του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της εμφάνισης του Αβραάμ Λίνκολν ήταν η γενειάδα που απέκτησε λίγο πριν γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Λίνκολν μέχρι τότε ξυριζόταν και δεν του άρεσε να έχει γένια. Αυτή που τον έπεισε να το κάνει ήταν ένα 11χρονο κορίτσι που μάλιστα δεν γνώριζε!
Αβραάμ Λίνκολν
Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 1860 ήταν οι πιο κρίσιμες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το αποτέλεσμά τους ήταν η αφορμή να ξεσπάσει τέσσερις μήνες αργότερα ένα αιματηρός εμφύλιος πόλεμος που διήρκησε τέσσερα χρόνια και είχε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Οι συνέπειές του στοίχειωναν τους Αμερικανούς για πολλά χρόνια.
Νικητής αυτών των εκλογών ήταν ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Αβραάμ Λίνκολν. Οι νότιες πολιτείες που η οικονομία τους βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στη δουλεία αποσκίρτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς πολλοί πίστευαν ότι ο Λίνκολν θα καταργούσε τη δουλεία.
Το μούσι του υποψηφίου
Είναι γνωστό ότι στις εκλογές εκτός των άλλων, ρόλο παίζει και η εμφάνιση κάθε υποψηφίου. Όταν ο Λίνκολν κατέβηκε ως υποψήφιος δεν είχε γένια. Όμως, μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές είχε αφήσει την περίφημη γενειάδα με την οποία έμεινε γνωστός στην ιστορία.
Μπορεί να μην υπήρχαν εκείνη την εποχή τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ αλλά κυκλοφορούσαν ευρέως φωτογραφίες των υποψηφίων και οι εφημερίδες δημοσίευαν σκίτσα τους. Επιπλέον, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ οι υποψήφιοι έδιναν ομιλίες μπροστά σε χιλιάδες ψηφοφόρους.
Έτσι, η νέα εμφάνιση του Λίνκολν έγινε γρήγορα γνωστή. Υπάρχει ομοφωνία στους ειδικούς ότι η αλλαγή αυτή υπήρξε σοφή κίνηση από την πλευρά του Λίνκολν καθώς τον έκανε να φαίνεται πιο σοβαρός και με κύρος!
Γκρέισι Μπέντελ
Ο λόγος που ο Λίνκολν άφησε μούσι ήταν μία επιστολή που του έστειλε στις 15 Οκτωβρίου 1860, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η 11χρονη Γκρέισι Μπέντελ. Το κορίτσι τον προέτρεπε να αφήσει μούσι για να βελτιώσει την εμφάνισή του επειδή το πρόσωπό του ήταν πολύ λεπτό.
Χαρακτηριστικά του ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό θα κέρδιζε τις Αμερικανίδες γιατί τους αρέσαν οι άνδρες με γένια. Αν και δεν είχαν ακόμη το δικαίωμα ψήφου, η Μπέντελ, ήταν σίγουρη ότι θα έπειθαν τους άνδρες τους να ψηφίσουν τον Λίνκολν, αν άφηνε γένια!
Επιπλέον, η Μπέντελ είχε πει στη μητέρα της, ότι το κάτω μέρος του προσώπου του Λίνκολν είχε “απότομες γωνίες που τον ασχήμαιναν. Τα γένια θα τις έκρυβαν“.
Ο Λίνκολν απάντησε στην επιστολή της Μπέντελ την ίδια ημέρα που την έλαβε, στις 19 Οκτωβρίου 1860. Σε αυτή την ευχαριστούσε για τη συμβουλή της, αλλά την ενημέρωνε ότι δεν σκόπευε να αφήσει γένια αφού δεν το είχε κάνει ποτέ και ο κόσμος θα το θεωρούσε υποκριτικό από μέρους του.
Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα, όταν ο Λίνκολν κέρδισε τις εκλογές, είχε σταματήσει να ξυρίζεται και είχε γένια!
Η συνάντηση με τον Πρόεδρο
Όταν το Φεβρουάριο του 1861 ο Λίνκολν ξεκίνησε το εναρκτήριο ταξίδι του από το Ιλινόις στην Ουάσιγκτον με το τρένο για να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε ήδη αφήσει μία μεγάλη γενειάδα.
Στο πλαίσιο του ταξιδιού του έτυχε να περάσει και από την πόλη του Ουέστφιλντ στη Νέα Υόρκη όπου έμεινε η Γκρέις Μπέντελ. Εκεί συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άτομα για να υποδεχτούν το νεοεκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Μόλις έφτασε εκεί, ο Λίνκολν ζήτησε να συναντήσει τη Μπέντελ. Κάποιος φώναξε το όνομά της στο πλήθος και τότε αυτή ξεπρόβαλλε και πλησίασε τον Λίνκολν. Αυτός μίλησε μαζί της για λίγα λεπτά. Όταν τελείωσε η συζήτηση, ο Λίνκολν φίλησε τη Μπέντελ και ανέβηκε στο τραίνο που αναχώρησε αμέσως. Δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά.
Χρόνια αργότερα η Γκρέις Μπέντελ αποκάλυψε τι της είχε πει ο Πρόεδρος Λίνκολν: «Μικρή Γκρέις. Κοίτα τα γένια μου. Τα έχω αφήσει για σένα».
Οι επιστολές
Οι επιστολές της Μπέντελ και του Λίνκολν έχουν διασωθεί και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η απάντηση του Λίνκολν δείχνει το ποιόν του ανθρώπου και είναι ένα καλό παράδειγμα να μιμηθούν και όσοι κατεβαίνουν και σήμερα στην πολιτική.
(Η επιστολή της Μπέντελ περιέχει εκφραστικά λάθη που έχουν μεταφερθεί και στην ελληνική μετάφραση)
Οκτώβριος 15. 1860
Στον αξιότιμο Α Β Λίνκολν
Αγαπητέ κύριε.
Ο πατέρας μου μόλις ήρθε σπίτι από το πανηγύρι και έφερε στο σπίτι μία εικόνα σας. Είμαι ένα μικρό κορίτσι μόλις 11 ετών, αλλά θέλω πολύ να γίνετε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, οπότε ελπίζω να μην με θεωρείτε πολύ τολμηρή να γράψω σε έναν τόσο σπουδαίο άντρα όπως είστε εσείς.
Έχετε μικρά κορίτσια περίπου όσο μεγάλα είμαι εγώ; αν ναι, δώστε τους την αγάπη μου και πείτε της να μου γράψει αν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό το γράμμα.
Έχω μέχρι τώρα τέσσερα αδέρφια και μερικά από αυτά θα σας ψηφίσουν ό,τι και να γίνει, και αν αφήσετε τα γένια σας να μεγαλώσουν θα προσπαθήσω να κάνω τους υπόλοιπους να σας ψηφίσουν, θα φαίνεστε πολύ καλύτερα γιατί το πρόσωπό σας είναι τόσο λεπτό.
Σε όλες τις κυρίες αρέσουν τα γένια και θα γκρίνιαζαν τους άντρες τους για να σας ψηφίσουν και μετά θα ήσασταν Πρόεδρος. Ο πατέρας μου θα σας ψηφίσει και αν ήμουν άντρας θα σε ψήφιζα, αλλά θα προσπαθήσω να σας ψηφίσουν όλοι όσοι μπορώ νομίζω ότι ο φράκτης γύρω από την εικόνα σας την κάνει να φαίνεται ωραία έχω ένα μικρό μωρό αδελφούλα που είναι εννέα εβδομάδων και είναι όσο γίνεται έξυπνη.
Όταν αποστείλετε το γράμμα σας να το στείλετε απευθείας στη Γκρέις Μπέντελ, Ουέστφιλντ Τσαουταούκουα, Κομητεία της Νέας Υόρκης. Δεν πρέπει να γράψω άλλο τίποτα απαντήστε σε αυτό το γράμμα αμέσως. Γεια σας.
Γκρέις Μπέντελ
Η επιστολή του Λίνκολν
19 Οκτωβρίου 1860
Δεσποινίς Γκρέις Μπεντέλ. Αγαπητή μου μικρή δεσποινίς. Η πολύ ευχάριστη επιστολή σας της 15ης του μηνός ελήφθη. Λυπάμαι να πω ότι δεν έχω κόρες. Έχω τρεις γιους –έναν δεκαεπτά, έναν εννέα και ένα επτά ετών. Αυτοί με τη μητέρα τους αποτελούν όλη μου την οικογένεια.
Όσο για τα γένια, αφού δεν είχα αφήσει ποτέ, δεν νομίζετε ότι οι άνθρωποι θα το αποκαλούσαν μια ανόητη προσποίηση αν τα ξεκινούσα τώρα; Ο πολύ ειλικρινής καλοθελητής σας
Α. Λίνκολν
Ειδήσεις σήμερα:
- Τετραήμερο εθνικό πένθος για τον Κώστα Σημίτη. Δημοσία δαπάνη η κηδεία του με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού
- Πέθανε ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην Πρωθυπουργός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών
- Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τα μεγαλύτερα λιμάνια πετρελαίου παγκοσμίως
- Πέθανε σε ηλικία 116 ετών η Γιαπωνέζα Τομίκο Ιτόκα, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ