Το διεθνές ενδιαφέρον για τις ανασκαφές στο νησάκι Δασκαλιό της Κέρου απέναντι από το Κουφονήσι αποτυπώνεται στο βίντεο που ανάρτησε το National Geographic και κάνει το γύρο του κόσμου. Η αρχαιολογική σκαπάνη που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, έφερε στο φως πλήθος εντυπωσιακών ευρημάτων, που αναδεικνύουν την περιοχή σε ένα από τα σπουδαιότερα προϊστορικά ναυτικά ιερά παγκοσμίως.
Οι αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ βρήκαν ακόμα ότι το Δασκαλιό καλυπτόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου με μοναδικά μνημειακά οικοδομήματα, χτισμένα με πέτρα Νάξου. Τα οικοδομικά υλικά μεταφέρθηκαν από θαλάσσης και αποδεικνύουν ότι οι κυκλαδίτες είχαν αναπτύξει σπουδαίες ικανότητες ναυσιπλοΐας και ένα προηγμένο δίκτυο μεταφοράς προϊόντων και εμπορευμάτων στο Αιγαίο, 4,5 χιλιετίες π.Χ.
«Τα ευρήματα από την ανασκαφή της Κέρου και του Δασκαλιού έχουν αλλάξει τα δεδομένα για την πρώτη φάση της εποχής του Χαλκού στον Ελλαδικό χώρο, και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα του Δασκαλιού ως τελετουργικού κέντρου των Κυκλάδων. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που εκτίθενται αυτά τα ευρήματα στο Κουφονήσι, απέναντι από τον τόπο καταγωγής τους», ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge, Colin Renfrew, με αφορμή την έκθεση «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ» που οργανώθηκε στο όμορφο κυκλαδονήσι.
Μία από τις λίγες «ψηφιακές ανασκαφές» στο κόσμο
Στην ανασκαφή της Κέρου χρησιμοποιήθηκαν πρωτοποριακές μέθοδοι καταγραφής από τους αρχαιολόγους. Μέσω της εξειδικευμένης εφαρμογής «iDig», τα ανασκαφικά δεδομένα και τα αποτελέσματα εργαστηριακής μελέτης καταγράφονταν ψηφιακά, ώστε τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας να έχουν πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.
«Η ανασκαφή της Κέρου είναι μία από τις λίγες ψηφιακές ανασκαφές παγκοσμίως. Η τεχνολογία βοήθησε τόσο στην άμεση καταγραφή των ευρημάτων, τον συντονισμό των 50 και πλέον μελών της ανασκαφικής ομάδας. H ψηφιακή καταγραφή συμβάλλει επίσης και στην ταχύτερη δημοσίευση των ευρημάτων», ανέφερε ο συνδιευθυντής του προγράμματος, Dr. Michael Boyd, Senior Research Associate του βρετανικού πανεπιστημίου.
Το Πρόγραμμα Ανασκαφών της Κέρου του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ (The Cambridge Keros Project) εντάσσεται στην ερευνητική δραστηριότητα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και διεξάγεται με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά προγράμματα Προϊστορικής Αρχαιολογίας στην Ελλάδα.
Για την απρόσκοπτη εργασία των αρχαιολόγων και της ομάδας ανασκαφών, η COSMOTE ενίσχυσε τις δυνατότητες του δικτύου COSMOTE 4G στην περιοχή, ώστε να παρέχει γρήγορες ταχύτητες Internet και αδιάλειπτη συνδεσιμότητα. Επιπλέον, παρείχε τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό για τις καθημερινές ανάγκες καταγραφής και τεκμηρίωσης της αρχαιολογικής ομάδας.
«Η εμπειρία από τη συμμετοχή μας σε ένα επιστημονικό πρόγραμμα παγκόσμιας σπουδαιότητας ήταν συγκλονιστική. Είναι τιμή μας που στηρίξαμε με το δίκτυο και τις υποδομές μας, τις έρευνες και το έργο ανασκαφής αυτής της εξαιρετικής ομάδας αρχαιολόγων», ανέφερε η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ, Ντέπη Τζιμέα.
Την επιμέλεια της έκθεσης «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ, έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν» είχε ο Στέφανος Κεραμίδας, αρχαιολόγος – μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τη συνεπιμέλεια η αρχαιολόγος Μαργαρίτα Δρίλλια.
Το Κουφονήσι και τα άλλα νησιά των Μικρών Κυκλάδων συνδέονται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά με τα δρομολόγια της Blue Star Ferries.
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr