Το ναρκωτικό του τζιχαντιστή Captagon λέγεται ότι πήραν άντρες της Χαμάς. Το αποκαλούν “κοκαΐνη των φτωχών”
Υπό την επήρεια του ισχυρού διεγερτικού ναρκωτκό Captagon ήταν οι άντρες της Χαμάς που εισέβαλαν στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.
Στις τσέπες τους βρέθηκαν χάπια του συνθετικού ναρκωτικού, που είναι παρόμοιο με την αμφεταμίνη, αναφέρει η Jerusalem Post επικαλούμενη ρεπορτάζ του ισραηλινού Channel 12.
Το ναρκωτικό παράγεται στη νότια Ευρώπη και διακινείται μέσω Τουρκίας στις αραβικές χώρες
Είναι η «κοκαΐνη των φτωχών» που τους κρατά σε διέγερση για πολύ ώρα, κόβει την όρεξη και τον ύπνο αλλά τους «επιτρέπει» να διαπράττουν τα εγκλήματά τους με απάθεια και αδιαφορία.
Αν και αρχικά το Captagon δινόταν για τις διαταραχές της προσοχής, τη ναρκοληψία και τη κατάθλιψη, γρήγορα άρχισε να κυκλοφορεί σαν ναρκωτικό γιατί είναι εθιστικό, εύκολο στην παρασκευή και φτηνό. Κοστίζει μόλις ένα με δύο δολάρια το χάπι στις φτωχές χώρες.
Έγινε ευρύτερα γνωστό το 2015 όταν βρέθηκε να το χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες του ISIS για να μετριάζει τον φόβο τους πριν τις τρομοκρατικές πράξεις. Μπορεί η ISIS να έχει υποχωρήσει, αλλά το χάπι εξακολουθεί να κυκλοφορεί, κυρίως ανάμεσα στα φτωχότερα στρώματα. Η Γάζα είναι μάλιστα μια από τις μεγάλες αγορές, καθώς το Captagon είναι δημοφιλές ανάμεσα στους νέους. Κυκλοφορεί, όμως, και μεταξύ των αμάχων στις εμπόλεμες ζώνες.
Επικερδής «βιομηχανία» για τη Συρία
Πίσω από την μαζική πλέον παραγωγή του, προσθέτει η Jerusalem Post, εμπλέκεται η Χεζμπολάχ, αλλά και ο αδελφός του ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, η οικογένεια του οποίου κατευθύνει την παρασκευή χαπιών.
Αποδεικνύεται δε τεράστια πηγή εσόδων για την οικονομία της Συρίας. Το 2020 τα παράνομα έσοδα από την πώληση του χαπιού έφταναν τα 3,5 δισ. δολάρια έναντι των 700 εκατ. δολαρίων από τις νόμιμες εξαγωγές.
Αλλά ακόμη και αυτοί οι αριθμοί είναι κατά προσέγγιση, καθώς μόνο στη Σαουδική Αραβία καταναλώνονται πάνω από 600 εκατ. χάπια τον χρόνο, δημιουργώντας μια αγορά 9-12 δισ. δολαρίων τον χρόνο.
Μπροστά σε αυτόν τον ποταμό χαπιών, οι επιτυχίες των διωκτικών αρχών -και στην Ελλάδα- στον εντοπισμό φορτίων μοιάζουν μικρές. Πέρυσι εντοπίστηκαν 250 εκατ. χάπια, 18 φορές περισσότερα από πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ φέτος μια ποσότητα 1,5 τόνου χαπιών εντοπίστηκε στο Ντουμπάι.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr