Το κάστρο 2000 ετών που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό της Τουρκίας. Χετταίοι, Βυζαντινοί και Οθωμανοί το διατήρησαν

Το κάστρο 2000 ετών που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό της Τουρκίας. Χετταίοι, Βυζαντινοί και Οθωμανοί το διατήρησαν

Έστεκε στο ψηλότερο σημείο της πόλης για πάνω από δύο χιλιετίες. Ο καταστροφικός σεισμός 7,8 ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου του 2023 στην Τουρκία μέσα σε 1,5 λεπτό το έκανε συντρίμμια.

Από την περιοχή του Γκαζιαντέπ έχουν περάσει ανά τα χρόνια δεκάδες πολιτισμοί. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι ένας λόφος, περιμετρικά τους οποίου είναι χτισμένη η πόλη. Πρώτοι πρόσεξαν και εκμεταλλεύτηκαν τη χρησιμότητά του οι Χετταίοι στην αρχαιότητα. Από την κορυφή του, επιτηρούσαν όλη τη γύρω περιοχή και έβλεπαν έγκαιρα τον εχθρό.

Όταν κατέλαβαν οι Ρωμαίοι την πόλη, ξεκίνησαν τις εργασίες για την ανέγερση ενός εντυπωσιακού κάστρου στον λόφο. Οι αρχαιολόγοι τοποθετούν την κατασκευή του περί τον 2ο αιώνα μ.Χ. Η χρησιμότητά του παρέμεινε αμυντική. Ήταν ένα επιβλητικό οχυρό στο πιο στρατηγικό σημείο της πόλης.

Όταν το Γκαζιαντέπ περιήλθε στην κυριότητα των Βυζαντινών, ο Ιουστινιανός αποφάσισε να ενισχύσει την οχύρωση. Τα τείχη επεκτάθηκαν προς όλες τις πλευρές και το νότιο τμήμα εξοπλίστηκε με τοξωτές και θολωτές στοές.

Γκαζιαντέπ, Τουρκία, σεισμός, οχυρό, Αρχαιότητα

Τα τελευταία χρόνια, το κάστρο χρησιμοποιούταν ως εκθεσιακός χώρος και τόπος εκδηλώσεων και συναυλιών. Wikimediamtx Commons

Έτσι, το κάστρο απέκτησε ένα σχήμα ασύμμετρου κύκλου. Η περίμετρός του έφτανε τα 1.200 μέτρα και η διάμετρός του τα 100. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στο εσωτερικό του προστέθηκε ένα λουτρό, μια δεξαμενή και ένα τζαμί για να προσκυνούν οι πιστοί. Οι Σουλτάνοι έπαψαν να το χρησιμοποιούν ως στρατιωτικό φυλάκιο. Απέκτησε ρόλο “εκκλησίας του δήμου”, δηλαδή τόπο συναντήσεων, διαβουλεύσεων και συζητήσεων περί πολιτικών, στρατιωτικών και πολιτιστικών ζητημάτων της πόλης.

Με την πτώση των Οθωμανών και την ίδρυση του τουρκικού κράτους, το κάστρο έγινε το ιστορικό στολίδι της πόλης. Τα τελευταία χρόνια, λειτουργούσε ως χώρος εκθέσεων, εκδηλώσεων και συναυλιών.

Για δύο χιλιετίες, βγήκε αλώβητο από όλες τις εισβολές, τους πολέμους και τις συρράξεις. Υπέκυψε όμως σε μία φυσική καταστροφή: τον ισχυρότερο σεισμό που καταγράφηκε ποτέ στην Τουρκία.

Οι ζημιές

90 δευτερόλεπτα ήταν καταστροφικά και αρκετά για να κατεδαφίσουν ένα μνημείο δυο χιλιάδων ετών. Μέσα σε 1,5 λεπτό, όσο διήρκεσε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου του 2023, μεγάλο μέρος της οχύρωσης του Γκαζιαντέπ κατέρρευσε. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε ορισμένους προμαχώνες προκλήθηκαν μεγάλες ρωγμές, ενώ τα σιδερένια κάγκελα γύρω από το κάστρο εκσφενδονίστηκαν στα γύρω πεζοδρόμια.

Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές. Ο επιβλητικός λόφος του Γκαζιαντέπ είναι σπαρμένος με συντρίμμια, σπασμένες πέτρες και σίδερα.

Αρχική εικόνα: Twitter

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.