Το κάστρο του Αλή Πασά στο Πόρτο Παλέρμο της Αλβανίας. Ο θρύλος για την εκτέλεση των μηχανικών του έργου

Το κάστρο του Αλή Πασά στο Πόρτο Παλέρμο της Αλβανίας. Ο θρύλος για την εκτέλεση των μηχανικών του έργου

Σε μικρή απόσταση από τη Χειμάρρα, στον κόλπο του Πόρτο Παλέρμο στη νοτιοδυτική Αλβανία, βρίσκεται το λεγόμενο κάστρο του Αλή Πασά.

Δεσπόζει σε μια κατάφυτη στρογγυλή νησίδα, η οποία συνδέεται με την αποκαλούμενη “Αλβανική Ριβιέρα” μέσω μιας στενής λωρίδας γης.

Αυτό που το κάνει και ξεχωρίζει είναι το τριγωνικό του σχήμα σε συνδυασμό με τους πεντάπλευρους πύργους στις γωνίες του και τις πολεμίστρες.

Kalaja_e_Ali_Pashe_Tepelenes_,_porto_palermo

Το κάστρο του Αλή Πασά ξεχωρίζει για το τριγωνικό του σχήμα και τους πεντάπλευρους πύργους στις γωνίες. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Η ιστορία του κάστρου

Σύμφωνα με τους τουριστικούς οδηγούς, το κάστρο του Πόρτο Παλέρμο ανοικοδομήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Σε μία πλάκα πάνω από την κύρια είσοδό του, που πλέον έχει χαθεί, αναγραφόταν:

Ο Αλή Πασάς από το Τεπελένι έχτισε το κάστρο το 1804 με τη βοήθεια Γάλλων στρατιωτικών μηχανικών” και, σύμφωνα με το θρύλο, οι μηχανικοί αυτοί σκοτώθηκαν από τον Αλή Πασά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του.

Ορισμένοι ιστορικοί εκτιμούν ότι το κάστρο δεν χτίστηκε από τον Τουρκαλβανό Πασά των Ιωαννίνων, αλλά από τους Ενετούς και ενδεχομένως ο Αλή Πασάς του έδωσε τη σημερινή του μορφή.

Ali_Pashas_in_Tepelena

Το κάστρο στο Πόρτο Παλέρμο της Αλβανίας θεωρείται ότι χτίστηκε από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων το 1804. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Δεν αποκλείεται, πάντως, να χτίστηκε όντως από τον Αλή Πασά, καθώς αποτελούσε συνηθισμένη πρακτική για εκείνον η ανέγερση κάστρων σε μέρη που θεωρούνταν σημαντικά από στρατιωτική άποψη.

Στην Ελλάδα, τα κάστρα της Πάργας, της Πρέβεζας και του Τεκέ λίγο έξω από τη Λευκάδα επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Η στρατηγική σημασία του κόλπου

Το μόνο βέβαιο είναι πως το κάστρο δεν χτίστηκε τυχαία στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Από την αρχαιότητα κιόλας, οι ακτές του Πόρτο Παλέρμο χρησιμοποιήθηκαν για αμυντικούς σκοπούς και αποτελούσαν ένα σημαντικό λιμάνι που προστάτευε τη Χιμάρα.

Ο παραθαλάσσιος οικισμός ονομαζόταν Πάνορμος και μετονομάστηκε σε Πόρτο Παλέρμο όταν η Αλβανία έγινε προτεκτοράτο της φασιστικής Ιταλίας. Όπως και σήμερα, έτσι και τότε η οροφή του κάστρου εξασφάλιζε προνομιακή θέα στο Ιόνιο Πέλαγος και έλεγχο της ναυσιπλοΐας.

collage_kastro_ali_pasa

Το κάστρο του Αλή Πασά στο Πόρτο Παλέρμο της Αλβανίας ανέκαθεν εξασφάλιζε προνομιακή θέα στο Ιόνιο Πέλαγος. Πηγές εικόνων: Youtube και Youtube

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το κάστρο του Αλή Πασά χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και καταφύγιο στρατιωτικών μονάδων.

To 1948, ανακηρύχθηκε “Πολιτιστικό Μνημείο” και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, το οποίο, τα τελευταία χρόνια, προσελκύει πολλούς τουρίστες.

castle_of_ali_pasha

Αριστερά η είσοδος του κάστρου του Αλή Πασά και δεξιά άποψη από το εσωτερικό του. Πηγή εικόνων: WikimediamtxCommons

Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχουν πολλοί διάδρομοι, αψιδωτές είσοδοι-έξοδοι και δωμάτια, ένα από τα οποία λέγεται πως ανήκε στον Αλή Πασά. Επίσης, εκτίθενται αρκετοί πίνακες, ένας εκ των οποίων με την προσωπογραφία του Αλή.

Το 2014 βρέθηκε στην κορυφή της δημοσιογραφικής λίστας με τους “15 ανεξερεύνητους ευρωπαϊκούς προορισμούς“. Είναι εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο και απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από τους Αγίους Σαράντα.

eswteriko_kastrou_alh_pasa

Στο εσωτερικό του κάστρου του Αλή Πασά υπάρχουν πολλοί διάδρομοι και δωμάτια και εκτίθενται αρκετοί πίνακες. Πηγή εικόνας: Orysia Feduniak (Google Maps)

Επιπρόσθετα, στο βόρειο τμήμα του κόλπου, ο επισκέπτης αντικρίζει την μυστική βάση σοβιετικών υποβρυχίων, η οποία λειτουργούσε στα χρόνια της εξουσίας του Ενβέρ Χότζα.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr