουν ότι στο νησί ζουν από ένα έως πέντε φίδια ανά τετραγωνικό μέτρο και μπορούν να φτάσουν σε μήκος ακόμη και τα 118 εκατοστά.
Παλαιότερα, θεωρείτο πως ο πληθυσμός τους ξεπερνούσε τα 400.000 είδη. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, ο αριθμός των φιδιών κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 4.000. Εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 15 χρόνια.
Λόγω της έλλειψης θηλαστικών και εν γένει χερσαίας λείας, τα φίδια του νησιού εξελίχθηκαν ώστε να θανατώνουν ακαριαία αποδημητικά πουλιά που σταματούν προσωρινά στο νησί, για να επιβιώσουν. Μάλιστα, δεν λείπουν και φαινόμενα κανιβαλισμού.
Ο ενδημικός χρυσός βόθρακας και το πανίσχυρο δηλητήριό του
Στο νησί ενδημεί ένα είδος οχιάς, απόχρωσης κίτρινης και καφέ, που απειλείται με εξαφάνιση: ο χρυσός βόθρακας ή Bothrops insularis, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία.
Το δηλητήριό του είναι τρεις έως πέντε φορές ισχυρότερο από οποιοδήποτε φίδι της ηπειρωτικής χώρας. Λιώνει τη σάρκα και μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο σε λιγότερο από μία ώρα.
Νεφρική ανεπάρκεια, νέκρωση του μυϊκού ιστού, εγκεφαλική αιμορραγία και εντερική αιμορραγία είναι οι θανάσιμες βλάβες που προκαλεί το δηλητήριο του χρυσού βόθρακα.
Το γένος που ανήκει η συγκεκριμένη οχιά είναι υπεύθυνο για το 90% των θανάτων που σχετίζονται με δάγκωμα φιδιού στη Βραζιλία. Ερευνητές του βραζιλιάνικου Ινστιτούτου Μπουταντάν εκτιμούν πως το δηλητήριο του χρυσού βόθρακα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φαρμακευτικούς σκοπούς.
Ακόμη, λαθρέμποροι επισκέπτονται κατά καιρούς το νησί, με στόχο να παγιδεύσουν τα φίδια και να τα πουλήσουν στη μαύρη αγορά. Ένας μόνο χρυσός βόθρακας μπορεί να πουληθεί έναντι 10.000 με 30.000 δολαρίων.
Οι ιστορίες για όσους πήγαν και δεν επέστρεψαν
Οι Βραζιλιάνοι αναφέρουν συχνά θρύλους και ιστορίες για ανθρώπους που πήραν τη μοιραία απόφαση να επισκεφθούν το Νησί των Φιδιών.
Σύμφωνα με μία από αυτές, ένας ψαράς πήγε κάποτε στο νησί αναζητώντας μπανάνες. Λίγες μέρες αργότερα, τον ανακάλυψαν νεκρό μέσα στη βάρκα του, με δαγκώματα φιδιών στο σώμα του.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, μόνο φαροφύλακες κατοικούσαν στο νησί. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο τελευταίος φαροφύλακας και η οικογένειά του πέθαναν, όταν μια ομάδα φιδιών μπήκε στο σπίτι τους από τα παράθυρα και τους επιτέθηκε. Πλέον, ο φάρος του νησιού είναι αυτοματοποιημένος και γίνεται συντήρησή του κάθε χρόνο.
Πώς δημιουργήθηκε το Νησί των Φιδιών
Σύμφωνα με ένα θρύλο, πειρατές μετέφεραν και τοποθέτησαν τα φίδια στο νησί με σκοπό να προστατεύσουν τον χρυσό τους. Στην πραγματικότητα, όμως, ο μεγάλος πληθυσμός φιδιών του νησιού δεν προέκυψε ύστερα από ανθρώπινη παρέμβαση.
Πριν από 11.000 χρόνια, η άνοδος της στάθμης των ωκεανών απέκοψε το Ilha da Queimada Grande από την ηπειρωτική Βραζιλία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα είδη φιδιών που βρίσκονταν εκεί να εγκλωβιστούν στο νησί, να πολλαπλασιαστούν στο πέρασμα των αιώνων και να εξελιχθούν χωριστά από τους συγγενείς τους στην ηπειρωτική χώρα.
Πρόσβαση μόνο κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, κανείς δεν επιτρέπεται να επισκεφθεί το Νησί των Φιδιών. Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία τόσο των ανθρώπων όσο και του πληθυσμού των φιδιών.
Πρόσβαση έχουν μόνο το Πολεμικό Ναυτικό της Βραζιλίας και επιλεγμένοι ερευνητές που έχουν πάρει ειδική άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας και με τον όρο ότι θα συνοδεύονται από ιατρικό επιτελείο.
Με πληροφορίες από:
Πηγή εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr