Το άγνωστο ολοκαύτωμα της Α. Μακεδονίας από τους Βούλγαρους στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY.
Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις 17:00.
Η εκπομπή παρουσιάζει την πρώτη μαζική εξέγερση στην Ελλάδα κατά των κατοχικών δυνάμεων σε 22 χωριά του νομού Δράμας το Σεπτέμβριο του 1941 και τα σκληρά αντίποινα των Βουλγάρων σε περισσότερα από 100 χωριά σε Δράμα, Σέρρες, και Καβάλα.
Η έρευνα φωτίζει τα δραματικά γεγονότα της περιόδου μέσα από μαρτυρίες όσων επέζησαν. Τα θύματα ξεπέρασαν τις δύο χιλιάδες και είναι μια ιστορία που δεν διδάσκεται στα σχολεία.
Οι ηλικιωμένοι σήμερα κάτοικοι περιγράφουν πως δημιουργήθηκαν οι πρώτες αντιστασιακές ομάδες για να απαντήσουν στην καταπίεση, τους διωγμούς και την επιχείρηση εκβουλγαρισμού της περιοχής. Ήδη είχε απαγορευτεί η ελληνική γλώσσα στις δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, το εμπόριο, ακόμα και στην καθημερινή ζωή.
Η εξέγερση όμως δεν ήταν καλά οργανωμένη και παρά την συμμετοχή πολλών χωριών τελικά απέτυχε. Το ολοκαύτωμα που ακολούθησε ήταν ανείπωτο: 2148 άνθρωποι εκτελέστηκαν στους νομούς Δράμας, Σερρών και Καβάλας.
Τα περισσότερα θύματα ήταν άμαχος πληθυσμός και δεν είχαν καμία σχέση με την εξέγερση.
Η “Μηχανή του Χρόνου” περιγράφει το αιματηρό χρονικό στην πόλη της Δράμας και απαντά στα ερωτήματα ποιος έδωσε τις διαταγές για την σφαγή, ποιος ήταν ο «δρόμος του θανάτου», τι συνέβη στο Γυμνάσιο Αρρένων και πώς χάθηκαν δεκάδες γυναικόπαιδα στην εκκλησία της Αγ. Τριάδας.
Η έρευνα καταγράφει τους συνεργάτες του κατακτητή, αλλά και ιστορίες με βούλγαρους στρατιώτες που προσπάθησαν να σώσουν από το εκτελεστικό απόσπασμα αθώους πολίτες.
Η εκπομπή καταγράφει το πογκρόμ στα χωριά της Δράμας Προσοτσάνη, Δοξάτο, Χωριστή, Νικηφόρος και Κύργια,την Κορμίστα Σερρών και την πόλη της Καβάλας.
Ακόμα εντοπίζει μαρτυρίες και ντοκουμέντα από τα βουλγαρικά αρχεία που αποδεικνύουν ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού.
Εκτός από τις σφαγές και τα βασανιστήρια, οι Έλληνες είχαν να αντιμετωπίσουν και τα εξοντωτικά τάγματα εργασίας, τα αποκαλούμενα Ντουρντουβάκια.
Η μαρτυρία του 94χρονου Κώστα Χατζησπάσου που στάλθηκε σε καταναγκαστικά έργα στο εσωτερικό της Βουλγαρίας για τη διάνοιξη δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών είναι ένα τρομερό ντοκουμέντο βίας. Κατάφερε να επιζήσει και μοιράζεται τις μνήμες του μαζί μας.
Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί: Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Τάσος Χατζηαναστασίου, Σπύρος Σφέτας, Δημήτρης Πασχαλίδης, Βασίλης Ριτζαλέος, Δήμητρα Πατρωνίδου, Κατερίνα Τσέκου και οι δημοσιογράφοι Βασίλης Τζανακάρης και Σπύρος Κουζινόπουλος.
Για την ιστορική περίοδο μιλούν ακόμα: ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος, ο καθηγητής Βαλκανικών Σπουδών Βλάσης Βλασίδης και ο συγγραφέας Δημήτρης Μπατσιούλας.
Από το νομό Δράμας μιλούν οι κάτοικοι: ο εφημέριος Δοξάτου Ιωάννης Αγγέλου, ο θεολόγος Κωνσταντίνος Μιχόπουλος, Αθανάσιος Κάζης, Κώστας Χατζησπάσου, Δημήτρης Γκλαβόπουλος, Ευάγγελος Δώδος, Ανέστης Μορφίδης, Διαμάντης Λαζαρίδης, Περικλής Γαϊτάνης, Ιωάννης Εμμανουηλίδης, Απόστολος Χανουμίδης, Παύλος Κυριακίδης και Σωτήρης Τράγκας.
Η εκπομπή με το ολοκαύτωμα της Μακεδονίας αποτελεί συνέχεια της έρευνας για την Βουλγαρική κατοχή στην περιοχή κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου. Το πρώτο μέρος περιγράφεται εδώ:
Ο Χίτλερ παραδίδει στους Βούλγαρους την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η σκληρή βουλγαρική κατοχή, όπου απαγορεύτηκαν τα ελληνικά και εκδιώχθηκαν χιλιάδες άνθρωποι από τα σπίτια τους. Νέα εκπομπή από την Μηχανή του Χρόνου
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ