Δρύοπες. Η αρχαία φυλή που εκδιώχθηκε από τον Παρνασσό και την Ήπειρο. Δείτε πού βρήκε καταφύγιο στην Κύθνο (drone)

Δρύοπες. Η αρχαία φυλή που εκδιώχθηκε από τον Παρνασσό και την Ήπειρο. Δείτε πού βρήκε καταφύγιο στην Κύθνο (drone)

Είναι ένας οικισμός που δεν θυμίζει ανάλογα χωριά των Κυκλάδων. Ξεχωρίζει για τις κόκκινες κεραμοσκεπές των σπιτιών καθώς το νησί έχει μεγάλη παράδοση στην κεραμική.

Δεν έχει θέα στη θάλασσα ούτε είναι το κλασικό τουριστικό χωριό. Είναι οικοδομημένο σε υψόμετρο 146 μέτρων ανάμεσα σε δύο πλαγιές, ώστε να προστατεύεται από τους δυνατούς ανέμους. Έχει μικρά σοκάκια, εκκλησίες και καμάρες. Είναι κυρίως ένας αγροτικός οικισμός που περιβάλλεται από το χαρακτηριστικό ανάγλυφο έδαφος του νησιού.

Βρίσκεται στο νησί της Κύθνου, σε απόσταση 6 περίπου χιλιομέτρων από τη Χώρα, και χωρίζεται σε δυο συνοικίες: την Πέρα Ρούγα και τον Γαλατά. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Άννας με τους γαλάζιους τρούλους.

Η Δρυοπίδα έχει πληθυσμό 325 κατοίκους και έχει ανακηρυχθεί σε παραδοσιακό οικισμό. Είναι ένα από τα δύο χωριά με κεραμιδοσκεπές στις Κυκλαδες, το δέυτερο είναι η Ιουλιάδα της

Η Δρυοπίδα έχει πληθυσμό 325 κατοίκους και έχει ανακηρυχθεί σε παραδοσιακό οικισμό. Είναι ένα από δυο χωριά των Κυκλάδων με κεραμοσκεπές, το δεύτερο είναι η Ιουλίδα στην γειτονική Τζιά. Φωτογραφία: Γιάννης Σπηλιόπουλος

Το νησί των αρχαίων Δρυόπων

Ο λόγος για τη Δρυοπίδα, ένα χωριό που κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Πρώτοι κάτοικοι θεωρούνται οι Δρύοπες, γι’ αυτό το λόγο ο βασιλιάς Όθωνας, που ήταν λάτρης της αρχαίας Ελλάδας, μετονόμασε τον οικισμό από Σύλλακα σε Δρυοπίδα.

Οι Δρύοπες ήταν αρχαία φυλή που πήρε το όνομά της από το δέντρο “δρυς” και σημαίνει οι άνθρωποι της δρυός. Οι Δρύοπες εγκαταστάθηκαν στο νησί της Κύθνου αφού εκδιώχθηκαν, σύμφωνα με τον μύθο, αρχικά από τον Ηρακλή και τους Μαλιείς από τον Παρνασσό και, στη συνέχεια, από τους Δωριείς από την Ήπειρο.

Οι Δρύοπες ίδρυσαν στο κέντρο του νησιού, όπου βρίσκεται η σημερινή Δρυοπίδα, ομώνυμη πόλη. Στα νεότερα χρόνια το χωριό κατοικήθηκε τον 19ο αιώνα από πρόσφυγες της Κρήτης.

Η Κύθνος πήρε το όνομά της από τον αρχηγό των Δρυόπων. Είναι επίσης γνωστή με το όνομα Θερμιά από τις θερμές πηγές που υπάρχουν στο νησί

Η Κύθνος πήρε το όνομά της από τον αρχηγό των Δρυόπων. Είναι επίσης γνωστή με το όνομα Θερμιά από τις θερμές πηγές που υπάρχουν στο νησί. Φωτογραφία: Γιάννης Σπηλιόπουλος

Η Δρυοπίδα, με τα παραδοσιακά κεραμοσκεπή σπίτια εξαίρετης αρχιτεκτονικής, τις παλαιές εκκλησίες, τις όμορφες μικρές πλατείες, τα γραφικά σοκάκια και τις καμάρες, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα μέρη της Κύθνου.

dryopida_sokakia

Τα γραφικά στενά σοκάκια αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού Δρυοπίδα στην Κύθνο.

Δείτε το χωριό της Δρυοπίδας στην Κύθνο μέσα από το βίντεο drone του συνεργάτη μας, Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου (Travel Inspiration):

Δρυοπίδα, το υπέροχο Κυκλαδίτικο χωριό

Τα μουσεία του νησιού και το σπήλαιο Καταφύκι

Στη Δρυοπίδα λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο της Κύθνου, στο οποίο εκτίθενται ενδύματα, αντικείμενα και εργαλεία της παραδοσιακής ζωής των κατοίκων της. Επίσης, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο του χωριού.

Τα καλντερίμια και τα γραφικά σοκάκια της Δρυοπίδας οδηγούν, μέσα και από τις αντίστοιχες πινακίδες, στο σπήλαιο Καταφύκι. Θεωρείται το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, με διαδρόμους μήκους 600 μέτρων και συνολική έκταση 3.500 τετραγωνικών μέτρων.

spilaio_katafyki

Η είσοδος του σπηλαίου Καταφύκι, στο χωριό Δρυοπίδα της Κύθνου. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη “καταφύγιο”, καθώς εκεί κατέφευγαν οι κάτοικοι του νησιού, προκειμένου να ξεφύγουν από τους πειρατές που έκαναν συχνές επιδρομές στα νησιά του Αιγαίου. Εκεί κρύβονταν και οι κατατρεγμένοι από τους Τούρκους κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και από τους Γερμανούς κατά την περίοδο της Κατοχής.

Το φυσικό μέρος του σπηλαίου δημιουργήθηκε από έναν υπόγειο χείμαρρο, ο οποίος λάξευσε τα τοιχώματα

Το φυσικό μέρος του σπηλαίου δημιουργήθηκε από έναν υπόγειο χείμαρρο, ο οποίος λάξευσε τα τοιχώματα

Τον 19o αιώνα, σύμφωνα με τον περιηγητή αρχαιολόγο Λουδοβίκο Ρος, οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώνονταν στο σπήλαιο μετά την Ανάσταση και πραγματοποιούσαν μεγάλο γλέντι. Άλλωστε οι κάτοικοι τις Κύθνου φημίζονται για τις χορευτικές τους ικανότητες και για τα πολυήμερα πανηγύρια τους.

Αρχές του 20ού αιώνα στο σπήλαιο πραγματοποιούταν εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος και αργότερα λειτούργησε και ως αποθηκευτικός χώρος.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος (Travel Inspiration)

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr