του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Αν ποτέ τύχει να βρείτε στα ρέστα σας ένα νόμισμα 2 Ευρώ που στην πίσω όψη του αντί για τον τύπο της χώρας που το εξέδωσε υπάρχει μια επιφάνεια με περίεργες γραμμές μη θεωρήσετε ότι είναι κίβδηλο.
Η αξία του σήμερα είναι δύο ευρώ, αλλά μετά από χρόνια μπορεί να αποκτήσει συλλεκτική αξία ως ένα από τα πιο περίεργα νομίσματα που κόπηκαν ποτέ στην ευρωζώνη.
Κοινοί τύποι των δύο ευρώ
Μέχρι το 2023 οι χώρες της ζώνης του ευρώ είχαν εκδώσει από κοινού πέντε αναμνηστικά κέρματα που είναι όλα των δύο ευρώ.
Το πρώτο, το 2007, για τον εορτασμό της 50ης επετείου της Συνθήκης της Ρώμης, το δεύτερο, το 2009, με θέμα τη 10η επέτειο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, το τρίτο το 2012 για να εορταστούν τα δέκα έτη του ευρώ, το τέταρτο το 2015 για την 30ή επέτειο καθιέρωσης της Ευρωπαϊκής Σημαίας και το πέμπτο το 2022 με θέμα την επέτειο των τριάντα πέντε χρόνων του Προγράμματος «Εράσμους».
Οι κοινοί αυτοί τύποι επελέγησαν κατόπιν διαδικτυακών ψηφοφοριών των πολιτών που οι χώρες τους είναι μέλη της ευρωζώνης. Δύο απ’ αυτούς τους τύπους, η «10η επέτειος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» και η «30ή επέτειος της καθιέρωσης της Ευρωπαϊκής Σημαίας» είναι σχέδια του Γεωργίου Σταματόπουλου, γλύπτη της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει επίσης σχεδιάσει την εθνική όψη των ελληνικών κερμάτων ευρώ.
Το πορτραίτο του μονάρχη
Στις πέντε αναμνηστικές σειρές των δύο ευρώ, που είναι κοινές για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, η κοπή κάθε χώρας ξεχωρίζει μόνο από μία επιγραφή που την αναφέρει καθώς και τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στις επιγραφές.
Πριν από την κοπή των νομισματικών αυτών σειρών, δύο χώρες της ευρωζώνης, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο είχαν νόμους που επέβαλλαν όλα τα νομίσματά τους να έχουν το πορτραίτο του αρχηγού του κράτους.
Στην Ολλανδία έγινε τροποποίηση του νόμου ώστε το πορτραίτο της βασίλισσας Βεατρίκης και στη συνέχεια του διαδόχου της. Γουλιέλμου-Αλεξάνδρου, να μην εμφανίζεται στις κοινές εκδόσεις των δύο ευρώ. Όμως αυτό δεν έγινε στο Λουξεμβούργο.
Το ολόγραμμα του Μέγα Δούκα
Για το λόγο αυτό, στην πρώτη κοινή έκδοση των δύο ευρώ της ευρωζώνης το 2007 στην πίσω όψη των κοπών του Λουξεμβούργου μπήκε μία μικρή εικόνα ως ολόγραμμα με τη μορφή του αρχηγού του κράτους, του Μέγα Δούκα Ερρίκου. Αυτό σημαίνει ότι το πορτραίτο φαίνεται μόνο από συγκεκριμένη οπτική γωνία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που βλέπει κάποιος είναι ο κοινός τύπος της έκδοσης και την εθνική επιγραφή του Λουξεμβούργου.
Στην επόμενη κοινή έκδοση των δύο ευρώ το 2009, για τη 10η επέτειο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, το Λουξεμβούργο αποφάσισε στο δικό του νόμισμα να μπει ένα μεγάλο πορτραίτο του Ερρίκου που θα κάλυπτε ολόκληρη την επιφάνεια του οπισθότυπου.
Χρησιμοποιήθηκε και πάλι η τεχνική του ολογράμματος. Όμως, αυτή τη φορά το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο πετυχημένο. Ανάλογα τη γωνία που βλέπει κάποιος το νόμισμα διακρίνεται είτε το σχέδιο του Σταματόπουλου με το σήμα του ευρώ και την ανθρώπινη μορφή, είτε το πορτραίτο του Μέγα Δούκα του Λουξεμβούργου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, δεν φαίνεται κανένας τύπος παρά μόνο η επιφάνεια του νομίσματος σαν να αποτελείται από περίεργες γραμμές
“Κανονικό” νόμισμα
Η πρώτη εντύπωση σε πολλούς είναι ότι το νόμισμα αυτό είναι κίβδηλο! Έτσι κάποιες φορές δεν γίνεται αποδεκτό στις πληρωμές.
Αυτός είναι και ο λόγος γιατί στις επόμενες κοινές σειρές των δύο ευρώ, στα κέρματα του Λουξεμβούργου επανήλθε το μικρό ολόγραμμα με τη μορφή του Μέγα Δούκα, Ερρίκου.
Οι πέντε αναμνηστικές σειρές των δύο ευρώ, που είναι κοινές για όλες τις χώρες της ευρωζώνης είναι παράλληλα και κανονικής κυκλοφορίας. Έτσι κυκλοφορούν μαζί με τα εθνικά δύο ευρώ, αλλά και τις τοπικές αναμνηστικές εκδόσεις των δύο ευρώ αυτών των χωρών.
Είναι πιθανόν κάποια στιγμή ακόμη και στην Ελλάδα να βρείτε στα ρέστα σας τα δύο ευρώ του Λουξεμβούργου του 2009.
Μη θεωρήσετε ότι είναι κίβδηλο και το πετάξετε! Η αξία του σήμερα είναι δύο ευρώ, αλλά μπορεί μετά από χρόνια να αποκτήσει συλλεκτική αξία ως ένα από τα πιο περίεργα νομίσματα που κόπηκαν στην ευρωζώνη.
Ειδήσεις σήμερα:
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
- Ο Πούτιν ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik. «Δεν μπορεί να αναχαιτιστεί»
- Καραμανλής. «Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας». Τι είπε για την διαγραφή Σαμαρά
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr