Το κάστρο του Εδιμβούργου είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία εθνικής κληρονομιάς της Σκωτίας. Αποτελεί το πιο επισκέψιμο αξιοθέατο της χώρας.
Ανά τους αιώνες έχει χρησιμοποιηθεί ως βασιλική κατοικία, οπλοστάσιο, θησαυροφυλάκιο, εθνικό αρχείο, νομισματοκοπείο, φυλακή, στρατιωτικό φρούριο και χώρος φύλαξης των βασιλικών εμβλημάτων.
Το ηφαίστειο
Ο βράχος, στον οποίο βρίσκεται το κάστρο, στην ουσία πρόκειται για ηφαίστειο, το οποίο αναδύθηκε πριν από σχεδόν 340 εκατομμύρια χρόνια.
Αρχαιολογικές έρευνες έδειξαν ότι κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 850 π.Χ.
Η ανοικοδόμηση του κάστρου έγινε τον 12ο αιώνα, στην κορυφή του ηφαιστείου και αφού οι αρχιτέκτονες βεβαιώθηκαν ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο έκρηξης.
Το κάστρο του Εδιμβούργου έχει αντιμετωπίσει εχθρικές δυνάμεις 23 φορές
Το κάστρο του Εδιμβούργου είναι το μέρος που έχει υποστεί τις περισσότερες πολιορκίες στη Μεγάλη Βρετανία. Τρεις ξεχωρίζουν από αυτές.
- Το 1286, η Σκωτία έμεινε χωρίς βασιλιά. Ο Εδουάρδος Α’ της Αγγλίας ανέλαβε ρόλο «διαιτητή» για τη διεκδίκηση του στέμματος μεταξύ των υποψηφίων. Μετά την εκλογή του βασιλιά, ο Εδουάρδος εξακολουθούσε να διεκδικεί εξουσία στη Σκωτία.
Έτσι, έκανε επίθεση και εισέβαλε στο κάστρο του Εδιμβούργο, το οποίο λεηλάτησε. Τα λάφυρα έστειλε στο Λονδίνο.
- Την περίοδο 1571-1573, στη Σκωτία έγινε εμφύλιος, με αφορμή έναν γάμο. Η Μαρία Α΄ της Αγγλίας παντρεύτηκε τον Ερρίκο Στιούαρτ, 1ο Δούκα του Όλμπανυ ή αλλιώς Λόρδο Ντάρνλεϋ , ο οποίος δολοφονήθηκε.
Τρεις μήνες μετά, η Μαρία παντρεύτηκε τον Τζέιμς Χέπμπορν, 4ο κόμης του Μπόθγουελ, ο οποίος ήταν ένας από τους κύριους ύποπτους για το φόνο.
Η βασίλισσα δέχθηκε πιέσεις και αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ο εμφύλιος σημειώθηκε μεταξύ τον υποστηρικτών και των μη υποστηρικτών της Μαρίας, με το κάστρο του Εδιμβούργου να διεκδικείται και από τις δύο πλευρές.
- Η τρίτη και τελευταία πολιορκία που ξεχωρίζει είναι αυτή του 1745, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Ιακωβιτών.
Ήταν η προσπάθεια του Κάρολου Εδουάρδου Στιούαρτ να ανακτήσει το θρόνο της Σκωτίας για τον εξόριστο Οίκο των Στιούαρτ και να εγκαθιδρύσει απόλυτη μοναρχία στη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Κάστρο του Εδιμβούργου αντιστεκόταν στους Ιακωβίτες, αλλά τελικά παραδόθηκε.
Το παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας
Χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και αποτελεί το αρχαιότερο κτίριο του κάστρου. Πήρε το όνομά του από τη βασίλισσα Μαργαρίτα, σύζυγο του Μάλκολμ Γ’ της Σκωτίας. Ήταν πολύ ευσεβής κια έχασε τη ζωή της, τρεις μέρες αφού ενημερώθηκε για το θάνατο του συζύγου της στη μάχη.
Ήταν το μόνο κτίριο του κάστρου που δεν καταστράφηκε από την εισβολή του Ροβέρτου Μπρους , το 1314.
Το μπαούλο με το “χαμένο” στέμμα
Ως Τιμές της Σκωτίας χαρακτηρίζονται το Στέμμα, το Σκήπτρο και το Ξίφος του κράτους, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη στέψη των Σκώτων βασιλέων.
Το 1707, η Σκωτία και η Αγγλία διοικούνταν από την ίδια μοναρχία. Από τότε, οι Τιμές τοποθετήθηκαν σε ένα μπαούλο στο Κάστρο του Εδιμβούργου.
Όμως, ξεχάστηκαν σχεδόν έναν αιώνα μέχρι να τα ανακαλύψει ο σερ Γουόλτερ Σκωτ, το 1818. Από τότε τα κοσμήματα βρίσκονται σε συνεχή έκθεση, με εξαίρεση το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών.
Το φάντασμα του γκαϊντατζή
Σύμφωνα με το θρύλο, ένας νεαρός οργανοπαίκτης στάλθηκε στις σήραγγες του κάστρου, για να παίξει μουσική με την γκάϊντα , ενώ περπατούσε. Με αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω μπορούσαν να χαρτογραφήσουν τα υπόγεια περάσματα. Κάποια στιγμή, η μουσική διακόπηκε απότομα και ο γκαϊνταζής εξαφανίστηκε.
Λέγεται ότι μέχρι και σήμερα, οι επισκέπτες του κάστρου μπορούν να ακούσουν τη μουσική του, για να τον σώσουν.
Το κανόνι που κρατάει την ώρα από το 1861
Όταν οι ναυτικοί περνούσαν με τα καράβια τους από τον κόλπο του Φορθ, περίμεναν να ακούσουν το κανόνι του Εδιμβούργου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Με αυτόν τον τρόπο, οι ναυτικοί επανάφεραν τα ρολόγια τους στη σωστή ώρα. Ο κανονιοβολισμός γίνεται μείνει μέχρι και σήμερα ως παράδοση.
Ο ελέφαντας που έμενε στο κάστρο
Το 1838, μετά από αποστολή στη Σρι Λάνκα, το 78ο σώμα τον Χάιλάντερς επέστρεψε στο Εδιμβούργο με έναν ελέφαντα. Ζούσε στο κάστρο, που λειτουργούσε ως στρατώνας και έγινε στις παρελάσεις!
Επιπλέον, λέγεται ότι είχε αδυναμία στην μπύρα. Τα δάχτυλα του ποδιού του εκτίθενται στο Εθνικό Πολεμικό Μουσείο μέσα στο κάστρο. Το 2019 το κάστρο «έσπασε» ρεκόρ επισκεψιμότητας με 2,2 εκατομμύρια επισκέπτες.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ