Ένα μικρό νησάκι, το οποίο έχει το όνομα της Παναγίας. Βρίσκεται σε μια βραχονησίδα, ακριβώς απέναντι από μία από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας.
Απέχει λίγα μέτρα από τη στεριά και είναι γεμάτο δέντρα.
Στο κέντρο του νησιού, που αποτελεί δημοφιλές αξιοθέατο για τους τουρίστες, είναι χτισμένο ένα εκκλησάκι με πέτρινο καμπαναριό. Παλαιότερα ήθελε να αγοράσει το νησί ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ώστε να το μετατρέψει σε κοσμοπολίτικο θέρετρο.
Ο Σμυρνιός μεγιστάνας θα το ονόμαζε «Χριστίνα» αλλά η αγορά δεν προχώρησε. Έτσι το νησί γλύτωσε από την αξιοποίηση.
Απέναντί του βρίσκεται ο λόφος Πεζόβολος και ενετικό κάστρο με οχτώ πύργους, που παρέμεινε απόρθητο σε όλες τις συγκρούσεις των ντόπιων με τον Αλή Πασά.
Το νησάκι της Παναγίας είναι ένα από τα πολλά μικρά νησιά, που κοσμούν το λιμάνι της «πριγκίπισσας του Ιονίου», όπως είναι γνωστή η πόλη της Πάργας.
Μπορεί κανείς να φτάσει εκεί και χωρίς πλωτό μέσο, αρκεί να είναι καλός κολυμβητής.
Στο πιο ψηλό σημείο του νησιού δεσπόζει το μικρό μεσαιωνικό κάστρο, το οποίο χτίστηκε το 1808 από τους Γάλλους ηγεμόνες, που κυριάρχησαν στην περιοχή μετά τους Ενετούς.
Σήμερα διασώζεται ο περίβολος, το φρούριο και η πύλη πάνω στην οποία αναγράφεται η εξής επιγραφή: «Défense de la Patrie Α.D. 1808», που σημαίνει «υπεράσπιση της πατρίδας».
Σκοπός των Γάλλων ήταν ο έλεγχος της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής. Μετά τους Γάλλους, κυρίευσαν την περιοχή οι Άγγλοι, οι οποίοι πούλησαν την Πάργα στον Αλή Πασά έναντι 150.000 λιρών.
Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο, αρχές του 19ου αιώνα, περίπου 4.000 κάτοικοι κατέφυγαν στην Κέρκυρα. Οι κάτοικοι της Πάργας ένιωσαν προδομένοι από τους Άγγλους και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Πριν φύγουν, έκαψαν τα οστά των συγγενών τους ώστε να μην βεβηλωθούν από τους Οθωμανούς, επιβιβάστηκαν στις βάρκες και πέρασαν απέναντι στην Κέρκυρα.
Τα χρόνια της Επανάστασης, το λιμάνι της Πάργας το χρησιμοποιούσαν οι Σουλιώτες για να εφοδιαστούν με πολεμοφόδια για τις μάχες εναντίον των Τούρκων.
Οι κάτοικοι της Πάργας επέστρεψαν στον τόπο τους έναν αιώνα αργότερα, όταν η περιοχή εντάχθηκε στο ελληνικό κράτος. Το γεγονός του ξεριζωμού και της επιστροφής των κατοίκων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου.
Στα Παργινά η Κανάρεια, όπως είναι γνωστή η γιορτή, οι κάτοικοι στέκονται στο νησάκι και στο λιμάνι και υποδέχονται τις στολισμένες βάρκες στον τόπο τους.
Ένα από τα πιο γραφικά και κοσμοπολίτικα σημεία της δυτικής Ελλάδας, η πανέμορφη Πάργα σάς προκαλεί να γνωρίσετε από κοντά τη μακραίωνη ιστορία της, τις φυσικές ομορφιές της και τη φιλοξενία των κατοίκων της.
Δείτε το νησάκι της Παναγίας και την Πάργα μέσα από το βίντεο drone του συνεργάτη μας, Chris.P-Life After Gravity:
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Chris.P-Life After Gravity
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Κάποτε ήταν ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι, που επισκέπτονταν συχνά ο Ωνάσης, σήμερα είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα θέρετρα
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ