του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Ένα από τα πιο σχετικά καινούργια αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας είναι στην Πάτρα. Βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της πόλης πάνω στην Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Αθηνών. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από τη μυκηναϊκή εποχή μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα. Πολλά προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Ένα από τα πιο ασυνήθιστα και φορτισμένα εκθέματα είναι το κρανίο ενός κοριτσιού που τάφηκε φορώντας στο κεφάλι ένα στέμμα από κεραμικά λουλούδια
Το κρανίο με τα λουλούδια
Στην ενότητα της Νεκρόπολης, μέσα στο μουσείο, ξεχωρίζει το κρανίο ενός κοριτσιού που τάφηκε φορώντας στο κεφάλι ένα στέμμα από κεραμικά λουλούδια. Τα λουλούδια αντιγράφουν αυτά της μυρτιάς. Ο τάφος βρέθηκε στο Βόρειο Νεκροταφείο της Πάτρας και χρονολογείται στην πρώιμη ελληνιστική εποχή, γύρω στο 300 π. Χ. Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστές.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
Το μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009. Διαθέτει τέσσερις θεματικές ενότητες, τρεις από τις οποίες είναι μόνιμες και η άλλη περιοδική. Οι μόνιμες θεματικές έχουν ευρήματα από τη δημόσια και ιδιωτική ζωή των αρχαίων κατοίκων της Αχαΐας. Εντυπωσιακά είναι τα πολλά ψηφιδωτά δάπεδα και τα αγάλματα από τις πλούσιες κατοικίες των Πατρινών της ρωμαϊκής εποχής.
Η περιοδική έκθεση φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Υπολογίζεται ότι το 70% των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείο Πατρών εκτέθηκαν για πρώτη φορά, αν και είχαν βρεθεί πολλές δεκαετίες πριν.
Επιπλέον, στον χώρο του μουσείου λειτουργεί πωλητήριο του ΤΑΠ, αίθουσα εικονικής περιήγησης και πολυμέσων καθώς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και ένα μικρό θέατρο.
Η Νεκρόπολη
Η τρίτη ενότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών είναι αφιερωμένη στα ευρήματα από τη νεκρόπολη της αρχαίας πόλης.
Εκεί βρέθηκαν πολλοί τάφοι με κτερίσματα. Εκτός από τα αντικείμενα που εκτίθενται στην πτέρυγα αυτή του μουσείου, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της ταφικής αρχιτεκτονικής από τη μυκηναϊκή ως το ρωμαϊκή εποχή μέσω της ανακατασκευής διαφορετικών τάφων.
Η αίθουσα περιλαμβάνει τρεις ανακατασκευασμένους τάφους, δύο μυκηναϊκούς και ένα ρωμαϊκό, σε φυσικό μέγεθος, μαζί με τους σκελετούς και τα κτερίσματα τους που ήρθαν στο φως. Στον ίδιο χώρο, ο επισκέπτης μπορεί να βρει πληροφορίες για τις δοξασίες, τα έθιμα ταφής και την καύση των νεκρών στην Αρχαία Ελλάδα.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr