Το κορίτσι που το πούλησαν σε δημοπρασία 100$. Ξαναπουλήθηκε και σκότωσαν στο ξύλο τον αγαπημένο της. Δραπέτευσε και αγωνίσθηκε κατά της δουλείας

Το κορίτσι που το πούλησαν σε δημοπρασία 100$. Ξαναπουλήθηκε και σκότωσαν στο ξύλο τον αγαπημένο της. Δραπέτευσε και αγωνίσθηκε κατά της δουλείας

Ακτιβίστρια και υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων, η Sojourner Truth μέσα από τη δύσκολη ζωή και τα άσχημα βιώματά της, κατάφερε να αφήσει το δικό της στίγμα στην καταπολέμηση της δουλείας, της θανατικής ποινής και της υπεράσπισης των γυναικείων δικαιωμάτων.

Ο αγώνας για ζωή και η ανταλλαγή της με εκατό πρόβατα

Sojourner Truth3Γεννήθηκε το 1797, είχε άλλα έντεκα αδέρφια και το πραγματικό της όνομα ήταν Isabella Baumfree.

Όλη η οικογένειά της ήταν σκλάβοι και “ανήκαν” στον συνταγματάρχη Carol Hardenbergh.

Όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή, η εννιάχρονη τότε Truth πωλήθηκε σε δημοπρασία με ένα κοπάδι πρόβατα για 100 δολάρια στον John Neely, κοντά στο Κίνγκστον της Νέας Υόρκης.

Ο Neely τη χτυπούσε καθημερινά και το 1808 την πούλησε για 105 δολάρια στο καινούργιο της αφεντικό.

Μεσολάβησαν άλλες δυο αγοραπωλησίες της Sojouner, όπου ήταν αναγκασμένη να ζει μέσα στην βία και την εκμετάλλευση, ώσπου το 1815 γνώρισε τον Robert, ο οποίος ήταν επίσης σκλάβος σε γειτονικό αγρόκτημα.

Ο Charles Catton, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος του Robert, δεν επέτρεψε ποτέ αυτή την σχέση γιατί δεν ήθελε ένας δικός του δούλος να κάνει οικογένεια με σκλάβα από άλλη οικογένεια.

Όταν ένα βράδυ ο κτηματίας ανακάλυψε τις μυστικές συναντήσεις του ζευγαριού, ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον Robert, αψηφώντας τις ικεσίες της Sojourner Truth.

Η απόδραση για την ελευθερία και οι συνέπειες

Λίγα χρόνια αργότερα, η κοπέλα παντρεύτηκε τον Thomas, σκλάβο που τον γνώριζε πολλά χρόνια. Μαζί έκαναν πέντε παιδιά. Στα τέλη του 1826 η Truth, αφού δεν μπορούσε να αποκτήσει με άλλο τρόπο την ελευθερία της, δραπέτευσε με την μικρότερη κόρη της αφήνοντας πίσω τα υπόλοιπα παιδιά της, τα οποία βάσει νόμου ήταν υποχρεωμένα να υπηρετούν το αφεντικό τους μέχρι τα 20 τους χρόνια.Sojourner Truth1

Η Sojouner βρήκε τον δρόμο της χάρη στην οικογένεια του Isaac και της Maria Van Wagenen, που πήραν το μωρό και αγόρασαν τις υπηρεσίες της μέχρι να αποκτήσει νόμιμα την ελευθερία της.

Η δικαίωση και οι αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων

Ένα χρόνο αργότερα, έχοντας αποκτήσει πια την ελευθερία της, έμαθε πως ο γιος της είχε πωληθεί παράνομα κάπου στην Αλαμπάμα.

Με τη βοήθεια των Van Wagenen, πήγε την υπόθεση στα δικαστήρια και μετά από μήνες δικαστικής διαμάχης, πήρε πίσω το γιο της, ο οποίος είχε κακοποιηθεί από τον νέο ιδιοκτήτη του.

Η δικαίωση της Sojouner Truth στη δικαστική αυτή περιπέτεια, ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για την ζωή της αφού τέτοιου είδους επιτυχίες δεν ήταν συνηθισμένο φαινόμενο της εποχής.

Το 1843 εντάχθηκε στη θρησκεία των Μεθοδιστών και ξεκίνησε ως “περιπλανώμενος ρήτορας” να κηρύσσει από πόλη σε πόλη τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, η Truth συνέλεξε ρούχα και τρόφιμα για τα λεγόμενα “μαύρα συντάγματα”.

Sojourner Truth4Μεγάλη στιγμή στην πορεία της ήταν η συνάντηση της με τον Αβραάμ Λίνκολν στο Λευκό Οίκο, όπου συζήτησαν την κατάργηση της δουλείας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κινήματος υπέρ της ψήφου των γυναικών και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα τους.

Η ομιλία της με τίτλο ” AIN’T I A WOMAN”? (“Δεν είμαι κι εγώ γυναίκα”;) το 1851 στο Οχάιο άφησε εποχή αφού ο λόγος της ήταν δυνατός και τα μηνύματα που ήθελε να περάσει για την απελευθέρωση, την κατάργηση της δουλείας ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα, χωρίς να αναμασά τα λόγια της ούτε μια στιγμή.

Ηχητικό ντοκουμέντο με την Sojourner Truth να λέει το περίφημο “Ain’t I A Woman”

Με πληροφορίες από history.com

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Η αφρικανή σκλάβα με τα μπλε μάτια που μαρτύρησε από τη ζήλια των άλλων γυναικών. Της έβαλαν σιδερένιο κολάρο και φίμωτρο, αλλά συγχώρεσε τα αφεντικά της. Ζητούν την αγιοποίησή της…

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr