Το μεγαλύτερο πλωτό μουσείο της Μεσογείου βρίσκεται στον Πειραιά. Δείτε το πλοίο που αναγέννησε την εμπορική ναυτιλία (drone)

Το μεγαλύτερο πλωτό μουσείο της Μεσογείου βρίσκεται στον Πειραιά. Δείτε το πλοίο που αναγέννησε την εμπορική ναυτιλία (drone)

Στο λιμάνι του Πειραιά, και πιο συγκεκριμένα στην προβλήτα ΣΙΛΟ στην Πύλη Ε2, στέκει αγέρωχο το “Hellas Liberty”. Το πλοίο αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη και λειτουργεί ως πλωτό μουσείο.

Αποτελεί ένα από τα τέσσερα εναπομείναντα ιστορικά πλοία τύπου Liberty σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα υπόλοιπα τρία Liberty βρίσκονται στις ΗΠΑ. Τα δύο αποτελούν επίσης πλωτά μουσεία και το τρίτο έχει μετατραπεί σε εργοστάσιο.

Το “Hellas Liberty” έφτασε ρυμουλκούμενο στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 2009.

Το Μάιο του ίδιου έτους, άρχισαν εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν 14 μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2010. Έκτοτε, λειτουργεί ως μουσείο, με την είσοδο να είναι ελεύθερη στο κοινό.

Liberty: Τα “ασχημόπαπα” που “γεννήθηκαν” στη δίνη του Β’ Π. Π.

Το συμβολικό όνομα “Liberty” δόθηκε σε μια κατηγορία φορτηγών πλοίων 10.000 περίπου τόνων, τα οποία σχεδιάστηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατασκευάστηκαν μαζικά στις ΗΠΑ. Σκοπός τους ήταν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των Συμμάχων.

Μετέφεραν εκατομμύρια τόνους πυρομαχικών και στρατιωτικά οχήματα, τρόφιμα, πετρέλαιο και κάρβουνο, ζώα, φαρμακευτικό υλικό και πάσης φύσεως εφόδια σε όλα τα μέτωπα του πολέμου, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο. Η συνεισφορά τους στον αγώνα κατά του φασισμού ήταν τεράστια μολονότι τα αποκαλούσαν υποτιμητικά “ασχημόπαπα”.

Περίπου 2.720 πλοία Liberty ναυπηγήθηκαν στις Η.Π.Α. από το 1941 έως το 1945. Πρόκειται για έναν αριθμό εντυπωσιακό που, ακόμη και σήμερα, παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Liberty_ship_Pont_lEveque

Πρότυπο Φ/Γ πλοίου τύπου Liberty – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Τα πλοία τύπου Liberty, ανέστησαν την ελληνική εμπορική ναυτιλία, καθώς μετά τον πόλεμο εκποιήθηκαν από τους Αμερικανούς και 98 από αυτά κατέληξαν σε ελληνικά εφοπλιστικά χέρια. Με αυτό τον τρόπο, συνεισέφεραν καθοριστικά στην ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό του αποδεκατισμένου ελληνικού στόλου.

plwto_mouseio_drone

Στο λιμάνι του Πειραιά, και πιο συγκεκριμένα στην προβλήτα ΣΙΛΟ στην Πύλη Ε2, στέκει αγέρωχο το “Hellas Liberty” – Πηγή εικόνας: Michael Miller

Πως κατέληξε στον Πειραιά

Το πλοίο ναυπηγήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1943 και το αρχικό του όνομα ήταν “Arthur M. Huddell”. Με το τέλος του Πολέμου, τέθηκε για κάποιο διάστημα στη δύναμη του εφεδρικού στόλου των ΗΠΑ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ταξίδευε ως καλωδιακό πλοίο για λογαριασμό της American Telephone & Telegraph Co., μεταφέροντας υποβρύχια καλώδια μεταξύ των ΗΠΑ, της Χαβάης και της Αρκτικής, τα οποία εγκαθίσταντο για στρατιωτικούς λόγους.

Αργότερα, εκτέλεσε αρκετές αποστολές για κυβερνητικές οργανώσεις και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, στο μεσοδιάστημα των οποίων ετίθετο σε παροπλισμό.

Το 1984, το “Arthur M. Huddell” παροπλίστηκε οριστικά, μαζί με άλλα πλοία του εφεδρικού στόλου των ΗΠΑ στον ποταμό Τζέιμς της πολιτείας της Βιρτζίνια. Με την άφιξή του στην Ελλάδα, μετονομάστηκε σε “Hellas Liberty”.

Δείτε το πλωτό μουσείο “Hellas Liberty” μέσα από το εντυπωσιακό βίντεο drone του συνεργάτη μας, Michael Miller:

Ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα

Η απόκτηση ενός πλοίου Liberty και η μετατροπή του σε πλωτό μουσείο ήταν για πολλά χρόνια όραμα των ανθρώπων της ελληνικής ναυτιλίας. Πήρε σάρκα και οστά χάρη στις προσπάθειες τόσο Ελλήνων ομογενών όσο και του εφοπλιστή Σπύρου Μ. Πολέμη. Φορέας διαχείρισης του πλοίου είναι ο Όμιλος Φίλων Λίμπερτυ.

hellas_liberty_katastrwma

Η απόκτηση ενός πλοίου Liberty και η μετατροπή του σε πλωτό μουσείο ήταν για πολλά χρόνια όραμα των ανθρώπων της ελληνικής ναυτιλίας – Πηγή εικόνας: Michael Miller

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στους χώρους του “Hellas Liberty” και να μάθει για την ιστορία του μέσα από φωτογραφίες, βίντεο και παλιά όργανα που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και οι πλοίαρχοι.

Τα αμπάρια έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να φιλοξενούν εκδηλώσεις, ομιλίες και μαθήματα, ενώ σε δύο από αυτά φιλοξενούνται μόνιμες εκθέσεις. Η θέα από το κατάστρωμα είναι εξαιρετική.

Με πληροφορίες από: Όμιλος Φίλων Λίμπερτυ Πειραιά και Greek Shipping Miracle

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Michael Miller

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.