Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι το υπέροχο πευκοδάσος που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του, ενώ ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του σκιαγραφείται από τον μεσαιωνικό οικισμό του Παλιού Χωριού με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.
Η Αλόνησος είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Βόρειων Σποράδων. Βρίσκεται σε απόσταση δύο περίπου μιλίων ανατολικά της Σκοπέλου και απέχει 62 ναυτικά μίλια από το Βόλο.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, το νησί κατοικούνταν από την παλαιολιθική εποχή. Τότε τα νησιά των Σποράδων ήταν ακόμη ενωμένα με το Πήλιο και οι παλαιολιθικοί άνθρωποι είτε κυνηγούσαν στη χέρσα κοιλάδα ανάμεσα στην Αλόννησο και στην Περιστέρα (το Ξερό, όπως το λένε οι ντόπιοι) είτε ψάρευαν στη λιμνοθάλασσα που πλημμύριζε την ίδια περιοχή.
Από το Πατητήρι μέχρι τη Στενή Βάλα
Το λιμάνι του νησιού, που ακούει στο όνομα Πατητήρι, είναι ένας γραφικός οικισμός. Στην προκυμαία βρίσκονται ταβερνάκια με παραδοσιακές σπεσιαλιτέ ενώ τα γραφικά σοκάκια που περνούν από τις ολάνθιστες αυλές το σπιτιών οδηγούν προς το εσωτερικό του οικισμού.
πδΗ Χώρα του νησιού ονομάζεται Παλιό Χωριό. Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, που εγκαταλείφθηκε μετά το σεισμό του 1965, αριθμεί σήμερα λιγότερους από 30 μόνιμους κατοίκους. Χαρακτηρίζεται από τα πλακόστρωτα καλντερίμια της, τα πολύχρωμα σπιτάκια με τις κεραμοσκεπές, την καταπράσινη πλατεία της και την καλοκαιρινή γαλήνη που αποπνέει.
Επίσης, αξίζει μια επίσκεψη στο μικρό γραφικό ψαροχώρι της Στενής Βάλας, με τα ταβερνάκια που σερβίρουν εκπληκτικές ψαρολιχουδιές πλάι στα πολύχρωμα καΐκια που τις φέρνουν από την πιο πλούσια γωνιά της Μεσογείου.
Το Θαλάσσιο Πάρκο
Κύριο χαρακτηριστικό του τοπίου της Αλοννήσου είναι οι απότομοι βράχοι και οι πολλές θαλάσσιες σπηλιές στις οποίες βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια.
Το θαλάσσιο πάρκο που έχει δημιουργηθεί στο νησί, αποτελεί ένα από τα λιγοστά καταφύγια της φώκιας «Monachus – Monachus» και το μοναδικό θαλάσσιο πάρκο της χώρας.
Το πάρκο περιλαμβάνει εκτός από την Αλόννησο έξι μικρότερα νησάκια και εικοσιδύο βραχονησίδες.
Επίσημα ονομάζεται “Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων”, και είναι προσβάσιμο με τα καΐκια που ξεκινούν καθημερινά από το Πατητήρι για να κάνουν τον γύρο του.
Πέρα από την εξαιρετικά σπάνια συνάντηση με τις γλυκύτατες φώκιες η βόλτα στο θαλάσσιο πάρκο αξίζει και μόνο για τα φυσικά τοπία και τα υπέροχα νερά του.
Η Ακαδημία Ομοιοπαθητικής
Ένα κομμάτι πλέον της ατμόσφαιρας του νησιού αποτελεί η Διεθνής Ακαδημία Κλασικής Ομοιοπαθητικής της Αλοννήσου.
Το νησί κατακλύζεται κάθε χρόνο από γιατρούς, φαρμακοποιούς και άλλους επιστήμονες, από 35 χώρες του κόσμου που παρακολουθούν τα εβδομαδιαία σεμινάρια που διοργανώνονται από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο.
Την ακαδημία ίδρυσε ο Γεώργιος Βυθούλκας, διακεκριμένος στον χώρο της ομοιοπαθητικής σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Αλόννησο.
Τα νησάκια της Αλοννήσου
Η βορειοανατολική πλευρά της Αλοννήσου περιβάλλεται από μικρά νησάκια άλλα βραχώδη και άλλα με πυκνή βλάστηση.
Το νησί της Κυρά – Παναγιάς είναι το μεγαλύτερο από τα νησάκια και το μοναδικό που κατοικείται.
Σύμφωνα με μια εκδοχή πάνω σ’ αυτό το νησί ήταν κτισμένη η αρχαία Αλόννησος. Στα ανατολικά του νησιού δεσπόζει η μονή της Παναγιάς που κτίστηκε τον 16ο αιώνα.
Οι υπέροχες παραλίες του Αγίου Πέτρου και του Πλανήτη, που σχηματίζουν οι δυο ομώνυμοι όρμοι του νησιού ενδείκνυται για βουτιές.
Η Περιστέρα είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί, μετά την Κυρά – Παναγιά και το κοντινότερο στην Αλόννησο. Έχει δυο φυσικά λιμάνια, το Περιστέρι και το Βασιλικό, στα οποία αράζουν τα εκδρομικά καράβια. Οι παραλίες του νησιού, που φημίζονται για το φυσικό τους κάλλος και την καθαρότητα των νερών τους.
Οι παραλίες
Το δυνατότερο κατά πολλούς χαρτί της Αλοννήσου είναι οι παραλίες της. Βοτσαλωτές σχεδόν στο σύνολό τους, με σμαραγδένια νερά και με τα πεύκα να ακουμπούν στο κύμα.
Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού είναι του Αγίου Δημητρίου, μια «γλώσσα» βοτσαλωτής στεριάς μέσα σε μια εντελώς διάφανη θάλασσα.
Το Κοκκινόκαστρο είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Στη χερσόνησο του Κοκκινόκαστρου σώζονται τα ερείπια των τειχών της αρχαίας πόλης Ίκος.
Πιο μικρές αλλά εξίσου όμορφες είναι οι παραλίες Γυάλια, Τσουκαλιά και Μικρός Μουρτιάς.
Δείτε εδώ το βίντεο:
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: «Το δάκρυ της Αφροδίτης». Η φυσική πισίνα που τη χωρίζουν μερικά εκατοστά από την θάλασσα…
Διαβάστε επίσης στη Μτχ: Το γραφικό χωριό μέσα στο σπήλαιο που κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή. Έχει σπίτια, εκκλησία, στάβλο και εργαστήρια…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr