3 Οκτωβρίου 2013. Περίπου ένα χιλιόμετρο από το νησί Λαμπεντούζα, ανάμεσα στη Σικελία και τις ακτές της Τυνησίας, έγινε ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στη ιστορία της Ευρώπης. Η Λαμπεντούζα είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός και το πρώτο νησί που συναντούν τα πλοία στη διαδρομή από την Αφρική.
Τουλάχιστον 360 πρόσφυγες και μετανάστες από την Ερυθραία, τη Σομαλία και τη Γκάνα έχασαν τη ζωή τους, ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τους πολέμους που μαστίζουν τις χώρες τους. Η Ιταλική Ακτοφυλακή διέσωσε 155 άτομα και οι έρευνες για την αναζήτηση των αγνοουμένων διήρκεσαν μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.
Οι τελευταίες σοροί που ανασύρθηκαν ανήκαν σε τρία παιδιά και δύο εγκύους. “Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους νεκρούς. Είναι μια φρίκη, φρίκη, δεν σταματούν να φέρνουν πτώματα”, είχε δηλώσει η δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Τζούλι Νικολίνι.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είχαν πληρώσει τουλάχιστον 3.000 δολάρια ο καθένας στο κύκλωμα των παράνομων διακινητών. Στο πλοίο οι διακινητές βίαζαν τις γυναίκες με την πρόφαση ότι δεν είχαν να πληρώσουν και όσοι αντιδρούσαν βασανίστηκαν.
Πώς προκλήθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο
Το πλοιάριο είχε μήκος 20 μέτρα και είχαν στριμωχθεί σε αυτό περίπου 500 άνθρωποι. Απέπλευσε από την πόλη Μισράτα της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 και μετά, η Λαμπεντούζα έχει φιλοξενήσει χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο σημείο της Μεσογείου, στο οποίο έχουν σημειωθεί κι άλλα ναυάγια που κόστιζαν ζωές.
Λίγο πριν φτάσει στη Λαμπεντούζα, το σκάφος παρουσίασε μηχανική βλάβη και γέμιζε νερά. Τότε κάποιοι έβαλαν φωτιά σε μία κουβέρτα, για να εκπέμψουν σήμα κινδύνου στα παρακείμενα σκάφη.
Η φωτιά επεκτάθηκε και οι επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα, για να σωθούν. Όσοι δεν βούτηξαν στο νερό, μετακινήθηκαν στην άλλη πλευρά του πλοίου, με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει.
Διασωθέντες έκαναν λόγο για τρία αλιευτικά σκάφη, τα οποία πέρασαν πολύ κοντά από το φλεγόμενο καράβι, αλλά δεν σταμάτησαν. “Ήταν μία μεγάλη φωτιά και ήμασταν 500 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 16 παιδιών και 85 γυναικών.
Το σκάφος αναποδογύρισε και μείναμε στο νερό για τέσσερις ώρες“, είχε δηλώσει ένας επιζών του ναυαγίου στο France24.
Η είδηση του ναυαγίου της Λαμπεντούζα έκανε το γύρο του κόσμου και σόκαρε τους Ευρωπαίους πολίτες. Στην Ιταλία κηρύχθηκε εθνικό πένθος, με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα να κάνει λόγο για “τεράστια τραγωδία” και τον Ιταλό πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για “σφαγή αθώων“.
Στη Λαμπεντούζα εξακολουθούν να καταφθάνουν κάθε χρόνο χιλιάδες πρόσφυγες. Τον Μάιο του 2023 σε 48 ώρες αφίχθησαν 700, τον Μάρτιο 1100 και σχεδόν πάντα οι διακινητές επιλέγουν περιόδους με άσχημες καιρικές συνθήκες, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων αλλά εξυπηρετούν τα σχέδιά τους.
Τα πλοιάρια μοιάζουν με πλοία της γραμμής καθώς τα δρομολόγια είναι ακατάπαυστα όπως και τα ναυάγια. Το Μάρτιο διασώθηκαν είκοσι άτομα από ναυάγιο. Ήταν τυχεροί. Το εισιτήριο για την Ευρώπη είναι ακριβό και το κόστος μπορεί να περιλαμβάνει και την ίδια τους τη ζωή.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: EPA/ETTORE FERRARI (μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ