Στις 12 Ιανουαρίου 1970, σε δυστύχημα της Πολεμικής Αεροπορίας σκοτώθηκαν 18 αλεξιπτωτιστές και 5μελές πλήρωμα στο όρος Κιθαιρώνα.
Το συμβάν έγινε 33 μέρες μετά την αεροπορική τραγωδία στην Κερατέα, στις 3 Δεκεμβρίου 1969.
Κατάφεραν να σωθούν 4 άνδρες, καθώς εκτινάχθηκαν μακριά από το αεροσκάφος, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες.
Εκείνη τη μέρα, στις 11:30 π.μ., η Ντακότα C-47 της 355 Μοίρας Μεταφορών απογειώθηκε από τη βάση της Ελευσίνας για εκπαιδευτική αποστολή.
Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές, καθώς η ορατότητα ήταν περιορισμένη από την ομίχλη.
Ξυλοκόποι της περιοχής έβλεπαν το αεροσκάφος να προσπαθεί να αποφύγει την πλαγιά, σε υψόμετρο 1.050. Τελικά, έγιναν μάρτυρες τραγωδίας.
Το αεροσκάφος προσέκρουσε με την αριστερή πτέρυγα σε ένα από τα αντερείσματα του όρους Κιθαιρώνα σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τα Βίλλια.
Σύμφωνα με τον ΠΑΣΟΙΠΑ, έξι αλεξιπτωτιστές κάθονταν στο πίσω μέρος της καμπίνας. Από την πρόσκρουση το ουραίο τμήμα αποκολλήθηκε από την άτρακτο, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν.
Δύο από τους αλεξιπτωτιστές, παρότι ήταν σοβαρά τραυματισμένοι προσπάθησαν να βοηθήσουν τους υπόλοιπους
Όμως, με τις εκρήξεις ο ένας σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ ο άλλος έπαθε εγκαύματα από τη μέση του σώματος και κάτω, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή τέσσερις ημέρες μετά στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Τελικά, επέζησαν τέσσερις άνδρες, ένας δεκανέας και τρεις στρατιώτες. Ένας από αυτούς είχε δηλώσει: «Γλίτωσα γιατί πέρασα ανάμεσα από τις φλόγες, όπως κάνουμε στην άσκηση».
Αφού έγινε γνωστό το αεροπορικό δυστύχημα, κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές του στρατού και της αεροπορίας και μετέβησαν στο σημείο για να αναλάβουν τους επιζώντες.
Οι σοροί των νεκρών μεταφέρθηκαν για νεκροψία στο 401. Δημοσιεύματα της εποχής έγραφαν: «Τα πτώματα των 23 νεκρών εταριχεύθησαν και σήμερα [13 Ιανουαρίου 1970] στις 6 π.μ. με ειδικά αυτοκίνητα του στρατού και τιμητική συνοδεία απεστάλησαν στους οικείους τους προς ενταφιασμό».
Στον Κιθαιρώνα έφτασαν ο αντιπρόεδρος της χούντας Στυλιανός Παττακός, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Οδυσσέας Αγγελής, ο αρχηγός της αεροπορίας Δημήτριος Κωστάκος και ο διοικητής των δυνάμεων καταδρομών υποστράτηγος.
Τότε, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος διέταξε να διακοπούν οι μεταδόσεις «ευθύμων μουσικών προγραμμάτων» στους ραδιοσταθμούς, ενώ αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη μετάδοση της ελληνικής ταινίας «Η Μεσόγειος φλέγεται» υπό την παρουσία του Αντιβασιλέως και της Ανωτάτης Ε.Δ. μεταξύ άλλων.
Το μνημείο των πεσόντων
Αν και συνηθίζεται να φτιάχνεται κάποιο μνημείο, όταν άνθρωποι έχουν σκοτωθεί υπηρετώντας την πατρίδα, στην προκειμένη περίπτωση αυτό άργησε 52 χρόνια.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο σημείο όπου έπεσε το αεροσκάφος υπό την παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και τριών επιζώντων από το δυστύχημα.
Αρχική φωτογραφία: Το μνημείο στο σημείο που έπεσε το αεροσκάφος στο πολύνεκρο δυστύχημα στον Κιθαιρώνα. Πηγή: STR, ΑΠΕ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr