“Το κάστρο της ωραίας”. Το άγνωστο κάστρο της Ερμιονίδας όπου σύμφωνα με τον θρύλο αυτοκτόνησε μια όμορφη πριγκίπισσα, για να μην πέσει στα χέρια του τούρκου Βεζίρη

“Το κάστρο της ωραίας”. Το άγνωστο κάστρο της Ερμιονίδας όπου σύμφωνα με τον θρύλο αυτοκτόνησε μια όμορφη πριγκίπισσα, για να μην πέσει στα χέρια του τούρκου Βεζίρη
Σε δύο βράχους ύψους 230 μέτρων είναι χτισμένο το άγνωστο στους πολλούς, κάστρο της Ωριάς στην περιοχή της Ερμιονίδας, το οποίο πήρε το όνομα του από την όμορφη πριγκίπισσα που έβαλε τέλος στη ζωή της, πέφτοντας από τα τείχη του οχυρού. Ο θρύλος του 16ου αιώνα έμεινε “ζωντανός” στο πέρασμα του χρόνου και ακόμα συγκινεί όσους τον μαθαίνουν.

Το κάστρο, που ονομάζεται και κάστρο Θερμησίας, δεσπόζει στα απόκρημνα βράχια της Αργολίδας που μορφολογικά μοιάζουν με εκείνα των Μετεώρων. Όπως τα περισσότερα κάστρα της εποχής, βρίσκεται σε στρατηγική θέση και έχει θέα στη θάλασσα. Τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε κινούμενη γέφυρα που συνέδεε τους δύο βράχους καθώς ανάμεσα τους υπήρχε ένα βαθύ ρήγμα.

Πιθανόν κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα από τον Θεόδωρο Σγουρό, πατέρα του βυζαντινού άρχοντα, Λέοντα Σγουρού που αυτοκτόνησε από τον Ακροκόρινθο.

Η ανατολική κορυφή του κάστρου ήταν πιο απομονωμένη, η δυτική πλευρά καταλήγει σε απότομα βράχια και η πλαγιά μεταξύ των βράχων ήταν η κατοικήσιμη πλευρά του κάστρου.

Η ανατολική κορυφή του κάστρου είναι πιο απομονωμένη και η δυτική πλευρά καταλήγει σε απότομα βράχια. Η πλαγιά μεταξύ των βράχων ήταν η κατοικήσιμη πλευρά του κάστρου. Φωτογραφία: Ιστορική Ερμιονίδα

Ονομάστηκε και κάστρο Θερμησίας από τον αρχαίο ναό της Δήμητρας Θερμασίας που σύμφωνα με τον Παυσανία βρισκόταν κοντά στη θάλασσα.

Όπως τα περισσότερα φρούρια της Ελλάδας κυριεύτηκε από πολλούς κατακτητές. Μετά τον Σγουρό το κάστρο παραχωρήθηκε στον Όθωνα Ντε Λα Ρος και μερικά χρόνια αργότερα το κάστρο όπως και η υπόλοιπη Αργολίδα άνηκε στην δούκισσα Μαρία ντ’Ένγκιέν, κληρονόμο του οίκου Ντε Λα Ρος.

Το 1388 η Δούκισσα πούλησε το κάστρο και την Αργολίδα στους Ενετούς έναντι 500 χρυσών δουκάτων τον χρόνο.

Οι Ενετοί κατάφεραν να εγκατασταθούν στην περιοχή έπειτα από 6 χρόνια, γιατί στο ενδιάμεσο υπήρξε κυριαρχία των Βυζαντινών του Θεόδωρου Παλαιολόγου.

 Στο εσωτερικό του υπήρχε δεξαμενή και εκκλησία. Σύμφωνα με έκθεση του Νικόλαου Τζουστιάνη το 1525 κάστρο ήταν τόσο ασφαλές που για τη φρούρησή του χρειαζόταν μόνο δύο άνθρωποι φωτογραφία Καστρολόγος

Στο εσωτερικό υπήρχε δεξαμενή, μια βυζαντινή εκκλησία και ένας πύργος. Σύμφωνα με έκθεση του καπιτάνου Νικόλαου Τζουστιάνη το 1525 κάστρο ήταν τόσο ασφαλές που για τη φρούρησή του χρειάζονταν μόνο δύο άνθρωποι. Φωτογραφία: Ιστορική Ερμιονίδα

Το 1394, όταν οι Ενετοί ήταν πλέον οι κυρίαρχοι της περιοχής, όρισαν ως διοικητικό τους κέντρο το παραλιακό χωριό, Θερμήσι.

Την περίοδο εκείνη το κάστρο αναβαθμίστηκε με σπουδαία οχυρωματικά έργα που σε συνδυασμό με την απόκρημνη τοποθεσία έκαναν το κάστρο απόρθητο στους εχθρούς και ασφαλές οχυρό για τους κατακτητές του.

Τον 16ο αιώνα πέρασε στην κυριαρχία των Τούρκων.

Σύμφωνα με τον Θρύλο της Ωριάς, εκείνη την περίοδο μια όμορφη αρχόντισσα ζούσε στο κάστρο. Ένας Τούρκος Βεζίρης προσπαθούσε για χρόνια να καταλάβει το δυσπρόσιτο κάστρο,  αλλά τα απότομα βράχια τον δυσκόλευαν. Αφού κατέλαβε τον λόφο απέναντι από το κάστρο ξεκίνησε την πολιορκία.

Για να καταφέρει να το καταλάβει διέταξε έναν Δερβίση να ντυθεί μοναχός και να μπει στο κάστρο για να ανοίξει την πόρτα στους Τούρκους. Η όμορφη πριγκίπισσα όταν είδε τους Τούρκους να πλησιάζουν, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια του Βεζίρη, έπεσε από τα βράχια και σκοτώθηκε.

Πολλά ελληνικά φρούρια συνδέονται με τον θρύλο της Ωριάς δηλαδή της Ωραίας γυναίκας που είχε τραγική κατάληξη

Πολλά ελληνικά φρούρια συνδέονται με τον θρύλο της Ωριάς,  δηλαδή της ωραίας γυναίκας που είχε τραγική κατάληξη.

Από τότε το κάστρο ονομάστηκε κάστρο της Ωριάς και ο λόφος που είχε καταλάβει ο Βεζίρης, ράχη του Βεζίρη.

Οι Ενετοί κατάφεραν να κυριεύσουν ξανά ολόκληρη την Πελοπόννησο και το κάστρο Θερμησίας μέχρι τον 18ο αιώνα.

Όταν ηττήθηκαν το 1715 από τους Τούρκους ανατίναξαν το κάστρο λίγο πριν εγκαταλείψουν οριστικά την περιοχή.

Από τότε εγκαταλείφθηκε και δεν κατοικήθηκε ξανά. Σήμερα μόνο μερικά τμήματα του κάστρου παραμένουν σε καλή κατάσταση καθώς έχει υποστεί φθορές από το πέρασμα του χρόνου και την ανατίναξη των Ενετών.

Mε πληροφορίες από Καστρολόγο

Εικόνα1hΔιαβάστε στη “ΜτΧ”: Το κάστρο της Υπάτης στη Λαμία οχυρώθηκε από τον Ιουστινιανό και έζησε θρυλικές πολιορκίες από Σταυροφόρους, Βυζαντινούς και Οθωμανούς. Γιατί ο σημερινός βασιλιάς της Ισπανίας οφείλει τον τίτλο του στην περιοχή

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.