Η μούμια της βασίλισσας Τίης, βρέθηκε στον τάφο του Φαραώ Αμένοφις Γ’, το 1898, από τον αιγυπτιολόγο Βίκτωρ Λορέ. Μόνο που χρειάστηκαν χρόνια για να μάθουμε ποια ακριβώς είναι.
Τα πλούσια και μακριά μαλλιά της ήταν αυτά που αποκάλυψαν την ταυτότητά της, καθώς για πολλές δεκαετίες οι αρχαιολόγοι την ονόμαζαν απλώς «Η Πρεσβυτέρα».
Η Τίη έζησε μεταξύ του 1398 και 1338 π.Χ. και ήταν η Μεγάλη Βασιλική Σύζυγος του Αιγύπτιου φαραώ Αμένοφις Γ’ , μητέρα του Φαραώ Ακενατόν και γιαγιά του Φαραώ Τουταγχαμών !
Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο ιστορικό συμπέρασμα μελετώντας τα πλούσια μαλλιά της
Όλα ξεκίνησαν από μια τούφα μαλλιών που βρέθηκε στη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών. Η πρώτη ανάλυση του 1970 έδειξε ότι τα μαλλιά αντιστοιχούσαν με αυτά της Τίης.
Το γεγονός επιβεβαιώθηκε και τη δεκαετία του 2010, στην πιο πρόσφατη και σύγχρονη έρευνα, με τη χρήση ανάλυσης DNA από την Δρ. Σαχάρ Σαλίμ. Δηλαδή ο βασιλιάς Τουταγχαμών, θάφτηκε με μια τούφα από τα μαλλιά της γιαγιάς του!
Το αριστερό χέρι της είναι ανασηκωμένο στο στήθος της σε μια σφιχτή λαβή. Ενδεχομένως θα κρατούσε κάτι, το οποίο κλάπηκε. Το δεξί χέρι της Τίης είναι προσκολλημένο στον κορμό της, με το μεσαίο δάχτυλο να απουσιάζει.
Τα δόντια της ήταν σε καλή κατάσταση για την ηλικία της (40-50 ετών). Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα φρονιμίτη στα ούλα της, ενώ οι υπόλοιποι τρεις είχαν αφαιρεθεί, καθώς στη θέση τους υπήρχαν τρύπες. Αυτό αποδεικνύει ότι οι Αιγύπτιοι είχαν αναπτύξει τεχνικές οδοντιατρικής.
Η μούμια της Τίης βρέθηκε στον πρώτο πλευρικό θάλαμο του τάφου του Αμένοφις Γ’ μαζί με τη μούμια μιας νεαρής γυναίκας, που αποκαλείται η «Νεότερη Κυρία» και ενός έφηβου αγοριού.
Η ταυτότητα του αγοριού παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα. Υπάρχει η υποψία ότι πρόκειται για τον Τούθμωσις, τον μεγαλύτερο γιο της βασίλισσας και του Αμένοφις, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για τη λατρεία στη γάτα του Τα-Μίου.
Η «Νεότερη Κυρία» είναι κόρη της Τίης και του Φαραώ, με το όνομα της να παραμένει άγνωστο προς το παρόν.
Ποια ήταν η βασίλισσα Τίη
H Τίη κυβέρνησε κατά τη 18η δυναστεία. Στη διάρκεια της βασιλείας του συζύγου της, αναφερόταν ως η «Μεγάλη Βασιλική Σύζυγος». Της δόθηκε σημαντική εξουσία στις κρατικές υποθέσεις και ήταν εξέχουσα προσωπικότητα σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Ήταν αυτή που επικοινωνούσε με τους ξένους ηγεμόνες, οι οποίοι της έδειχναν μεγάλο σεβασμό. Ήταν υπεύθυνη για τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου, την προστασία των συνόρων της και του εμπορίου. Ο Αμένοφις Γ’ (εξελληνισμένο όνομα του Αμενχοτέπ) βασίλεψε περίπου 39 χρόνια. Η βασιλεία του ήταν, ως επί το πλείστον, ειρηνική και γνωστή για τις διπλωματικές σχέσεις με τα βασίλεια της Μεσοποταμίας, ιδιαίτερα για το εμπόριο χρυσού.
Η Τίη ήταν πάντα στο πλευρό του Αμένοφις Γ’ σε γλυπτά και επιγραφές. Ο Φαραώ της έχτισε και αφιέρωσε έναν ναό στη Νουβία, περιοχή κατά μήκος του ποταμού Νείλου, από όπου καταγόταν. Το ζευγάρι είχε τουλάχιστον επτά, και πιθανώς περισσότερα, παιδιά.
Η βασίλισσα λατρευόταν ως η ζωντανή μορφή της θεάς Χάθορ
Όταν ο γιος της Ακενατόν ανέβηκε στο θρόνο, η Τίη έλαβε τον τίτλο της «Μητέρας του Βασιλιά». Αν και ο νέος Φαραώ πολλές διαμάχες στην Αίγυπτο με τις αμφιλεγόμενες θρησκευτικές του μεταρρυθμίσεις, η μητέρα του φαινόταν να τον αγαπά και να τον υποστηρίζει.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- ΗΠΑ. Επιχείρηση-σκούπα για παράτυπους μετανάστες στο Σικάγο από την επομένη της ορκωμοσίας Τραμπ
- Η οικογένεια Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο. Ο ρόλος που θα αναλάβει το κάθε μέλος
- Ποιοι φορολογούμενοι θα δουν μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις στη δήλωση του 2025. Οι αλλαγές στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr