Άουσβιτς 1943. Αριθμός κρατουμένου: 26946. Όνομα: Czeslawa Kwoka. Το 14χρονο κορίτσι κοιτάζει σαστισμένο τον φωτογραφικό φακό.
Λίγα λεπτά πριν, την είχε ξυλοκοπήσει με μια μεταλλική ράβδο η γερμανίδα φύλακας, επειδή δεν μιλούσε Γερμανικά. Το σκισμένο της χείλος μαρτυρά όσα της συνέβησαν. Τα “μαδημένα” μαλλιά της είναι ένα ακόμα πειστήριο της κακοποίησης από τους ναζιστές δεσμοφύλακες, που δεν έκαναν εξαιρέσεις ούτε στα παιδιά.
Η Czeslawa Kwoka ήταν καθολική, πολωνικής καταγωγής. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό από μόνο του θα οδηγούσε στη θανατική της καταδίκη. Έφτασε μαζί με τη μητέρα της στο Άουσβιτς τον Δεκέμβριο του 1942. Έμεινε μόνο τρεις μήνες. Πρώτα σκότωσαν τη μητέρα της με μια μολυσμένη ένεση.
Ο φωτογράφος του στρατοπέδου ήταν συγκρατούμενος του κοριτσιού. Θυμόταν με κάθε λεπτομέρεια την ημέρα που τράβηξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Ο Βίλχεμ Μπρασέ ακόμα και όταν έγινε καταξιωμένος φωτογράφος μνημόνευε την άτυχη κοπέλα: “Ήταν τόσο μικρή και αθώα. Δεν μπορώ να ξεχάσω την αθωότητα, την παιδικότητα και την άγνοια κινδύνου που είχε”.
Ένα μήνα μετά τη μοιραία φωτογράφιση το κορίτσι θανατώθηκε μαζί με άλλα παιδιά. Την εκτέλεσαν στις 12 Μαρτίου 1943.
“Δεν γνώριζε ούτε που ήταν, ούτε γιατί της φέρονταν με αυτό τον τρόπο. Δεν καταλάβαινε λέξη από όσα της έλεγαν. Μόνο έτρωγε ξύλο”, θυμάται ο Μπρασέ.
Σήμερα το όνομα, αλλά και η φωτογραφία της Czeslawa Kwoka και της μητέρας της, περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα θύματα του Άουσβιτς στο Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς στην Πολωνία.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η «άγνωστη» εξέγερση των Ελλήνων Εβραίων στο Άουσβιτς. Τραγουδούσαν Βαμβακάρη με αλλαγμένους στίχους που περιείχαν πληροφορίες για το σαμποτάζ και κατάφεραν να ανατινάξουν ένα από τα πέντε κρεματόρια (βίντεο)
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ