Ο όρος «ναζιστικός χρυσός» χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την παράνομη συγκέντρωση χρυσού από τη Γερμανία στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Με αυτόν τον πλούτο χρηματοδοτούσε, τουλάχιστον εν μέρει, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ναζί.
Στις 22 Μαρτίου 1945, τμήμα της Τρίτης Στρατιάς του Υποστράτηγου Τζορτζ Πάττον πέρασε τον ποταμό Ρήνο, με προορισμό την «καρδιά» της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο Πάττον ήταν ένας από τους καλύτερους και πιο διάσημους Αμερικανούς στρατηγούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με σημαντικές νίκες εναντίον των δυνάμεων του Άξονα.
Στις 4 Απριλίου, το Μέρκερς έπεσε στα «χέρια» του 90ου τάγματος πεζικού.
Στις 5 Απριλίου, στρατιώτες ανέκριναν κάποιους Γάλλους που είχαν εκτοπιστεί από την περιοχή τους και είχαν εργαστεί στο ορυχείο της περιοχής. Τους είπαν ότι υπήρχαν φήμες πως εκεί οι Γερμανοί έκρυβαν χρυσό. Η πληροφορία διαβιβάστηκε στην στρατιωτική ηγεσία και αμέσως δόθηκε διαταγή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην περιοχή του ορυχείου.
Στις 6 Απριλίου, δύο στρατιωτικοί που έκαναν περιπολία συνάντησαν δύο γυναίκες που ανέφεραν ότι ήταν Γαλλίδες και έχασαν το δρόμο τους. Η μία ήταν έγκυος και η άλλη τη συνόδευε, για να βρει μαία.
Οι γυναίκες ανέφεραν ότι, πριν από αρκετές εβδομάδες, οι Γερμανοί αποθήκευαν αποθέματα χρυσού και πολύτιμα έργα τέχνης. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν τον άμαχο πληθυσμό για να εκφορτώνουν τα λάφυρα στο ορυχείο.
Μέχρι το μεσημέρι, η ιστορία έφτασε στα αφτιά του αντισυνταγματάρχη Γουίλιαμ Ράσελ. Με τη σειρά του, διέταξε τους στρατιώτες να φρουρήσουν όλες τις εισόδους του ορυχείου και να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να φωτίσουν τις σήραγγες.
Ενημέρωσε και τον Πάττον, ο οποίος του είπε να μην διαρρεύσει την πληροφορία για το χρυσό έως ότου επιβεβαιωθεί.
Στο μεταξύ, οι Σύμμαχοι γνώριζαν από διπλωματικές πηγές ότι οι Ναζί είχαν λεηλατήσει χρυσό αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από πολλές κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης και το ότι έστελναν μεγάλο μέρος του σε ουδέτερες χώρες ως πληρωμή για πολεμικά αγαθά.
Η αποκάλυψη του κρυμμένου χρυσού
Στις 7 Απριλίου, ο Ράσελ μαζί με άλλους αξιωματούχους και βοηθούς μπήκαν στο ορυχείο. Εντόπισαν το θησαυροφυλάκιο, το οποίο είχε καμουφλαριστεί πίσω από έναν τοίχο με τούβλα. Στο κέντρο του τοίχου υπήρχε μια μεγάλη θυρίδα ασφαλείας, όπως αυτές που έχουν στις τράπεζες.
Ο Πάττον διέταξε να ανατιναχθεί η είσοδος
Βρήκαν στοιβαγμένα έργα τέχνης από τις κατεχόμενες ευρωπαϊκές χώρες και το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε αριθμούς εντοπίστηκαν 8.000 ράβδους χρυσού, 55 κιβώτια ράβδους χρυσού και εκατοντάδες δεμάτια ξένου νομίσματος. Ακόμη, βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα από κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως κοσμήματα, βέρες, οδοντικά σφραγίσματα και τσάντες.
Μετά τον πόλεμο, μεγάλο μέρος του χρυσού μοιράστηκε μεταξύ της Τριμερούς Επιτροπής Χρυσού που συμμετείχαν η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.
Ο «ναζιστικός χρυσός» και η υπεξαίρεση εκατομμυρίων δολαρίων
Έως τα τέλη της δεκαετίας του 1930, η ναζιστική Γερμανία κατείχε χαμηλά αποθέματα ξένων συναλλαγών. Έτσι, για να τα διατηρήσει σε σταθερό επίπεδο λεηλατούσε τις περιουσίες των θυμάτων τους, συμπεριλαμβανομένων και όσων βρίσκονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Άρπαζαν έργα τέχνης, κοσμήματα, ανατολίτικα χαλιά, ασημικά, πορσελάνες και κυρίως χρυσό.
Ένα μέρος από τα λάφυρα που συγκέντρωναν τα αποθήκευαν σε κεντρικά αποθετήρια τραπεζών. Η μεταφορά χρυσού σε αντάλλαγμα μετρητά έγινε σε συνεργασία από πολλά μεμονωμένα συνεργαζόμενα πιστωτικά ιδρύματα.
Οι Γερμανοί υπεξαίρεσαν σχεδόν 550 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό από τις κατακτημένες χώρες
Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστή η συνολική αξία των κλοπιμαίων.
Ο ιστορικός Ronald W. Zweig στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης είχε αναφέρει: «Γνωρίζουμε ότι οι Γερμανοί έκλεψαν τα αποθέματα χρυσού όλων των εθνικών τραπεζών των χωρών που κατέλαβαν, και μόνο το 70% αυτών των χρημάτων αποκαταστάθηκε μετά τον πόλεμο».
Σε όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων χρυσού της ναζιστικής Γερμανίας ήταν αποθηκευμένο στη Ράιχσμπανκ. Το 1943 μερικές ράβδοι χρυσού στάλθηκαν σε πολλά υποκαταστήματα της τράπεζας.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr