Το νησάκι στα τουρκικά παράλια με τα ερείπια πέντε εκκλησιών. Εκεί θεωρείται ότι έγινε η πρώτη ταφή του Αγ. Νικολάου

Το νησάκι στα τουρκικά παράλια με τα ερείπια πέντε εκκλησιών. Εκεί θεωρείται ότι έγινε η πρώτη ταφή του Αγ. Νικολάου

Στα τουρκικά παράλια, κοντά στην πόλη Φετιγιέ, βρίσκεται το νησί του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της βυζαντινής περιόδου, που πιστεύεται ότι αποτελούσε συχνό προορισμό χριστιανών προσκυνητών, που όδευαν προς τους Άγιους Τόπους.

Στο νησί δεν υπάρχουν διατηρημένα κτίσματα, αλλά τα ερείπια πέντε εκκλησιών που χτίστηκαν μεταξύ του τέταρτου και έκτου αιώνα μ.Χ. Ακόμα υπάρχει ένα μαυσωλείο, γκρεμισμένα σπίτια και πάνω από πενήντα χριστιανικοί τάφοι.

Το νησί του Αγ. Νικολάου όπως φαίνεται από τα Μικρασιατικά παράλια. Πηγή: Google map – Ismail Gedik

Το τούρκικο όνομα του νησιού “Γκεμιλέρ Αντασί” (Gemiler Adasi), σημαίνει “νησί των πλοίων”, πιθανώς να αποτελεί αναφορά στον ρόλο του Αγίου Νικολάου ως προστάτη των ναυτικών και συνδέεται με την εκτίμηση των σύγχρονων αρχαιολόγων πως στο νησί βρισκόταν ο αρχικός τάφος του Αγίου.

Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο Άγιος Νικόλαος ενταφιάστηκε σε μια σμιλευμένη στο βράχο, εκκλησία του νησιού μετά τον θάνατό του, το 343.

Μετά τον διωγμό των Ελλήνων όλες οι εκκλησίες ερειπώθηκαν. Φωτογραφία από Google map – Nick Stodel

Τα λείψανά του φέρεται να παρέμειναν εκεί μέχρι τη δεκαετία του 650, όταν το νησί εγκαταλείφθηκε υπό την απειλή επέλασης του αραβικού στόλου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην πόλη της Μύρας, περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικότερα και κατέληξαν στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Στο νησί πιστεύεται ότι έγινε η πρώτη ταφή του Αγ. Νικολάου, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Δεξιά εντός του ερειπωμένου ναού διακρίνεται το εικόνισμα του Αγίου που τοποθέτησε κάποιος επισκέπτης. Φωτογραφία από Google map – Nick Stodel

Το νησί δεν αποτελεί σήμερα τόπο χριστιανικού προσκυνήματος, αφού οι εκκλησίες και τα αφιερώματα έχουν πλέον ερειπωθεί μετά την μικρασιατική καταστροφή και των διωγμό των Ελλήνων της Ανατολής. Ακριβώς απέναντι στα μικρασιατικά παράλια βρίσκεται και το ελληνικό χωριό – φάντασμα, το Λιβίσι,  που ο θρύλος αναφέρει ότι συνδέεται με την κατάρα των ρωμιών που εξαναγκάστηκαν σε φυγή.

Παρόλα αυτά αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τα μεγάλα τουρκικά ιστιοφόρα (γκουλέτ), που διοργανώνουν ημερήσιες κρουαζιέρες και σταματούν στο νησί για να κολυμπήσουν οι επισκέπτες στα γαλαζοπράσινα νερά του. Τα ιδιωτικά σκάφη το προτιμούν ως φυσικό ασφαλές αγκυροβόλιο.

Το Γκεμιλέρ, όπως είναι η επίσημη τουρκική ονομασία του, αποτελεί δημοφιλή προορισμό τουριστικών ιστιοφόρων και ιδιωτικών σκαφών, καθώς το σχήμα του δημιουργεί ένα φυσικό και ασφαλές αγκυροβόλιο (Πηγή: Google Maps)

Φτάνοντας κανείς στο νησί μπορεί να δοκιμάσει την τουρκική παραδοσιακή κουζίνα στο μικρό αυτοσχέδιο εστιατόριο. Οι ιδιοκτήτες δεν ζουν στο νησί, καθώς παραμένει ακατοίκητο τα τελευταία χρόνια, παρά μόνο το καλοκαίρι λόγω της τουριστικής περιόδου.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr