1839. Το νεκροταφείο Highgate στο Λονδίνο άνοιξε τις πύλες του. Ο χώρος αυτός από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε προορισμό, όχι μόνο για τους νεκρούς, αλλά και για τους ζωντανούς.
Το βαθύ πράσινο των δέντρων, η ποικιλία των φυτών, τα «στριφογυριστά» μονοπάτια και τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μνημεία γοητεύουν εδώ και πολλά χρόνια τους επισκέπτες του κοιμητηρίου. Σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο συγγραφέας George Elliot, η ποιήτρια Christina Rossetti και ο Karl Marx βρίσκονται θαμμένοι εκεί, ήδη από τη βικτωριανή εποχή.
Η καταστροφή των μνημείων
Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, το νεκροταφείο Highgate είχε γεμίσει από μνήματα. Αργότερα όμως, όταν η Γερμανία βομβάρδισε το Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά από τα μνημεία καταστράφηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί τάφοι να σπάσουν και να ανοίξουν.
Από το 1960 κι έπειτα, το θέαμα προκαλούσε ανατριχίλα, καθώς είχε επέλθει εγκατάλειψη αφού κανείς δεν είχε φροντίσει να το επισκευάσει.
Tο μέρος πολύ σύντομα, έγινε καταφύγιο για ναρκομανείς, βάνδαλους, δραπέτες και εγκληματίες.
Οι φήμες για σατανισμό και άλλες δραστηριότητες
Μέχρι το 1970, είχε διαρρεύσει και η φήμη ότι στο Highgate γίνονταν σατανιστικές τελετές και περίεργες δραστηριότητες, όταν νύχτωνε. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία επισκεπτόταν συχνά τον τάφο ενός συγγενή της:
«Με ακολουθούσαν «αλλόκοτοι» άνθρωποι και ποτέ δεν έλεγαν ούτε μια λέξη. Πρέπει να έκαναν «περίεργες τελετές».
Το μυστήριο του νεκροταφείου
Όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξαν αρκετοί άνθρωποι που ανέφεραν ασυνήθιστα γεγονότα. Δυο από αυτούς, ο David Farrant και ο Sean Manchester, αποφάσισαν να ερευνήσουν το χώρο και να φωτίσουν τις μυστηριώδεις αναφορές. Οι ιδιότητές τους ήταν εξίσου σκοτεινές.
Ο Farrant δήλωνε ότι είναι μυστικιστής και μέντιουμ και ο Manchester κυνηγός βρικολάκων.
Αρχικά κατέγραψαν το εύρος των καταστροφών και των ζημιών του νεκροταφείου.
Ο Farrant είχε δηλώσει πως «οι τάφοι ήταν ορθάνοιχτοι και τα φέρετρα διαλυμένα. Σε ένα τάφο κοντά στο Top Gate μπορούσε κανείς να δει τα απομεινάρια σκελετού, τα οποία ήταν διασκορπισμένα έξω από το φέρετρο”.
Οι φήμες
Οι αρχές, αμέσως μετά τις καταγγελίες, απαγόρευσαν την είσοδο στο κοινό. Παρόλα αυτά όμως, πολλοί υποστήριζαν ότι οι βανδαλισμοί και πολλές από τις ζημιές δεν οφείλονταν σε ανθρώπους, αλλά σε κάτι άλλο.
Οι φήμες “μεγέθυναν” ακόμα περισσότερο τις σκιές και κάποιοι άρχισαν να βλέπουν ακόμα και φιγούρες προσώπων μέσα στο χώρο.
Μάλιστα δύο μάρτυρες περιέγραψαν «ένα ψηλό και σκοτεινό φάσμα» το οποίο τους προκάλεσε και στιγμιαία παράλυση.
Η διανυκτέρευση του Farrant στο νεκροταφείο
Το Δεκέμβριο του 1969, ο Farrant αποφάσισε να διανυκτερεύσει στο Highgate για να εξακριβώσει τι συνέβαινε. Σύμφωνα με τις αναφορές του όταν έφτασε στις πύλες τα μεσάνυχτα, αντίκρισε μια ανδρική φιγούρα να τριγυρνάει γύρω και μέσα στο νεκροταφείο.
Όταν πλησίασε πιο κοντά είπε ότι είδε έναν άνδρα πολύ ψηλό, ο οποίος ξεπερνούσε τα 2 μέτρα σε ύψος. Στη συνέχεια, είδε και 2 μεγάλα μάτια στο πάνω -πάνω μέρος ενός κορμιού που δεν ήταν ανθρώπινο. Ο Farrant φοβήθηκε τόσο πολύ, που γύρισε την πλάτη του. Όταν όμως βρήκε τη δύναμη και ξαναγύρισε, η φιγούρα είχε εξαφανιστεί.
Ο Farrant έγραψε ένα γράμμα και το έστειλε στην εφημερίδα Hampstead & Highgate Express. Μέσα σε αυτό περιέγραφε την εμπειρία του στο Highgate, επιμένοντας στην ανδρική φιγούρα.
Άλλες ιστορίες έκαναν λόγο για τη παρουσία ενός άνδρα με καπέλο, που περπατούσε στα μονοπάτια και εξαφανιζόταν περνώντας ανάμεσα από τοίχους και τάφους.
Ο θρύλος του «Βασιλιά Βρικόλακα» και το παραμύθι που έγινε πρωτοσέλιδο
Λίγο μετά την αποστολή του γράμματος, διαδόθηκε ένα περιστατικό που προκάλεσε τον τρόμο στο Highgate. Νεκρές αλεπούδες και άλλα ζώα βρέθηκαν κοντά στο νεκροταφείο.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους, τα σώματα τους ήταν «στραγγισμένα» από αίμα, ενώ στο λαιμό τους είχαν δαγκωματιές.
Αυτές οι αναφορές φούντωσαν ακόμα περισσότερο τις φήμες ότι το Highgate έκρυβε στο εσωτερικό του ένα βρικόλακα.
Όπως είχε υποστηρίξει και ο Manchester, επρόκειτο για ένα βρικόλακα, τον οποίο αποκάλεσε ο «Βασιλιάς Βρικόλακας των Απέθαντων από τη Wallachia».
Πίστευε, ότι η φιγούρα αυτή διψούσε για αίμα, ενώ έκανε πρακτική και στη μαύρη μαγεία.
Σύμφωνα με το θρύλο, οι ακόλουθοί του χρησιμοποίησαν ένα φέρετρο για να μεταφέρουν το σώμα του «απέθαντου βασιλιά» στην Αγγλία το 18ο αιώνα και τον έθαψαν στο Highgate, για να αναπαυθεί. Μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή και κάποιος να τον επαναφέρει από τον ύπνο του.
Αυτό το παραμύθι ενεργοποίησε πολίτες, δημοσιογράφους, τηλεοπτικά συνεργεία και κυνηγούς βρικολάκων.
Η αστυνομία έσπευσε να κατευνάσει τα πλήθη, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Η κατάσταση βγήκε εκτός ορίων. Ακόμα και μεμονωμένα άτομα έμπαιναν στο νεκροταφείο και έψαχναν να βρουν το βρικόλακα.
Κανένας δεν συνάντησε ποτέ τη φιγούρα του «ψηλού άνδρα».
Η συνέχεια των ερευνών
Ο Farrant και ο Manchester συνέχισαν τις έρευνες τους στο Highgate, καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 70.
Ο Farrant συνελήφθη από την αστυνομία ένα βράδυ κοντά στο νεκροταφείο. Κρατούσε στο χέρι του ένα σταυρό και ένα ξύλο, το λεγόμενο «παλούκι».
Εν των μεταξύ, η αυξανόμενη προσοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ευεργέτησε το νεκροταφείο.
Το 1975, ιδρύθηκε και η οργάνωση «The Friends of Highgate Cemetery Trust», η οποία και το συντηρεί μέχρι σήμερα.
Από το 2013, το δυτικό τμήμα του νεκροταφείου είναι ανοιχτό για το κοινό, μόνο για μια ώρα, ως γκρουπ με τη παρουσία ξεναγού.
Επίσης είναι η δυνατή και η πρόσβαση στην ανατολική πλευρά, αλλά και χωρίς συνοδεία.
Και στις δύο περιπτώσεις πάντως απαιτείται η έκδοση εισιτηρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα δέκα πιο ανατριχιαστικά νεκροταφεία του κόσμου
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr