Το μεγαλύτερο λαογραφικό μουσείο στην Ελλάδα βρίσκεται στην Καλλιμασιά Χίου. Η κεντρική πύλη του μουσείου αποτελεί ένα είδος «χρονομηχανής» ικανής να ταξιδέψει τον επισκέπτη στην καθημερινότητα ενός αυθεντικού παραδοσιακού οικισμού μιας εποχής ξεχασμένης στο χρόνο.
Το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς ιδρύθηκε το 1995. Ήταν ο καρπός της πολυετούς αφοσίωσης του εκπαιδευτικού Γιάννη Κολλιάρου, ο οποίος είχε αφιερώσει αμέτρητες ώρες στην συλλογή και καταγραφή των μοναδικών λαογραφικών αντικειμένων, αλλά και μιας συλλογικής προσπάθειας των κατοίκων του νησιού. Η επιθυμία τους ήταν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός χώρου που θα διαφύλαττε και θα «εξυμνούσε» την χιώτικη παράδοση αιώνων. Το αποτέλεσμα τους αντάμειψε.
Με τα χρόνια, τα εκθέματά του ξεπέρασαν τις έξι χιλιάδες, μετατρέποντας το μουσείο σε ένα από τα «πλουσιότερα» της Ελλάδας. Το εντυπωσιακό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αντικειμένων αυτών αποτελούν δωρεές των ντόπιων. Πρόκειται δηλαδή για αυθεντικά κειμήλια και όχι για προσεγμένες απομιμήσεις. Το καθένα κουβαλά τη δική του ιστορία, η οποία βρίσκεται καλά κρυμμένη πίσω από την εξαιρετική συντήρηση στην οποία με μεράκι επιδίδονται οι εργαζόμενοι του μουσείου.
Αλλά και η τοποθέτησή των εκθεμάτων στο χώρο είναι εξίσου προσεγμένη. Μέσα σε 550 τετραγωνικά είναι κατανεμημένα αντικείμενα από 40 διαφορετικά επαγγέλματα, τα περισσότερα από τα οποία πλέον έχουν μείνει στην ιστορία. Τα σύνεργα του ράφτη, τα εργαλεία του παπουτσή, του καλαθά, του παπλωματά βρίσκονται στις δικές τους περίοπτες θέσεις και ξεχωρίζουν από άλλους παραδοσιακούς χώρους, όπως το καφενείο-κουρείο, το αλώνι, το ρεμπικαριό (αποστακτήριο ούζου-σούμας), το ελαιοτριβείο.
Ένα από τα εκθέματα που τραβούν τα βλέμματα είναι ο ιστορικός εκτυπωτής και μεγεθυντήρας φωτογραφιών.
Ο πρόγονος των σημερινών ψηφιακών πολυεργαλείων είναι ένα επιβλητικό μηχάνημα με αντλίες, μοχλούς και γρανάζια. Τέλος, το ιδιόμορφο χιώτικο χωριουδάκι συμπληρώνει ένα παραδοσιακό και πλήρως εξοπλισμένο σπίτι. Διαθέτει κουζίνα, τραπεζαρία, υπνοδωμάτιο, τουαλέτα, ακόμα και μία μικρή αποθήκη.
Το μουσείο αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι του ιστορικού νησιού και μνεία στην παράδοση και στη λαογραφία, όχι μόνο της Χίου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
Δείτε το βίντεο που παρουσιάζει διεξοδικά το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς:
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: ChiosPhotos
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το άρωμα της «Αφροδίτης της Μήλου» και άλλων 7 εκθεμάτων ετοιμάζει το μουσείο του Λούβρου. Γιατί εξαίρεσαν τη Μόνα Λίζα. Τι δήλωσαν οι υπεύθυνοι για το εγχείρημα
Ειδήσεις σήμερα:
- Καταγγελία. Για ένα φερμουάρ η Ryanair χρέωσε επιβάτιδα 90 ευρώ
- Στα δικαστήρια η 30χρονη για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους. Απολογείται ο σύντροφός της
- Άγνωστoι μεταξύ τους έψαχναν τις ρίζες του στη Μικρά Ασία και στο ταξίδι ανακάλυψαν ότι ήταν συγγενείς
- Θεσσαλονίκη.14χρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον προπονητή της
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ