Το κρεβάτι – ντουλάπα του μεσαίωνα. Γιατί το θεωρούσαν λειτουργικό και ασφαλές

Το κρεβάτι-ντουλάπα αποτέλεσε παραδοσιακό έπιπλο που εμφανίστηκε στη δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και ήταν αρκετά κοινό σε διάφορες περιοχές.

Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι είναι κλειστό από όλες τις πλευρές με ξύλινες πλάκες και διαθέτει έναν μηχανισμό για είσοδο, όπως κουρτίνες ή πόρτες.

Στηριζόταν σε τέσσερις κοντούς στύλους, έτσι ώστε να είναι πιο ψηλά από το πάτωμα. Με τον τρόπο αυτό, απέφευγαν την υγρασία ενώ μπροστά του συνήθως έβαζαν ένα ξύλινο σεντούκι, που χρησίμευε ως καθιστικό και χώρος αποθήκευσης.

Ντουλάπα-κρεβάτι. Wikipedia

Στη Βρετάνη της Γαλλίας, ήταν γνωστό με το όνομα “lit-clos”, δηλαδή μικρή ντουλάπα. Αποτέλεσε το κυριότερο έπιπλο στα σπίτια των αγροτών μέχρι τον 20ο αιώνα.

Παρείχε ιδιωτικότητα, ενώ κρατούσε τους ανθρώπους ζεστούς, ειδικά το χειμώνα

Συνήθως ήταν διακοσμημένο με σκαλίσματα και ήταν πολύτιμο για τους ιδιοκτήτες του. Πίστευαν ότι το κρεβάτι-ντουλάπα προστάτευε τους κατοίκους από εξωτερικούς κινδύνους, όπως οι λύκοι.

Ορισμένα από αυτά τα κρεβάτια ήταν διώροφα. Οι νεότεροι κοιμούνταν στο επάνω επίπεδο, ενώ οι διαστάσεις τους ήταν συνήθως 1,60 έως 1,70 μέτρα, ανάλογα με το μέγεθος των ανθρώπων εκείνης της εποχής.

Οι άνθρωποι κοιμόντουσαν σε σχεδόν καθιστή θέση, χρησιμοποιώντας αρκετά μαξιλάρια για υποστήριξη.

Πίνακας που απεικονίζει κρεβάτι ντουλάπα. Wikipedia

Στην Ολλανδία, το κρεβάτι-ντουλάπα, γνωστό και ως “bedstede”, ήταν ευρέως χρησιμοποιούμενο, ειδικά σε αγροτικές περιοχές, μέχρι τον 19ο αιώνα.

Η λειτουργικότητά του ήταν να παρέχει έναν ζεστό και προστατευμένο χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ παράλληλα εξοικονομούσε χώρο στο σπίτι, καθώς μπορούσε να κλείνει και να χρησιμοποιείται μόνο τη νύχτα.

Η θερμότητα από το σώμα των ανθρώπων κρατούσε το εσωτερικό του ζεστό, χωρίς να χρειάζεται να συντηρείται η φωτιά στη σόμπα όλη τη νύχτα.

Στην περίοδο του 16ου και 17ου αιώνα, τα κρεβάτια-ντουλάπες ήταν μικρότερα, καθώς ο ύπνος γινόταν σε ημι-καθιστή θέση, εξαιτίας των πολιτισμικών αντιλήψεων που συνέδεαν τον ύπνο με το θάνατο.

Αρχική εικόνα: Wikipedia

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr