του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Το κογιότ με το όνομα «Ουίλ Ε. Κογιότ» (Wile E. Coyote) και ο «δρομέας» (Road Runner) είναι ένα δίδυμο χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων που έγινε γνωστό κυρίως μέσω της τηλεόρασης.
Οι πολλές και ευφάνταστες απόπειρες του πανούργου και μονίμως πεινασμένου κογιότ να πιάσει και να φάει τον δρομέα -το πτηνό με το ελληνικό όνομα “γεωκόκκυγας”- έχουν διασκεδάσει δισεκατομμύρια παιδιά και ενήλικες σε όλο τον κόσμο. Η σειρά αυτή των κινούμενων σχεδίων έχει πολλά εξωφρενικά στοιχεία, αλλά και ένα βασικό αληθινό: στη φύση το κογιότ συνήθως δεν μπορεί να πιάσει τον δρομέα!
Η ιστορία του κογιότ και του δρομέα
Ο «Ουίλ Ε. Κογιότ» (Wile E. Coyote) και ο «δρομέας» (Road Runner) είναι χαρακτήρες σε μία από τις σειρές κινουμένων σχεδίων των «Λούνεϊ Τουνς» και «Μέρι Μέλοντις». Δημιουργήθηκαν το 1948 από τον σκηνοθέτη κινουμένων σχεδίων Τσακ Τζόονς και τον σεναριογράφο Μάικλ Μαλτίζ για λογαριασμό του στούντιο των Αδελφών Ουόρνορ. Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν το 1949 στην κινηματογραφική ταινία κινούμενων σχεδίων μικρού μήκους «Fast and Furry-ous».
Οι περιπέτειες του κογιότ και του δρομέα έχουν απαθανατιστεί σε 49 μικρού μήκους ταινίες κινούμενων σχεδίων, διάρκειας από έξι έως εννέα λεπτών. Σε αυτές τις ταινίες συμπεριλαμβάνονται και τέσσερα επεισόδια διαδικτυακών κινουμένων σχεδίων που είναι «τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια σε ευρεία οθόνη».
Το τελευταίο απ’ αυτά γυρίστηκε το 2014.
Οι μικρού μήκους ταινίες κινούμενων σχεδίων με το κογιότ και τον δρομέα προβάλλονταν αρχικά στους κινηματογράφους. Από το 1966 ξεκίνησαν να παίζονται στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CBS. Μέχρι σήμερα, επεισόδια προβάλλονται σε επανάληψη σε τηλεοπτικά κανάλια σε όλο τον κόσμο.
Το 1962 προβλήθηκε στους κινηματογράφους ένα μισάωρο επεισόδιο των δύο χαρακτήρων.
Ένα κογιότ με όνομα και επίθετο!
Το κογιότ στη σειρά κινούμενων σχεδίων εκτός από το επίθετο «Κογιότ», έχει μικρό όνομα και αρχικό πατρωνύμου, «Ουίλ Ε». Όταν τα δύο τελευταία προφέρονται μαζί, ακούγονται σαν την αγγλική λέξη «wily», δηλαδή πανούργος, αλλά και «willy» που στην αργκό σημαίνει το πέος!
Το πρώτο χαρακτηριστικό φαίνεται σε κάθε επεισόδιο, όπου το πονηρό και πανούργο, αλλά και μονίμως πεινασμένο, κογιότ προσπαθεί συνέχεια να πιάσει και να φάει τον δρομέα. Όμως είναι πάντα απίστευτα ανεπιτυχής σε αυτό.
Παράλογα σχέδια
Αντί για τα ζωώδη ένστικτά του, το κογιότ χρησιμοποιεί παράλογα και πολύπλοκα σχέδια για να προσπαθήσει να πιάσει το θήραμά του. Πάντα αποτυγχάνει και τραυματίζεται ελαφριά. Μεγαλύτερη είναι η ντροπή που έχει εξαιτίας της αποτυχίας του, παρά οι τραυματισμοί του!
Πρόκειται για «θαύμα» που μόνο σε κινούμενα σχέδια μπορεί να συμβεί, αφού το κογιότ θα έπρεπε κανονικά να είχε πεθάνει πολλές φορές με τραγικό τρόπο! Πέφτει από γκρεμούς, καταπλακώνεται από τεράστιους βράχους, ή ανατινάζεται από τις βόμβες και τους δυναμίτες που προορίζει για τον δρομέα!
Το κογιότ παίρνει τα εκρηκτικά του συνήθως μέσω ταχυδρομικής παραγγελίας. Πάνω στα κουτιά τους αναγράφεται το όνομα «Άκμε» (Acme). Πρόκειται για πραγματική εταιρεία (Acme Corporation), και έτσι η σειρά των κινούμενων σχεδίων ουσιαστικά τη διαφημίζει.
Γεωκόκκυγας της Καλιφόρνιας
Ο δρομέας είναι σκίτσο ενός πραγματικού πτηνού, του «γεωκόκκυγα της Καλιφόρνιας». Όπως και το κογιότ έτσι και το πτηνό ζει στις ερήμους των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού. Πρόκειται για ένα από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της τάξης των Κοκκυγιδόμορφων. Το επιστημονικό του όνομα είναι το ίδιο όπως και στα ελληνικά (Geococcyx).
Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν «κόκκυγα» τον κούκο. «Δρομέας» είναι η ονομασία του πτηνού στην καθομιλουμένη αγγλική.
Καθώς είναι πουλί που τρέχει αντί να πετάει, το επιστημονικό του όνομα σημαίνει «ο κούκος της γης» (γεωκόκκυγας). Τα φτερά του είναι μικρά και μπορεί μόνο να αιωρηθεί για λίγα δευτερόλεπτα στον αέρα. Έτσι οι ενήλικες γεωκόκκυγες της Καλιφόρνιας φτάνουν σε μήκος περίπου 51-61 εκατοστά (μαζί με την ουρά), ύψος 25-30 εκατοστά, άνοιγμα φτερών έως 62 εκατοστά και βάρος 250- 340 γραμμάρια.
Για να πετάξει ο γεωκόκκυγας της Καλιφόρνιας θα χρειαζόταν τουλάχιστον διπλάσιο άνοιγμα φτερών. Είναι ένας πολύ καλός δρομέας αφού αναπτύσσει ταχύτητες 24-32 χλμ/ώρα. Θεωρείται ότι είναι το πουλί με τη μεγαλύτερη ταχύτητα στο έδαφος.
Μπορεί το κογιότ να πιάσει δρομέα;
Η μέγιστη ταχύτητα ενός κογιότ είναι 60-69 χλμ, την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι αν στα κινούμενα σχέδια το κογιότ, αντί να κατέφευγε σε παρανοϊκά σχέδια για να πιάσει τον δρομέα, τον κυνηγούσε με βάση το ένστικτό του θα είχε πολύ καλές πιθανότητες να τον πιάσει.
Όμως, στην πραγματικότητα, ένα κογιότ δύσκολα πιάνει ένα γεωκόκκυγα. Ο λόγος είναι ότι το πτηνό έχει μεγαλύτερη επιτάχυνση από το κογιότ. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να φθάσει τη μεγίστη ταχύτητά του, ο γεωκόκκυγας θα έχει ήδη σημαντικό προβάδισμα. Επιπλέον, ο γωοκόκκυγας μπορεί να μην πετά όπως ένα κανονικό πουλί αλλά όταν κινδυνεύει μπορεί να αιωρηθεί αρκετά μέτρα. Αυτό τον βοηθά να κρυφθεί πίσω από βράχια ή θάμνους και να ξεφύγει από την καταδίωξη του κογιότ.
Αν το κογιότ βρει ένα γεωκόκκυγα που είναι μικρό ή έχει πρόβλημα υγείας θα το πιάσει και θα το φάει. Όμως, σπάνια επιτίθεται σ’ ένα υγιές και ενήλικα γεωκόκκυγα, αφού μπορεί να πιάσει ευκολότερα άλλα θηράματα, όπως αγριοκούνελα και τρωκτικά.
Ταινία μεγάλου μήκους
Ο γεωκόκκυγας κάνει ένα χαρακτηριστικό θόρυβο με το ράμφος του σαν χτύπημα. Όμως, δεν έχει καμία σχέση με το «μπιμπ-μπιμπ» των κινούμενων σχεδίων. Οι δημιουργοί του το εμπνεύστηκαν από την κόρνα ενός αυτοκινήτου!
Το 2023 ολοκληρώθηκε η παραγωγή μιας ταινίας μεγάλου μήκους με το κογιότ και τον δρομέα που συνδυάζει ζωντανή δράση και κινούμενα σχέδια. Προγραμματίζεται να προβληθεί μέσα στο 2024 σε κανάλι δορυφορικής τηλεόρασης.
Όταν γυριζόταν η ταινία υπήρξε μία φήμη ότι σε αυτή το κογιότ επιτέλους θα έπιανε τον δρομέα!
Στην πραγματικότητα, η υπόθεση της κινηματογραφικής ταινίας είναι η μήνυση του κογιότ κατά της εταιρείας «Άκμε» με την αιτιολογία ότι τα προϊόντα της είναι ελλαττωματικά και γι’ αυτό δεν μπόρεσε ποτέ να πιάσει τον δρομέα!
Αρχική εικόνα. Πηγή: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr