Το μεγαλύτερο “ακατοίκητο” νησί του Αιγαίου με τις περισσότερες αίγες και την εξωτική ακτογραμμή. Πώς χάθηκε ο ελαιώνας του

Το μεγαλύτερο “ακατοίκητο” νησί  του Αιγαίου με τις περισσότερες αίγες και την εξωτική ακτογραμμή. Πώς χάθηκε ο ελαιώνας του
Η Πολύαιγος είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου. Βρίσκεται απέναντι από την Κίμωλο σε κοντινή απόσταση από τη Μήλο και χρησιμοποιείται κυρίως ως βοσκότοπος.

Ονομάζεται «Πολύαιγος» που σημαίνει «πολλές αιγές» αλλά είναι γνωστό και ως Υπόλυβος ή Πόλυβος. Πιθανόν, κατοικήθηκε από τη Μεσολιθική ή τη Νεολιθική Εποχή και από τα αρχαία χρόνια ήταν γνωστό για τον ορυκτό του πλούτο.

Αυτός ήταν ο λόγος που η Μήλος και η Κίμωλος ήρθαν σε δικαστική διαμάχη για την κυριότητα του. Τελικά, με απόφαση του δικαστηρίου των Αργείων, η Πολύαιγος πέρασε στην κυριότητα της Κιμώλου.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ποιο είναι το νησί όπου ζούσε η Καλυψώ και ναυάγησε ο Οδυσσέας. Εκεί βρήκε καταφύγιο ο Μιαούλης στην Επανάσταση του ’21. Έχει τόσες εκκλησίες όσες είναι και οι οικογένειες

Η Πολύαιγος βρίσκεται απέναντι από την Κίμωλο και δεν διαθέτει οικισμό. Έχει όμορφη ακτογραμμή 27 χιλιόμετρων. Πηγή φωτογραφίας: Κιμωλίστες- Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου

Στα μεσαιωνικά χρόνια οι περιηγητές ανέφεραν την ευφορία του νησιού σε ελιές, δημητριακά, βαμβάκι και αμπέλια. Στα μέσα του 17ου αιώνα κατά τη διάρκεια του Δ’ Βενετοτουρκικού πολέμου (1645- 1669), οι Ενετοί έκαψαν όλες τις ελιές μαζί με αυτές της Κιμώλου και πλέον την αποκαλούσαν Μπρουζιάτα (Brusiata) , δηλαδή Καμμένη.

Στο ακρωτήρι Μάσκουλα υπάρχει λιθόκτιστος φάρος που κατασκευάστηκε το 1898. Το ύψος του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 138 μέτρα.  Έχει φωτοβολία 22 μιλλίων. Κάτω απ’ το φάρο είναι ένας γραφικός κόλπος με αμμουδερή παραλία.

Έχει απόκρημνες παραλίες, ανάγλυφο τοπίο με ηφαιστειακά πετρώματα και γαλανά νερά. Ωραίο τοπόσημο είναι η παραλία με τον φάρο.

Τη δεκαετία του ’50 ζούσαν 14 κάτοικοι, ενώ σήμερα το κατοικούν 2-3 κτηνοτρόφοι. Βορειοδυτικά, υπάρχουν ερείπια της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία ιδρύθηκε το 1622.

Αποτελεί σημαντικό βιότοπο και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Νatura καθώς στις σπηλιές του νησιού ζει η μεσογειακή φώκια Μονάχους- Μονάχους.

Επίσης, φιλοξενεί την ενδημική οχιά Microvipera schweizeri, την ενδημική μπλε σαύρα Podarcis milensis, μαυροπετρίτες, σπιζαετούς και αγριοκάτσικα.

Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ανήκει στο κληροδότημα Στ. Λογοθέτη, το οποίο ενοικιάζει εκτάσεις του ως βοσκότοπο.

Το νησί χρησιμοποιείται κυρίως ως βοσκότοπος (εξ ου και το όνομα που σημαίνει “πολλές αίγες”). Φωτογραφία: Κιμωλίστες- Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου

Το καλοκαίρι αποτελεί ορμητήριο για όσους κάνουν κρουαζιέρες στο Αιγαίο, οι οποίοι δεν παραλείπουν να ρίξουν άγκυρα και να κολυμπήσουν στις εξωτικές παραλίες του.  Ανάμεσα στους επισκέπτες περιλαμβάνονται ο Κάρολος της Αγγλίας, ο Τζορτζ Μπους και η Μόνικα Μπελούτσι.

Δείτε τον φάρο της Πολυαίγου και την ακτογραμμή του νησιού από ψηλά:

Οι φωτογραφίες προέρχονται από την δραστήρια εθελοντική ομάδα του νησιού Κιμωλίστες.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Πού βρίσκονται οι «ελληνικές Μαλδίβες» όπου έκανε διακοπές η Κάλας και η κόρη του Πικάσο; Εκεί ο Ομέρ Πασάς φιλοξενούσε το χαρέμι του και ένα νησί το πήρε ως προίκα η βασίλισσα Όλγα (βίντεο drone)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.